Приключения в Магландиум (Част 4)

07.01.2011

Приключения в Магландиум

Здравейте драги читатели и любители на ролевите игри. Тази седмица, като продължение на предишната статия от рубриката “Приключения в Магландиум” ще дадем няколко идеи за кампания в стил “наемници”. Този тип кампании представя героите като група наемници, които поемат различни задачи срещи заплащане. Дали героите ще са странстващи наемници търсещи работа из Магландиум или ще са обвързани с Гилдията на Наемниците зависи от Разказвача и естествено от предпочитанията на играчите. Магландиум предлага много възможности за способни и смели хора, но често пътя към славата и богатството има висока цена. Моралната дилема е важна за атмосферата в една ролева игра, затова и в идеите, за приключения, ще обърнем внимание на този фактор.

“Търси се!”

Героите се наемат да заловят известен престъпник, които има награда за главата си. След известни премеждия, групата успява да подхване следа, която отвежда героите до целта им. Престъпника е успял да събере банда разбойници, с която обират трговските кервани и богатите пътници, пътуващи по пътищата в околността. Какво, обаче, ще сторят героите, когато разберат, че разбойниците са просто бедни селяни изгонени от домовете си (например от властна фамили или Църквата на Орим), а известния престъпник е просто човек, който търси справедливосто по свой собствен начин и единствено той се грижи за хората изпаднали в беда по тези места.

Бележка: Ако не искате да поставяте героите пред морална дилема, просто направете бандитите и техния главатар очевидно зли. Също така не забравяте да дадете възможност на играчите да заловят престъпника. Не винаги всичко се свежда до битка до смърт!

“Кървава Работа”

Героите биват наети от мистериозна личност, за простата задача, да се “справят” с един проблем. Проблемът се оказва дребен търговец, които поради една или друга причина е предизвикал гнева на неподходящия човек. Задачата на героите става още по-сложна, когато работодателя им намеква, че иска “случката да прлича на случаен инцидент”. Естествено мистериозната личност предлга щедро възнаграждение при добре свършена работа. Какво, обаче, ще направят героите, когато разберат, че целта им е добър и уважаван човек, който би помогнал на всеки попаднал в нужда, стига да може.

Бележка:Алтернативно, ако не искате да поставяте героите пред морална дилема, представете целта им, като ексцентричен търговец или благородник, страдащ от параноя. Къщата му е обсипана с капани за нежелани гости, а хората му шпионират цялото село и всички новопристигнали странници.

“Предател”

Героите поемат нелеката задача, да отведат наскоро хванат престъпник, от едно малко селце, до големия град, за да бъде съден. По пътя те разбират, че престъпника е направил сделка с местните управници. Той ще бъде освободен, всичките му престъпления ще бъдат опростени и дори ще бъде щедро възнаграден ако разоблични съучасниците му и хората, които са го наели. Естествено старите му другари не искат тази информация да стигне до ушите на закона, затова и старателно подготвят засада по пътя. Дали, обаче, героите са готови да пазят с живота си един предател?

Боян Иванов