Въпроси и Отговори

Заповядайте в официалния форум на "Аксиом 16" или "Приключение с Меч и Магия". Това е втората българска ролева игра, излязла на пазара в средата на декември 2004 г. Тук можете да задавате своите въпроси за правилата или за светът (Магландия), да пишете своите коментари или да давате вашите предложения.

Модератори: hameleona, Модератори

Потребителски аватар
iliusa
Калфа
Мнения: 45
Регистриран на: съб авг 18, 2007 4:59 pm
Местоположение: Кубрат

Мнение от iliusa » съб апр 16, 2011 3:09 pm

Ееее чак пък толкова зли разказвачи не е интересно да има щото то направо ти обива кефа и желанието за игра...
Но както и да е, Ако има навити може да пробваме едно проключение с подобен герой или герои за по весело :)

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » ср фев 29, 2012 5:49 pm

Ако защитата давана от щита се промени от ПР/4+МР на ПР/2+МР твърде ли ще са силни щитовете и респективно ако се увеличи само на ПР/3+МР, дали няма да се затлачат сметките?

МР в случая е големината на щита 1, 2 и респективно 3 според размерът.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » ср фев 29, 2012 8:46 pm

Това не бива да се пипа.
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » ср фев 29, 2012 10:13 pm

А малко обосновка да дадеш?
Евентуално ако сим се удвоят точкита базови, мчалкия дава 2, средния 4, големия 6 и ПР/4 си остане?
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » пет мар 02, 2012 1:44 am

Спасе, щитоносеца може да докара най-високата защита изобщо и в момента.

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » пет мар 02, 2012 5:52 pm

Дам и тази защита е валко под най-високата атакат за ръкопашните оръжия без зар и доста под тази на стрелците, пак без зарове. В това число включвам БЗ (16+Л)
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » нед мар 04, 2012 4:02 pm

Мдам. Цаката е, че щитът не просто дава затруднение - той трайно увеличава БЗ/ тоест намаля стойността на атаката. Атака, която иначе би преодоляла ЗА на броните, заради щита може да попадне в тях.
За разлика от ЗА на щита, ЗА на нагръдник и ризница не се настакват - въпреки че може да се носят едно върху друго.

Да не говорим, че с гранд защитна позиция на спец в защита на 11... тогава вече става трудно дори за мастър стрелец
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
Panglot
Стар заек
Мнения: 7
Регистриран на: пет мар 15, 2013 9:29 pm

Мнение от Panglot » съб мар 16, 2013 12:16 am

Здравейте,
Нов съм във форумите и се извинявам ако не съм прегледал всичко обстойно и има някъде отговор на въпросите, които искам да задам. Аз и приятели се зарибихме на играта от сравнително скоро. Да кажем от година и нещо, но не правим редовни сесии и сме все още доста неопитни и имаме купчина спорове и въпроси относно правилата.
Та на въпросите:

-В една от битките на Арената във форумните игри видях че Асен (който до колкото разбрах има доста опит в играта) беше споменал за правило че този с най-много реакция ,не просто е първи ами ако реши да пасува може да променя реда си всеки ход където му е удобно. Въпроса ми е това вярно ли е? Ако да: Само за първия по реакция ли важи? Може ли да се пасува и когато решиш, че ти е удобно да се набуташ преди някой и да си изиграеш хода или е нужно след паса да кажеш кога ще си играеш хода?

-В социална игра как се ползват реално уменията убеждаване, измама и т.н.? В смисъл въпроса ми е кога се хвърля за УФУД? Ако се опитам да убедя някой, трябва ли след/преди всяко изречение да проверявам по УФУД дали ще успея в убеждаванет (съответно това ако си играя героя от първо лице и говоря директно на този, който убеждавам). Трябва ли предварително да се декларира че искаш да използваш това умение или по преценка на разказвача трябва да хвърлиш проверка? И също в този ред на мисли, role playing-а не е ли по лесен от трето лице в тези случаи? Ако някой се опита да извърти нещата с думи от първо лице и успее един вид да омота и самия разказвач така че да го убеди за нещо а реално героят му няма нужното ниво на убеждаване?

-В началните нива щетите от някои неща, като двуръчните мечове например, не са ли прекалено много? Един герой ниско ниво обикновено не е на много живот, и особено ако е маг-елф, 6 зара щета могат до го убият с един удар дори и със сравнително лошо хвърляне. Също така до колкото съм запознат с формулите, щетата на маговете идва главно от МУ, което значи ниска щета на ниските нива и съответно по нататък щетата се нормализира, докато един войн например още от самото начало започва с 6 зара щета. Да речем че нататък щетата им се изравнява, но в самото начало просто ми се струва някак нереално да имаш 6 зара щета на оръжието докато ти самия не си на много повече живот, докато един маг едвам вкарва някаква щета понеже няма много голямо МУ в началото.
Не оспорвам системата понеже съм нов и не разбирам много неща от баланса на играта, ами по скоро го приемете като въпрос: това балансирано ли е? Ако да, защо? Не разбирам. И ако не е балансирано, възможно ли е описаните оръжия просто да бъдат давани с намалена бройка зарове за щета в началните нива на героите?

-Това няма да е толкова въпрос, колкото молба. Може ли някой опитен разказвач да ми обясни добър начин за измерване на времето по време на пътуване и конструкция на градове.
Това което конкретно не ми е ясно за пътуването е, например ако съм разказвача и героите в приключението ми пътуват да речем през горичка. Скоростта и времето от деня ОК, но проблема ми е следния: не мога например, те да пътуват 10 часа и аз да им описвам 20 минути тревички и дървенца (съответно ако нищо съществено на се случва като засада или кръстопът). От друга страна ми звучи доста тъпо да кажа просто "ОК пътувате 10 часа, нищо не се случва, там сте". Клиширано е постоянно да им се правят засади също. Ще кажете ОК няколко събития, една засада и 10те часа ще изглеждат по-реално като 10 часа, но ако имаш нещо като открит свят (open world) героите ако имат план да пътуват , от град на град, ще свикнат с мисълта че могат да се "телепортират" между градовете или съответно за им отнема от времето ще им направя няколко засади които ще са просто скучни. Как да направя пътуването в открит свят по-реалистично, с по-широка възможност за действия и с повече варианти?
А за градовете. Първият град който се опитах да създам отне адски много време, защото го разделих на квартали измислих къде могат да се случат някакви интересни събития, определих важните места и съответно по време на играта измислих още няколко динамични персонажа, които да им дадат поглед в главната история която съм замислил. И след това пуснах героите да се разхождат в него като всеки влизаше през интервал от 2 часа. Проблемите ми: града се оказа по голям от колко си мислех, че ще излезе и не всеки можеше да се ориентира в него достатъчно добре по описанията ми; Всеки път когато някой искаше да се придвижи трябваше да му описвам подробно обстановката, едва ли не на всеки 10 метра и играта взе да се бави, и съответно отегчава, прекалено много; Бях измислил доста неща, но играчите ми, просто не можаха да стигнат и до една трета от потенциала на града; Някои хора се отегчиха понеже ги редувах в действията им и трябваше да чакат. Идеята на този ми град, беше да поразиграя малко социална игра за да навляза в нещата самият аз, да поиграя с всеки един от приключенците ми по отделно и да симулирам събирането на групата за да изградят спомените си като група сами, а да не трябва да се правят "издишали" разкази как се събрали ей така и са тръгнали заедно просто "защото така", и са стигнали аджеба до тук. Но къде ми изникна нов проблем. На всеки пратих различни намеци и подтици за да ги накарам да се съберат но явно понеже съм доста нов в разказването, не прецених колко своенравни или неразбиращи могат да бъдат играчите и се принудих да им кажа "Просто се съберете в южният изход на града! Не стана както планирах..." след доста лутане.
Относно конструкцията на града, моято конструкция която споменах доста ми хареса като идея но осъзнах, че за да направя всеки град така ще ми трябват седмици конструиране за дни игра, което ми изглежда доста непрактично. Също така ако искам да ги подкарам по главната история, а ги пусна в град в който могат да се разхождат свободно могат да пропуснат всичките ми намеци и подтици и да решат да извършат грандиозната глупост в града и просто да се изнесат преди да успея да ги вкарам във въпросния ми main storyline. Проблема е, че ако имам някакъв план за развитие на историята и те ми го провалят със своеволия, не винаги се сещам за адекватен начин да ги вкарам в правият път.
В поместената ви подготвена история, от файловете които могат да се свалят, видях че сте конструирали града по модел "логическа компютърна игра". А именно, влизаш в града и имаш стартова локация. Нямаш право да мърдаш из града без да си научил предварително че съществува дадена локация от самия град. Със социална игра научаваш повече и получаваш мисия и ти се разрешава да отидеш на повече места понеже вече знаеш за тях. Един вид можеш да ходиш на места, за които вече знаеш и отключваш нови локации за ходене, като разпитваш или прогресираш в самият град. Това доста ми допадна но някак си ми се стори прекалено ограничаващо за играчите. Някой добър разказвач може ли да ми каже, в пример най-добре ако е възможно, как се стандартно един град? И ако няма стандартно правене на град, да ми каже някакви оптимални примери за добре направен град за да добия представа ветераните как го правят?

Доста дълъг роман изписах за няколко въпроса, ама съм си такъв сори :D . Попринцип аз имам още тонове въпроси, които искам да задам но това са няколко от най-важните които ме тревожат за момента, а тъй като не виждам да е имало активност в тази тема от около година искам първо да пробвам дали някой все още би ми отговорил в тази тема.
Благодаря предварително за отговорите на всеки, който благоволи да ми отговори :). Наистина се зарибихме по игричката понеже няма реални ограничения и може да се осъществят всички фантазии стига да ги реализираш по логичен начин, и съответно много се надяваме да успеем да разберем играта в дълбочина за да успеем да правим пълноценни сесии с добри истории и битки![/spoiler]

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » съб мар 16, 2013 3:38 am

Panglot написа:Здравейте,
Нов съм във форумите и се извинявам ако не съм прегледал всичко обстойно и има някъде отговор на въпросите, които искам да задам. Аз и приятели се зарибихме на играта от сравнително скоро. Да кажем от година и нещо, но не правим редовни сесии и сме все още доста неопитни и имаме купчина спорове и въпроси относно правилата.
Нормално, нормално. Ще им свикнете.
Та на въпросите:

-В една от битките на Арената във форумните игри видях че Асен (който до колкото разбрах има доста опит в играта) беше споменал за правило че този с най-много реакция ,не просто е първи ами ако реши да пасува може да променя реда си всеки ход където му е удобно. Въпроса ми е това вярно ли е? Ако да: Само за първия по реакция ли важи? Може ли да се пасува и когато решиш, че ти е удобно да се набуташ преди някой и да си изиграеш хода или е нужно след паса да кажеш кога ще си играеш хода?
Доколкото помня, винаги сме го играли "можеш да играеш преди този с по-малко реакция". Но тук не е подходящо да отговоря пак аз.
-В социална игра как се ползват реално уменията убеждаване, измама и т.н.?
Реално се ползват, като навиеш/излъжеш играча...ок, майтапя се ;)!
Реално се ползват както ви е удобно. Поясненията по-надолу.
В смисъл въпроса ми е кога се хвърля за УФУД? Ако се опитам да убедя някой, трябва ли след/преди всяко изречение да проверявам по УФУД дали ще успея в убеждаванет (съответно това ако си играя героя от първо лице и говоря директно на този, който убеждавам).
Ако всяко изречение е от значение поотделно, като въвежда нова информация със самостоятелна ценност (макар че това ще са верно много напрегнати преговори), мяташ след всяко изречение. Ако не, мяташ когато си направил цялостен аргумент, който значи нещо сам по себе си. В бойната система не мяташ за замахване, прицелване, атака поотделно, нали?
Трябва ли предварително да се декларира че искаш да използваш това умение или по преценка на разказвача трябва да хвърлиш проверка?[/quote
И двете.
"Искам да използвам Заплаха".
"Добре, в какво го заплашваш?"
"Да ни помогне за убийството на краля!"
"Или иначе? Вътреигрово, моля."
"Гад с гад мръсна, ще ни помогнеш, или кралят ти няма да те спаси от моя меч!"
"Мятай Заплаха да видим впечатлен ли е."

"Искам от теб да ни помогнеш да отрежем главата на краля, защото иначе ще отрежем твоята!"
"Ок, хвърли Заплаха".

Както виждаш, и двете са възможни.
И също в този ред на мисли, role playing-а не е ли по лесен от трето лице в тези случаи?
Да. Не. И двете.
Иначе казано, зависи от хората. Съжалявам, нямам по-добър отговор. Може да е от липсата на опит.
Ако някой се опита да извърти нещата с думи от първо лице и успее един вид да омота и самия разказвач така че да го убеди за нещо а реално героят му няма нужното ниво на убеждаване?
Моят метод, като не твърдя, че е единствено правилен, е следният.
Играчът определя какви ще са аргументите. Персонажът определя колко убедително са поднесени. Затова хвърляме, за да определим кои от възможните отговори на тези аргументи ще получиш. Но ако аргументите бяха други? Самите варианти можеха да са други.
Като пример - в книгата е посочен пример с опит да се свали цената на кон. Ако забележиш, реакцията на Измама е различна от тази на Пазарене...при това силно различна.
Ако аргументите са толкова добри, че да няма значение как са поднесени, не мятай. Но това е по-скоро изключение, не правило. Същото важи и с обратен знак, ако са толкова зле, че няма значение, пак не мятай-не ме интересува, че си с 18 красота и 18 интелект, ако ми говориш глупости, ще те цункам по празното челце и ще въздъхна.
"Ех, зад каква красота се крие празна дупка!"
Не, това не е пренебрегване на обаянието. Обаянието влиза в повечето социални умения като основа. Влиянието му вече е отчетено.
-В началните нива щетите от някои неща, като двуръчните мечове например, не са ли прекалено много? Един герой ниско ниво обикновено не е на много живот, и особено ако е маг-елф, 6 зара щета могат до го убият с един удар дори и със сравнително лошо хвърляне. Също така до колкото съм запознат с формулите, щетата на маговете идва главно от МУ, което значи ниска щета на ниските нива и съответно по нататък щетата се нормализира, докато един войн например още от самото начало започва с 6 зара щета. Да речем че нататък щетата им се изравнява, но в самото начало просто ми се струва някак нереално да имаш 6 зара щета на оръжието докато ти самия не си на много повече живот, докато един маг едвам вкарва някаква щета понеже няма много голямо МУ в началото.
Не виждам нищо нелогично в това, един удар с двуръчен меч да може да убие. Липсата на глава е силно животозатрудняваща.
А и разбира се, някъде между 6 и 8 ниво маговете почват да водят силно на войните. Ако са малко по-слаби преди това, това не е лошо. Още повече, че към това ниво всички започват да поназнайват и от двете.
Не оспорвам системата понеже съм нов и не разбирам много неща от баланса на играта, ами по скоро го приемете като въпрос: това балансирано ли е? Ако да, защо? Не разбирам. И ако не е балансирано, възможно ли е описаните оръжия просто да бъдат давани с намалена бройка зарове за щета в началните нива на героите?
Възможно е, но ще е друга система. Дали по-добра или по-лоша, не мога да кажа.
-Това няма да е толкова въпрос, колкото молба. Може ли някой опитен разказвач да ми обясни добър начин за измерване на времето по време на пътуване и конструкция на градове.
Това което конкретно не ми е ясно за пътуването е, например ако съм разказвача и героите в приключението ми пътуват да речем през горичка. Скоростта и времето от деня ОК, но проблема ми е следния: не мога например, те да пътуват 10 часа и аз да им описвам 20 минути тревички и дървенца (съответно ако нищо съществено на се случва като засада или кръстопът). От друга страна ми звучи доста тъпо да кажа просто "ОК пътувате 10 часа, нищо не се случва, там сте".
Ако нищо не се случва, защо да е проблем да скочим на интересната част?
Дай им време да си поговорят вътреигрово за следващите планове, да се похвалят със свършеното досега (аксиома е, че във всяка група някой обича да се хвали...), да обменят опит. Ако искат.
След това им кажи какво става във следващото място, където става нещо, по-интересно от гледането на растежа на тревата в реално време.
Клиширано е постоянно да им се правят засади също.
Де да го разбираха това повече Водещи... да, прав си. Клиширано е.
Ще кажете ОК няколко събития, една засада и 10те часа ще изглеждат по-реално като 10 часа, но ако имаш нещо като открит свят (open world) героите ако имат план да пътуват , от град на град, ще свикнат с мисълта че могат да се "телепортират" между градовете или съответно за им отнема от времето ще им направя няколко засади които ще са просто скучни. Как да направя пътуването в открит свят по-реалистично, с по-широка възможност за действия и с повече варианти?
Освен бойната система, има и други неща.
Бури. Възможност за лов. Среща със скитащ поклонник, особено ако е приказлив, луд или и двете, среща със скитащ фокусник-джебчия. Среща с диви животни, която може и да се избегне битката. Инциденти с превозните животни.
Не е като средновековното пътуване да е било лесно или безопасно, без всякакви засади.
А за градовете. Първият град който се опитах да създам отне адски много време, защото го разделих на квартали измислих къде могат да се случат някакви интересни събития, определих важните места и съответно по време на играта измислих още няколко динамични персонажа, които да им дадат поглед в главната история която съм замислил.
Скъсал си се от работа, но моите уважения за старанието.
И след това пуснах героите да се разхождат в него като всеки влизаше през интервал от 2 часа. Проблемите ми: града се оказа по голям от колко си мислех, че ще излезе и не всеки можеше да се ориентира в него достатъчно добре по описанията ми;
Това не е проблем на Водещия. Някой да имаше Картография?
Всеки път когато някой искаше да се придвижи трябваше да му описвам подробно обстановката, едва ли не на всеки 10 метра и играта взе да се бави, и съответно отегчава, прекалено много;
Защо подробно?
Бях измислил доста неща, но играчите ми, просто не можаха да стигнат и до една трета от потенциала на града;
Няма как да гарантираш, че играчите ще видят всичко, което си измислил. Не и ако искаш "отворен свят", което аз например искам.
Просто приеми, че имаш бележки, ако пак се върнат.
Някои хора се отегчиха понеже ги редувах в действията им и трябваше да чакат. Идеята на този ми град, беше да поразиграя малко социална игра за да навляза в нещата самият аз, да поиграя с всеки един от приключенците ми по отделно и да симулирам събирането на групата за да изградят спомените си като група сами, а да не трябва да се правят "издишали" разкази как се събрали ей така и са тръгнали заедно просто "защото така", и са стигнали аджеба до тук.
Ако ще ги запознаваш, гледай поне да са на едно място. Иначе често става, каквото си описал.
Но къде ми изникна нов проблем. На всеки пратих различни намеци и подтици за да ги накарам да се съберат но явно понеже съм доста нов в разказването, не прецених колко своенравни или неразбиращи могат да бъдат играчите и се принудих да им кажа "Просто се съберете в южният изход на града! Не стана както планирах..." след доста лутане.
Нормално е да не стане, както планираш. Няма как да предвидиш какво ще измислят играчите, освен ако си телепат!
На първо място, питай какво предпочитат играчите.
Относно конструкцията на града, моято конструкция която споменах доста ми хареса като идея но осъзнах, че за да направя всеки град така ще ми трябват седмици конструиране за дни игра, което ми изглежда доста непрактично. Също така ако искам да ги подкарам по главната история, а ги пусна в град в който могат да се разхождат свободно могат да пропуснат всичките ми намеци и подтици и да решат да извършат грандиозната глупост в града и просто да се изнесат преди да успея да ги вкарам във въпросния ми main storyline. Проблема е, че ако имам някакъв план за развитие на историята и те ми го провалят със своеволия, не винаги се сещам за адекватен начин да ги вкарам в правият път.
Не помня откога не съм имал "главна сюжетна линия", или "прав път", но ако си решил...
Просто попитай играчите искат ли да играят примерно, игра, в която ще освобождават принцесата от контрола на зъл магьосник (измислям!). Ако искат, ще си следват сами линията.
Ако не искат, проблемът ти не е, че персонажите ти са своеволни, а че се опитваш да наложиш на играчите какво да играят. Подсказвам ти като играч: книгите са доста по-добър избор, ако все едно няма да избирам аз какво се случва!
И ако няма стандартно правене на град, да ми каже някакви оптимални примери за добре направен град за да добия представа ветераните как го правят?
Няма стандартно правене на град. Откриването на локации е логично, ако в града има малко интересни места и предизвикателството е да откриеш къде са (а зле направено е ограничаващо, да).
Моите бележки за един град се събират на страница от тефтер, като отбелязвам конкретни НИП и по две думи за обстановката им и къде е вероятно да се намират.
Други се подготвят като теб.
Трети правят локации със случаен шанс за среща на определени НИП (като не хвърлят за шанс да срещнат отново НИП, който се е появил в предишната сцена).
Сигурно има и други методи. Но накратко, стандартно правене на градове няма! Или ако някой е открил, ще ми е интересно да науча.
Благодаря предварително за отговорите на всеки, който благоволи да ми отговори :). Наистина се зарибихме по игричката понеже няма реални ограничения и може да се осъществят всички фантазии стига да ги реализираш по логичен начин, и съответно много се надяваме да успеем да разберем играта в дълбочина за да успеем да правим пълноценни сесии с добри истории и битки!
Приятна игра. Знаем, че е зарибяващо!
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » съб мар 16, 2013 10:20 am

Здравейте,
Нов съм във форумите и се извинявам ако не съм прегледал всичко обстойно и има някъде отговор на въпросите, които искам да задам. Аз и приятели се зарибихме на играта от сравнително скоро. Да кажем от година и нещо, но не правим редовни сесии и сме все още доста неопитни и имаме купчина спорове и въпроси относно правилата.
Здравей и добре дошъл на позамрелия форум на аксиом =). Ще си позволя да отговоря в стила на Асенски.
Та на въпросите:

-В една от битките на Арената във форумните игри видях че Асен (който до колкото разбрах има доста опит в играта) беше споменал за правило че този с най-много реакция ,не просто е първи ами ако реши да пасува може да променя реда си всеки ход където му е удобно. Въпроса ми е това вярно ли е? Ако да: Само за първия по реакция ли важи? Може ли да се пасува и когато решиш, че ти е удобно да се набуташ преди някой и да си изиграеш хода или е нужно след паса да кажеш кога ще си играеш хода?
Понеже съм сред организаторите на арената ще пробвам да обясня. Обяснявам доста омазано, а не се колебай да питаш пак. =)
Имаш трима души Пешо, Гошо и Тошо с реакция 12, 11 и 10.
Почват да играят по реда на реакцията.
Пешо играе ползва си 10 точки действие остават му 3 и той решава да ги зпази за края на рунда къдто ще е последен.
Гошо играе, ползва си 3 точки действие (тд), обявява че пази полета за още 6 точки действие и решава да запази останалите си точки за края на рунда където дайства предпоследен.
Тошо играе 5 точки действие. С тях навлиза в поле пазено от Гошо. Самия Гошо ползва 3ТД да ръгне Тошо. Тошо е ръгнат и си запазва останалите 7 за втората чат на рунда.
Втора част започва играча с най-малка реакция в случая Тошо (спокойно може да се слее с действието му от горния ред =) ) той решава че ще пази полета за 2 тд, остават му 3 тд.
След него е Гошо който се придвижва (с което си губи пазените полета) и попада в поле пазено от Гошо, който го ръгва. Тошо спира и запазва едно поле.
Накрая е ред на Пешо, той не знае кои са пазените полета, защото те се казвата само на водещия. Тръгва да ги помели и за къръщина попада в поле пазено от Гошо, кото се прабва да го ръгна, Пешо прави отклон и се измъква. После нализа в поле пазено от Тошо, който се пробва да го ръгне...
край на рунда

В общи линии за да действаш преди да ти е дошъл ред трябва да пазиш поле. Ако не си мърдал или не се правил друго активно действие, можеш да пазиш поле през цялата битка и да дебнеш някой да стъпи в него. Обаче вероятно ще ти трябват още разяснения =)
-В социална игра как се ползват реално уменията убеждаване, измама и т.н.? В смисъл въпроса ми е кога се хвърля за УФУД? Ако се опитам да убедя някой, трябва ли след/преди всяко изречение да проверявам по УФУД дали ще успея в убеждаванет (съответно това ако си играя героя от първо лице и говоря директно на този, който убеждавам). Трябва ли предварително да се декларира че искаш да използваш това умение или по преценка на разказвача трябва да хвърлиш проверка? И също в този ред на мисли, role playing-а не е ли по лесен от трето лице в тези случаи? Ако някой се опита да извърти нещата с думи от първо лице и успее един вид да омота и самия разказвач така че да го убеди за нещо а реално героят му няма нужното ниво на убеждаване?
Тука е малко въпрос на договорки с водещия. Ако изиграеш хубаво убеждаването той може да ти даде бонус, ако е лошо може да ти го намали. Може разбира се и да го приеме такова каквото е по система. =) Асен в общи линии е дал добър пример.
-В началните нива щетите от някои неща, като двуръчните мечове например, не са ли прекалено много? Един герой ниско ниво обикновено не е на много живот, и особено ако е маг-елф, 6 зара щета могат до го убият с един удар дори и със сравнително лошо хвърляне. Също така до колкото съм запознат с формулите, щетата на маговете идва главно от МУ, което значи ниска щета на ниските нива и съответно по нататък щетата се нормализира, докато един войн например още от самото начало започва с 6 зара щета. Да речем че нататък щетата им се изравнява, но в самото начало просто ми се струва някак нереално да имаш 6 зара щета на оръжието докато ти самия не си на много повече живот, докато един маг едвам вкарва някаква щета понеже няма много голямо МУ в началото.
Не оспорвам системата понеже съм нов и не разбирам много неща от баланса на играта, ами по скоро го приемете като въпрос: това балансирано ли е? Ако да, защо? Не разбирам. И ако не е балансирано, възможно ли е описаните оръжия просто да бъдат давани с намалена бройка зарове за щета в началните нива на героите?
Често казвам на играчите си че в началото не не са герой, а пишман разбойници в най-добрия случай. Съвсем естествено е, ако се изрепчат на някой по добър от тях той да ги накълца. за радост тия дето са по-добри от тях са рядкост, а тези с техните умения вероятно немогат да си позволят двуръчен меч. Гогато поотраснат и станат 3+ ниво, вече не е задържително през цялото време да се промъкват по шубраците. достигнат ли 6-то+ ниво могат да ходят спокойно по улиците като знаят че всичо освен бетоновоз ще им сторва път. Станат ли двуцифрено ниво, чак тогава вече са герои. Ама е добре да имат наум че зад всеки ъгъл може да изскочи дракон, та да не се самозабравят =).
С думи кратки, системата е балансирана в прилична степен.
-Това няма да е толкова въпрос, колкото молба. Може ли някой опитен разказвач да ми обясни добър начин за измерване на времето по време на пътуване и конструкция на градове.
Как да направя пътуването в открит свят по-реалистично, с по-широка възможност за действия и с повече варианти?
Нейде по форума се мотаеше един ГАСПОД - Генератор за Аксиомски Събития Подредени Определено Дезеорентирано... или нещо от сорта.
Мятат се два зара и той ти генерира събитие спрямо резултата. Като табличка беше направен. Самите пътувани в наще групи винаги са били повод да се ползват допълнителните умения. да се забърка елексирче, да се наберат билки, да се разкаже история, някой да се похвали, да се дават уроци помежду си. Та времето се позапълва. А след това с проверява какво е генерирал ГАСПОД-а изпълнява се случката и се скипва времето да следващото интересно място.
А за градовете. Първият град който се опитах да създам отне адски много време, защото го разделих на квартали измислих къде могат да се случат някакви интересни събития, определих важните места и съответно по време на играта измислих още няколко динамични персонажа, които да им дадат поглед в главната история която съм замислил.
Наистина похвално за труда.
Проблемите ми: града се оказа по голям от колко си мислех, че ще излезе и не всеки можеше да се ориентира в него достатъчно добре по описанията ми; Всеки път когато някой искаше да се придвижи трябваше да му описвам подробно обстановката, едва ли не на всеки 10 метра и играта взе да се бави, и съответно отегчава, прекалено много;
В общи линии, ако не е важно за играта не е нужно да се описва в подброности, а картографията помага доста, като на картографа му дадеш картта на града. Иначе ако искат да стигнат някъде по 2-3 медника на хлапе и готово. На втория град ще решат че е време да изучат картографията =)
Бях измислил доста неща, но играчите ми, просто не можаха да стигнат и до една трета от потенциала на града; Някои хора се отегчиха понеже ги редувах в действията им и трябваше да чакат. Идеята на този ми град, беше да поразиграя малко социална игра за да навляза в нещата самият аз, да поиграя с всеки един от приключенците ми по отделно и да симулирам събирането на групата за да изградят спомените си като група сами, а да не трябва да се правят "издишали" разкази как се събрали ей така и са тръгнали заедно просто "защото така", и са стигнали аджеба до тук. Но къде ми изникна нов проблем. На всеки пратих различни намеци и подтици за да ги накарам да се съберат но явно понеже съм доста нов в разказването, не прецених колко своенравни или неразбиращи могат да бъдат играчите и се принудих да им кажа "Просто се съберете в южният изход на града! Не стана както планирах..." след доста лутане.
Това със събирането на групата в игра никога не съм го харесвал. Отема ужасно много време, докато играеш с един другите скучаят. Ако ще го правиш то е добре със всеки да направиш една индивидуална сесйка през седмицата и като дойде време за голямата сесия вече разтакаването да е приключило.
Друг вариянт е да заръчаш на играчите да си спишат по едно фермачнче как са се запознали и каква им е историята, като за това да получат бонус опит. Бонус опита е добър подтик и да си намериш хроникьор на сесиите. =)
Относно конструкцията на града, моято конструкция която споменах доста ми хареса като идея но осъзнах, че за да направя всеки град така ще ми трябват седмици конструиране за дни игра, което ми изглежда доста непрактично. Също така ако искам да ги подкарам по главната история, а ги пусна в град в който могат да се разхождат свободно могат да пропуснат всичките ми намеци и подтици и да решат да извършат грандиозната глупост в града и просто да се изнесат преди да успея да ги вкарам във въпросния ми main storyline. Проблема е, че ако имам някакъв план за развитие на историята и те ми го провалят със своеволия, не винаги се сещам за адекватен начин да ги вкарам в правият път.
Относно градовете. Аз си правя няколко базови локации - кръчми (едната задължително е от веригата продънения барабан), ковачница, магазин за това и онова, пазар, домът на някой дето трябва да се посети и ако е по-голямо градчето „Гише за набиране на герои” (в него дават разни леки задачи от рода на:ходи и убий 5 от вълците дето тормозят околията)

Относно плана определено е важно да се разберете с играчите дали искат да играят по история или да се шматкат наоколо безцелно. Принципно предпочитам да играем по истории, но е важно да се спомене, че това би им ограничило отворения свят до известна степен.

Някой добър разказвач може ли да ми каже, в пример най-добре ако е възможно, как се стандартно един град? И ако няма стандартно правене на град, да ми каже някакви оптимални примери за добре направен град за да добия представа ветераните как го правят?
Мен ми казват че съм разказвач, а не водещ =). Та затова градовете ми са малко ограничени. Но ако си направиш двадесетина картончета с места и се съобразиш леко с размера на градовете помага. Примерно освен базовите кръчма, ковач, пазар в малко село има още 3 места, в град още 5 +гишето за герои, в голям град има още 10 +няколко храма... и така. Това са места извън основния сюжет, за които героите могат да се натъкнат директно или да поразпитат за тях. Иначе сюжета си е сюжет.
Доста дълъг роман изписах за няколко въпроса, ама съм си такъв сори :D . Попринцип аз имам още тонове въпроси, които искам да задам но това са няколко от най-важните които ме тревожат за момента, а тъй като не виждам да е имало активност в тази тема от около година искам първо да пробвам дали някой все още би ми отговорил в тази тема.
Абе намирват се хора дето още да посещават форума та питай смело =)
Благодаря предварително за отговорите на всеки, който благоволи да ми отговори :). Наистина се зарибихме по игричката понеже няма реални ограничения и може да се осъществят всички фантазии стига да ги реализираш по логичен начин, и съответно много се надяваме да успеем да разберем играта в дълбочина за да успеем да правим пълноценни сесии с добри истории и битки!
Имате ли време за игра това е голяма и чудесна краста =)
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Panglot
Стар заек
Мнения: 7
Регистриран на: пет мар 15, 2013 9:29 pm

Мнение от Panglot » пон мар 18, 2013 5:03 am

Благодаря за бързите отговори. Вчера тъкмо правихме сесийка и гледах какво сте написали. Тази сесия малко я откарахме на WOW Raid, сиреч подсилени гадинки в специални стаи и сложна тактика, подготвена група от герои разработени само за бой и така нататък. Това с цел да изчистим бойната система понеже в нормална сесия караме 10 хода за 3 часа :D (много сме добри в сметките от първи клас :D ). По скоро защото сме още объркани в правилата и се чудиме кога какво може и неможе да се направи.

За Асен:
Прегледах пак въпросния мач от Арената (ставаше въпрос за Фиоре срещу Таргун). Установих че съм се объркал от спора ви просто. Правилата за реакция иначе са ми ясни.

Благодаря за разясненията относно социалните умения. Стана ми по-ясно.

Относно разнообразяването в пътуването: любопитни предположения ще се възползвам :D.

За картография в града не се бях сетил между другото. Ние го карахме малко по-просто - без тези общи умения, понеже и без това бяхме новаци в сложната игра и не искахме да се усложняваме. И да скъсах си гъза от работа понеже исках като за начало да се получи нещо интересно но осъзнах че неможе всеки път така да си скъсвам гъза от работа затова питах за града :D.

За Vilorp:
За реакцията както разбрахме съм се объркал иначе останалото ми е ясно.

Думата "герой" използвам постоянно понеже съм си компютърен цикльор и навсякъде по игрите се нарича герой от първи левел. Немога да наричам играчите "пишман разбойници" през цялото време все пак :D. Сега обаче като спомена за двуръчните мечове се сетих за ограничението в сила и че неможе герой от нулево ниво да носи двуръчен без наказание и така вече ми изглежда по-балансирано.

За тази програма ГАСПОД къде мога да я намеря?

За градовете ми даде доста полезни идеи и ми хрумнаха още няколко в този ред на мисли благодаря.


За двамата
Относно градовете: почерпих добри идеи но още не ми е ясно нещо. Споменавате че е добре да има подготвени локации, но качената историйка в сайта е на принципа не мърдаш в града докато не научиш ново място и се движиш само по местата които знаеш. А споменавате и за друго че може да има подготвени НИП, на които е възможно да се попадне случайно. Как по-точно можеш да попаднеш случайно на някого, ако локациите са подготвени и ограничени? И ако нямате това предвид, тогава как да комбинирам подготвени локации за движение със случайно лутане из града?

Относно историйката ми: Казвате че не е най-оптималното да има главен сюжет, но аз процедирах малко като при писането на книга. Историята да речем че се развива на Титания, но съм измислил съвсем нов континент та дори с няколко по малки континента и важни острови. Става въпрос за призоваването на богинята Кали (онази от книгата която е опитомила драконите и си ги държи като собствена раса). Няма да е просто призоваване разбира се ами ще е цяла мрежа водена от няколко "лоши" всеки с различни цели и един "добър" персонаж, който отчаяно търси хора с потенциала да се развиват бързо и с решителността да се изправят срещу нещо непонятно за тях. Само че добрия няма да е като Гандалф "Здравей Фродо, хайде да те водя на приключение", ами ще е по скоро недоверчив и прекомерно предпазлив. Ще изпитва нашите хора доста пъти преди да ги провъзгласи за негова група. Та идеята ми беше, че исках той да причината моите хора да се съберат, а не те да измислят как са се събрали и да тръгнат като група.
Плана за самото ми приключение е доста дълъг и разтеглив и исках да е доста изпипано но просто нямам опита за да реализирам всичко.

Та нека да последват още няколко въпросчета.
- Каква е разликата между сечаща и пробивна щета? За трошащата е изрично написана системата с временната щета а за сечащата и пробивната няма никакви разлики освен може би при терца зарове. Така ли е наистина? Няма разлика дали ще те наръгам и ще ти засегна вътрешен орган или щете те насека и ще ти отворя прорезна рана?

- Как от ролята на разказвач да реализирам Билкарство и Инжинерство? Немога да си представя как мога да направя такава система. Кога мога да разрешавам на играчите да събират билки и материали? Как да определя къде, как, кога, и по колко могат да събират от дадена билка/материал? Нищо не разбирам, помощ!

- Умението Магьосник позволява научаването на една магия всеки път като покачиш нивото му. Обаче за да научиш първо ниво магия от школите се изисква поне 12 МУ. МУ=(ИН+НИ)/2. При ниво 0 ИН/2 = МУ. Ако си елф и си огърмиш всичките точки за достигане на максимален интелект (18) тогава МУ=9. Трябва ти поне още 3 МУ за да почнеш да учиш магии от ниво едно. Което значи че в най-бруталният случай с 18 интелект в началото трябва да качиш и 3 нива на магьосник за да почнеш да учиш заклинания от първо ниво. Тези 3 нива на магьосник са ти позволявали да научиш 3 заклинания но няма как понеже нямаш нужното МУ и губиш този ефект от магьосник. Прав ли съм до тук? Това обаче е в най-крайният случай. Какво се случва ако дигна 14 интелект (7 МУ). Това какво означава, че губя 5 нива възможност на магьосник да науча магия? И дори 14 е много за 0 ниво. Искам 12 - губя 6 нива на магьосник в който мога да науча магия. Това така ли е наистина? Изглежда ми ужасно недомислено или аз ужасно нищо не съм разбрал...

- Дали някой има желание да остави данни за връзка :roll: ? Skype, Facebook или нещо подобно?

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » пон мар 18, 2013 6:03 am

Panglot написа:Благодаря за бързите отговори. Вчера тъкмо правихме сесийка и гледах какво сте написали. Тази сесия малко я откарахме на WOW Raid, сиреч подсилени гадинки в специални стаи и сложна тактика, подготвена група от герои разработени само за бой и така нататък. Това с цел да изчистим бойната система понеже в нормална сесия караме 10 хода за 3 часа :D (много сме добри в сметките от първи клас :D ). По скоро защото сме още объркани в правилата и се чудиме кога какво може и неможе да се направи.
Мда, системата можеше да е и по-проста, но каквато е, такава.
За Асен:
Благодаря за разясненията относно социалните умения. Стана ми по-ясно.
Пак заповядай, и често да ги ползваш!
Относно разнообразяването в пътуването: любопитни предположения ще се възползвам :D.
Затова ги писах, давай.
За картография в града не се бях сетил между другото. Ние го карахме малко по-просто - без тези общи умения, понеже и без това бяхме новаци в сложната игра и не искахме да се усложняваме. И да скъсах си гъза от работа понеже исках като за начало да се получи нещо интересно но осъзнах че неможе всеки път така да си скъсвам гъза от работа затова питах за града :D.
Картография в града не е необходима принципно, но ти като си се постарал, си поставил фокуса върху ориентирането в него. Апропо, никой ли от играчите не направи простичкият избор да попита НИП за инструкции?
Относно градовете: почерпих добри идеи но още не ми е ясно нещо. Споменавате че е добре да има подготвени локации, но качената историйка в сайта е на принципа не мърдаш в града докато не научиш ново място и се движиш само по местата които знаеш.
Да, сигурно е различна. Както ти писах, няма стандартен метод за водене! Или по-точно, има множество трикове, които горе-долу вървят в определени комплекти, защото се комбинират добре. Ако дойдеш да гледаш моя сесия, ще видиш едно, ако отидеш при друг, може да видиш същото, или съвсем друго.
А споменавате и за друго че може да има подготвени НИП, на които е възможно да се попадне случайно. Как по-точно можеш да попаднеш случайно на някого, ако локациите са подготвени и ограничени? И ако нямате това предвид, тогава как да комбинирам подготвени локации за движение със случайно лутане из града?
Локация, подготвена, при мен изглежда така. Няма да ти казвам колко време ми отнема да се подготвя за сесия, но да кажем, че е по-малко.
"Апартамент, Маями Бийч, заема първият етаж, стил арт деко, обитатели: Ариел и който е довела за през нощта. Ариел е там от 2 през нощта до 8 сутринта и от 18.10-19.55 ч.".
Това обаче беше вярно за първия ден. За следващите делнични дни щях да използвам хвърляне на 3 зара, за да видя дали си е вкъщи извън този график, (с шансове от рода на "метни над 6 с 3 зара", ако е в графика, и "метни над 15", ако е извън графика). Броят на посетителите също се определя лесно с 1 зар.
Или, разбира се, просто решаваш кой е логично да е там. На маловажни локации има логика да ползваш зарове, но и на важните помагат, ако е място с повече движение.
Относно историйката ми: Казвате че не е най-оптималното да има главен сюжет, но аз процедирах малко като при писането на книга.
Понеже аз направих същото за първата си сесия, не приемай това като критика. Но това е грешка, просто си се подвел от познатото.
Сюжетът на играта може да звучи като книга-след като е изигран. И ако е изигран от добра група.
Светът може да звучи като от книга - затова в ролевите книги ги описват.
Твоят сюжет може също да звучи като книга, но ако това е вярно, аз на момента губя интерес към игра с теб. На други може да им хареса, разбира се. Говоря за себе си.
Моята идея за добре написан сюжет е по-скоро списък със събития, които се случват, ако играчите не се намесят (или ако се намесят така, че да не ги променят, например защото нямат желание за това). Ти трябва да знаеш как те стават очевидни за всички персонажи, и до какво водят, ако не се променят.
"Валдо Гущеровите обувки ще опита да купи кръчмата на Дебелия Хенри в петък вечерта. Дебелия му отказва, и Валдо ще заплаши с магия. В отговор Хенри ще го наръга в ръката и ще бъде арестуван, като Валдо ще опита да подкупи съдията. Синът на Хенри ще търси начин да попречи на това, защото не може да вдигне над офертата на Валдо, но няма идея как да го направи.
Играчите, ако са в кръчмата, може да видят скандала и да са свидетели, че Валдо е заплашил с насилие първи. Или да сключат сделка с Валдо. Или да си тръгнат и да не се интересуват. Все едно ще чуят за предстоящия процес, ако говорят с хора през идните 3 дни. Съдията взема подкупа в нощта преди процеса."
Ето ти готово събитие, разработено като за ролева игра. Разликата? Както забелязваш, посочил съм 3 възможни събития, и не знам какво ще направят играчите. Не е моя работа да го решавам. Всъщност, ако реша и това предварително, защо просто не седна да го напиша като книга?
Историята да речем че се развива на Титания, но съм измислил съвсем нов континент та дори с няколко по малки континента и важни острови. Става въпрос за призоваването на богинята Кали (онази от книгата която е опитомила драконите и си ги държи като собствена раса). Няма да е просто призоваване разбира се ами ще е цяла мрежа водена от няколко "лоши" всеки с различни цели и един "добър" персонаж, който отчаяно търси хора с потенциала да се развиват бързо и с решителността да се изправят срещу нещо непонятно за тях. Само че добрия няма да е като Гандалф "Здравей Фродо, хайде да те водя на приключение", ами ще е по скоро недоверчив и прекомерно предпазлив. Ще изпитва нашите хора доста пъти преди да ги провъзгласи за негова група. Та идеята ми беше, че исках той да причината моите хора да се съберат, а не те да измислят как са се събрали и да тръгнат като група.
Плана за самото ми приключение е доста дълъг и разтеглив и исках да е доста изпипано но просто нямам опита за да реализирам всичко.
Чудесно, измислил си сетинг, НИП-ове с цели и си определил какви ресурси имат. Сега изрежи "предсказаните" действия на играчите и просто ги пусни там, където могат и имат повод да се покажат за достойни пред Не-Гандалф. Или поне в близката околност, ако той следи слуховете.
- Каква е разликата между сечаща и пробивна щета? За трошащата е изрично написана системата с временната щета а за сечащата и пробивната няма никакви разлики освен може би при терца зарове. Така ли е наистина? Няма разлика дали ще те наръгам и ще ти засегна вътрешен орган или щете те насека и ще ти отворя прорезна рана?
Разликата е предимно при попадение в главата, което обаче може да е и прицелен удар. Иначе, сори, наистина няма разлика.
- Как от ролята на разказвач да реализирам Билкарство и Инжинерство? Немога да си представя как мога да направя такава система. Кога мога да разрешавам на играчите да събират билки и материали? Как да определя къде, как, кога, и по колко могат да събират от дадена билка/материал? Нищо не разбирам, помощ!
За билкарство, включи описанието на достъпни билки в някои локации.
Инженерство, включи описание на някои планове, инструменти и чаркаляци в локации.
- Умението Магьосник позволява научаването на една магия всеки път като покачиш нивото му. Обаче за да научиш първо ниво магия от школите се изисква поне 12 МУ. МУ=(ИН+НИ)/2. При ниво 0 ИН/2 = МУ. Ако си елф и си огърмиш всичките точки за достигане на максимален интелект (18) тогава МУ=9. Трябва ти поне още 3 МУ за да почнеш да учиш магии от ниво едно. Което значи че в най-бруталният случай с 18 интелект в началото трябва да качиш и 3 нива на магьосник за да почнеш да учиш заклинания от първо ниво. Тези 3 нива на магьосник са ти позволявали да научиш 3 заклинания но няма как понеже нямаш нужното МУ и губиш този ефект от магьосник. Прав ли съм до тук? Това обаче е в най-крайният случай. Какво се случва ако дигна 14 интелект (7 МУ). Това какво означава, че губя 5 нива възможност на магьосник да науча магия? И дори 14 е много за 0 ниво. Искам 12 - губя 6 нива на магьосник в който мога да науча магия. Това така ли е наистина? Изглежда ми ужасно недомислено или аз ужасно нищо не съм разбрал...
Правилно си разбрал. Кид затова препоръчва маговете да започват с развиването на Певец, за да си спестят тези "празни нива". А като става дума за развиване на магове, слушаме него.
- Дали някой има желание да остави данни за връзка :roll: ? Skype, Facebook или нещо подобно? :lol:
Моите ги няма само който не се интересува, или е нов. Прати ми лично съобщение с твои координати.
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » вт мар 19, 2013 1:49 pm

Благодаря за бързите отговори. Вчера тъкмо правихме сесийка и гледах какво сте написали. Тази сесия малко я откарахме на WOW Raid, сиреч подсилени гадинки в специални стаи и сложна тактика, подготвена група от герои разработени само за бой и така нататък. Това с цел да изчистим бойната система понеже в нормална сесия караме 10 хода за 3 часа :D (много сме добри в сметките от първи клас :D ). По скоро защото сме още объркани в правилата и се чудиме кога какво може и неможе да се направи.
За нови играчи това е най-доброто решение! Браво!

За картография в града не се бях сетил между другото. Ние го карахме малко по-просто - без тези общи умения, понеже и без това бяхме новаци в сложната игра и не искахме да се усложняваме.
То за град принципно не трябва, защото по дефиниция винаги щъкат разни хлапета готови да ти приберат някоя и друга монета срещу това да те заведат до нужното място. Винаги може да попиташ и някой минаваш НИП наоколо. Ако са толкоз стистнати и асоциални героите вече им трябва картография. =)
И да скъсах си гъза от работа понеже исках като за начало да се получи нещо интересно но осъзнах че не може всеки път така да си скъсвам гъза от работа затова питах за града :D.
Няма до отиде зян града, а и можеш да направиш едно градско приключение в него =)
Сега обаче като спомена за двуръчните мечове се сетих за ограничението в сила и че неможе герой от нулево ниво да носи двуръчен без наказание и така вече ми изглежда по-балансирано.
Имаш и финансово ограничение и такова за сила. Не че е не е възможно да напомнаш силата и да въртиш бронзов меч, ама по добре да въртиш брадва с такава сила =) Можеш да разгледаш арената има няколко пича с дворъчни мечове и това че имат пари да си купят стоманени е най-важното за да ги ползват =).
За тази програма ГАСПОД къде мога да я намеря?
И аз не я откривам на форума, ще ровня по флашките в къщи, но то не е програма а схемичка на ексел.
За градовете ми даде доста полезни идеи и ми хрумнаха още няколко в този ред на мисли благодаря.
Радвам се за което, все пак това бе и целта =)

Споменавате че е добре да има подготвени локации, но качената историйка в сайта е на принципа не мърдаш в града докато не научиш ново място и се движиш само по местата които знаеш. А споменавате и за друго че може да има подготвени НИП, на които е възможно да се попадне случайно. Как по-точно можеш да попаднеш случайно на някого, ако локациите са подготвени и ограничени? И ако нямате това предвид, тогава как да комбинирам подготвени локации за движение със случайно лутане из града?
Каченото приключение е базово и базирано на история, разказвачът може да си го преработи тъй ча да му е удобно.
Ами пред кръчмата често минават хора, от типа на масовите НИП-ове, в общ илинии щом си в град коло геройте постоянно кръжът такива персонажи, дори не е нужно да се задълбаваш много в тях. Казваш че на улицата има един просяк, някаква баба продаваща ябълки и две хлапета играещи на ашици. Всеки ще поиска нещо символично за информацията. Може да спреш и забързания търговец, ама дали ще отговори зависи от вида на групата. =)
Случайното лутане винаги може да те отведе до кръчми, ковачници пазари. Базови обекти във всеки град. Евентуално бабата може да знае и за някое от специалните локации ако стане на въпрос.

Относно историйката ми: Казвате че не е най-оптималното да има главен сюжет, но аз процедирах малко като при писането на книга. Историята да речем че се развива на Титания, но съм измислил съвсем нов континент та дори с няколко по малки континента и важни острови. Става въпрос за призоваването на богинята Кали (онази от книгата която е опитомила драконите и си ги държи като собствена раса). Няма да е просто призоваване разбира се ами ще е цяла мрежа водена от няколко "лоши" всеки с различни цели и един "добър" персонаж, който отчаяно търси хора с потенциала да се развиват бързо и с решителността да се изправят срещу нещо непонятно за тях. Само че добрия няма да е като Гандалф "Здравей Фродо, хайде да те водя на приключение", ами ще е по скоро недоверчив и прекомерно предпазлив. Ще изпитва нашите хора доста пъти преди да ги провъзгласи за негова група. Та идеята ми беше, че исках той да причината моите хора да се съберат, а не те да измислят как са се събрали и да тръгнат като група.
Плана за самото ми приключение е доста дълъг и разтеглив и исках да е доста изпипано но просто нямам опита за да реализирам всичко.
За първата си сесика подходих по сценарии от книга-игра, което по същината си е точно разписано за игра приключение. Имах опит и по книга, но геройте не винаги действат както ти искаш и определено не се радват когато ги буташ в дадено русло. Колегата Асенски доста добре го е казал. Остави света с различните куки, но не ги ръгай с остена към това което си решил че трябва да стане.
- Каква е разликата между сечаща и пробивна щета? За трошащата е изрично написана системата с временната щета а за сечащата и пробивната няма никакви разлики освен може би при терца зарове. Така ли е наистина? Няма разлика дали ще те наръгам и ще ти засегна вътрешен орган или щете те насека и ще ти отворя прорезна рана?
Базовата разлика е при прицелена щета в главата. Трошащата дава шокови щети, прободната удвоява щетите си за главата, сечащата умножава щети е по 1,5.

Не знам дали си попаднал на мода за кървенето, който си е официално одобрен.
При него всеки 5 щета прободна дават 1 точка кървене, всеки 10 щета сечаща дават 1 кървене и всеки 20 трошаща дават 1 кървене. Кървенето трупа времени и реални щети докато е отворено и само реални когато е превързано и не е излекувано.
На арената има поне една битка която беше решена благодарение на кървеното. като едния опонент изпадна в несвяст.
Та това са разликите между щетите.

- Как от ролята на разказвач да реализирам Билкарство и Инжинерство? Немога да си представя как мога да направя такава система. Кога мога да разрешавам на играчите да събират билки и материали? Как да определя къде, как, кога, и по колко могат да събират от дадена билка/материал? Нищо не разбирам, помощ!
Ако сред природата, даваш малко писание на околията и ако се сетят че искат да търсят билки ги търсят системно. Ние поне не сме играли подробното описване на търсенето, хвърляме зарове и ако има неуспех за дадена била му казвам че е намерил коприва вместо ранилист. =)
Инжинерството е малко по пипкаво защото трябва да намериш схема, да се докопаш до ковач, да дадеш материали... Но в общи линии по същия начин, а и сглобяването на нещо инжинерно засяга и времето. Най-често сме го ползвали между приключенията.

- Умението Магьосник позволява научаването на една магия всеки път като покачиш нивото му. Обаче за да научиш първо ниво магия от школите се изисква поне 12 МУ. МУ=(ИН+НИ)/2. При ниво 0 ИН/2 = МУ.
...
Това какво означава, че губя 5 нива възможност на магьосник да науча магия? И дори 14 е много за 0 ниво. Искам 12 - губя 6 нива на магьосник в който мога да науча магия. Това така ли е наистина? Изглежда ми ужасно недомислено или аз ужасно нищо не съм разбрал...
Тук леко си се омешал. Магията се заучава срещу Точки развитие - винаги. Освет това трябва да си купиш свитък от който да я научиш или да се сдобиеш някак с такъв.
СУ Магьосник ти дава безплатен свитък със всяко ниво, демек не плащаш сребърниците за закупуването му. Това разбирасе е преди да стартирате играта и при правенето на герой. Влязат ли веднъж в света героите вече трябва да си търсят сами свитъците =). При амбулантни търговци, от странстващи магове или в кесиите на техни събратя не доживели да ползват свитъците =)

- Дали някой има желание да остави данни за връзка :roll: ? Skype, Facebook или нещо подобно?
скайп ползвам само: z.m.m. през деня vilorp_ вечер
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Panglot
Стар заек
Мнения: 7
Регистриран на: пет мар 15, 2013 9:29 pm

Мнение от Panglot » вт мар 19, 2013 5:45 pm

Не виж, аз разбирам, че си спестяваш сребърниците но аз по скоро имам предвид че си спестяваш търсенето. Колко толерантен може да е един разказвач за да ти дава често магически свитъци или учители които могат да те научат на нещо ново. Имам предвид че с Маг на 12 можеш да си спестиш търсенето и чакането на подходящи магии. В играта е ясно, че плащаш сребро и ТР но може да не намериш задължително каквото търсиш и не често.
Това което ме стъписа е че един от бонусите на СУ маг е ученето на магия без свитък а като си изчислиш сметките почти губиш привилегията да го използваш и ми се стори доста тъпо.


Ааа и чакай... само при правенето на герой се ползва това :shock: ? Никъде не пише такова нещо :reading: . До колкото разбрах това е при покачане на ниво маг попринцип?

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » вт мар 19, 2013 7:48 pm

По принцип е, Спас има предвид, че заклинания се учат от свитък по-често, отколкото вдигаш умение в Магьосник.
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » вт мар 19, 2013 9:51 pm

Тъй тъй. В сяко село може да намериш свитъци първо ниво, във всяко село наричащо се грат свитъци второ ниво. Абмулантите притежават свитаци с максимално ниво стойността на един зар. Демек до 6.
В градовете можеш да купуваш сравнително свободни свитаци до 4-то ниво, в специализираните магазини до 6-то. От байш майстори 7-мо ниво.

Ето и линк към гаспод: http://arhiven.hit.bg/Gaspod.txt
Както виждаш не е нещо което не можеш да си направиш и ти или да го подобриш =)
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Panglot
Стар заек
Мнения: 7
Регистриран на: пет мар 15, 2013 9:29 pm

Мнение от Panglot » ср мар 20, 2013 12:46 am

Аха ясно. А между другото този линк за ГАСПОД не ми го отваря.

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » ср мар 20, 2013 1:45 am

Vilorp написа:Тъй тъй. В сяко село може да намериш свитъци първо ниво, във всяко село наричащо се грат свитъци второ ниво. Абмулантите притежават свитаци с максимално ниво стойността на един зар. Демек до 6.
В градовете можеш да купуваш сравнително свободни свитаци до 4-то ниво, в специализираните магазини до 6-то. От байш майстори 7-мо ниво.

Ето и линк към гаспод: http://arhiven.hit.bg/Gaspod.txt
Както виждаш не е нещо което не можеш да си направиш и ти или да го подобриш =)
Да отбележим само, че идеята на Спас за Магландиум включва в пъти повече разпространение на магията от моята :lol: !
Това, което той описва, вероятно важи за Източния съюз, ако водя аз, така че много зависи как Водещият интерпретира сетинга. Когато водя аз, късмет ти желая да намериш какъвто и да е свитък в село, или свитък над 3-то ниво в какъвто и да е магазин или търговец, който приема пари.
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » ср мар 20, 2013 9:32 pm

Оправил съм линка за ГАСПОДА, и да много си зависи от водещия колко магия има в света.
При мено можеш да намериш свитъци сравнително лесно, ама дали ще са това което ти трябва е друг въпрос. Имаме и СУ архивист което ти позволява да пишеш магически свитъци, та ако срещнеш такъв или го вземаш първоначално не е зле.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » нед май 26, 2013 8:38 am

Я едно уточнение да си направя.
За да заредиш заклинание в кристал той трябва да го поеме, при вграждане на заклинанието магьосника може да се концентрира, при освобождаването на заклинанието няма възможност за концентрация тъй като се ползва твърдото МУ на мага вградил заклинанието.
Тука идва питането, кое е това МУ?
- МУ на мага вградил заклинанието без концентрацията примерно 12
- МУ на мага вградил концентрацията включително засилката му с концентрация, в същия случай 18

Проблема идва от това че слабите магове е кажи речи безполезно да вкарват школни магии в кристали, заради усложнението при пускане на магията.

А дано някой ме е разбрал.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » пон май 27, 2013 4:01 pm

В момента карам по памет (ще проверя дали има нещо друго в записките ми и ще се поправя), но мисля че стаа дума за МУ на самият КРИСТАЛ, което някак се образуваше при правенето му или нещо такова. Ако не е на кристала се взлима базовото на мага.
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Demonheart
Работник
Мнения: 99
Регистриран на: чет яну 03, 2002 2:29 pm
Местоположение: Деветият кръг
Контакти:

Мнение от Demonheart » пон май 27, 2013 7:08 pm

Самите кристали не притежават собствено МУ. Според мен е по-логично, ако вграждането е станало с концентрация, то и разреждането да бъде с нея. Иначе няма никакъв смисъл да се ползва концентрация при вграждане.

Цитат от книгата:
--------------------------------------------
Отделна магия може да бъде вградена в кристал, като той на свой ред да оказва ефекта си върху друг предмет, в който е вграден. Големината на кристала определя каква магия може да бъде вградена в него. Има кристали, които могат да приемат всякаква, но има и такива, които приемат заклинания само от определена школа. Вторите могат да увеличат ефекта на заклинанията от приеманите от тях школи.
Заклинания от нулево ниво могат да се вградят в много малък кристал, но всички останали имат определени изисквания към теглото му. За да се вгради заклинание от първо ниво, е нужен кристал с тегло 100 грама. За второ ниво са нужни допълнително още 200 грама (общо 300), за трето още 300 (общо 600) и т.н. всяко следващо ниво на заклинанията добавя изискване от +[ниво*100] грама. Така, за седмо ниво заклинания ще се нуждаете от кристал с тегло
2800 грама, а това е изключителна рядкост. Обикновено кристалите не надвишават 500 грама, затова големите и тежки кристали са много ценни за магьосниците.
Самото вграждане става чрез произнасяне на заклинанието върху кристала, като при неуспех има шанс 50% той да бъде разрушен от магическата енергия.
МА + 3 зара > 16 + (2*НМ)
За да може да се задейства магията, тя ще се нуждае от Мана, която трябва предварително да е прехвърлена в кристала. Маната, която може да се прелее, е 1 ТМ на всеки 5 грама. При кристал от 100 гр. могат да се прехвърлят 20 ТМ. Тази Мана не може да се отнеме обратно от кристала, както и магията не може да се премахне от там.
При освобождаване на заклинанието, в УФУД се ползва МА на неговият създател, а се отнема от ТМ от самия кристал. Когато маната се изчерпи, магията спира да функционира, но остава вградена и при повторно зареждане на кристала, тя отново ще се задейства.
Задействането може да става при различни условия, но обикновено изисква допир на кристала или предмета, в който е вграден, с целта на магията – създание, поле, друг предмет и т.н.

Пример:
В меч е вградена магията „Забавяне” (2-ро ниво) със МА 5. Използваният за целта кристал е с тегло 300 гр. и има в себе си 60 мана. При всеки успешен удар с оръжието, жертвата ще бъде атакувана от магия „Забавяне” с МА 5, като се прави проверка по УФУД със стандартното Усложнение = [НМ*2 + МЗ на атакувания]. Маната се отнема от кристала независимо от успеха на магическата атака.
Evil satanic spirits feast upon my soul.
In black tower, dark wizards keep an ancient scroll,
which will summon pretty siren. She'll be dancing on my grave...
Thus, though all the mortal's prayers, I shall rise to live again!

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » вт май 28, 2013 8:57 am

Именно тоя пример ми е проблемен.
Ако МА=5 то:
5+3зара>16+2(ниво на мигията)
което ще рече че ти трябва сбор 18 или да метнеш 13+ ако противника ти няма никаква МЗ, по джуджета е безсмислено да биеш с тоя меч.
От друга страна за Ма 5, е нужно мага да е имал 15 МУ.
Тука идва пипкавото че концентрацията покачва директно успеха, а не МУ-то на заклинателя.
Ако той се е концентрирал за +16(което е прието да е максимума) това дали ще направи МА в кристала 21?
ако това +16 идва към МУ се получава +5МА или общо 10, което е сравнително прилично.
Тогава дали пък не трябва генерално да се каже, че при концентрация за 1 ТД мага си повишава временно МУ-то, което няма на влияе на ефекта от заклинанието.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » вт май 28, 2013 10:49 am

Не, идеята е концентрацията да се прави само с цел да не се счупи кристала, след това се записва МА на заклинателя, като такава за магията на кристала.
Целта на кристалите не е всеки магьосник да може да си направи резервоарчета за магии, а ако попаднеш на кристал на велик магьосник, той да е много скъп. Така, ако имате магьосник с МА 10, например, той може да зареди ужасно добри кристали от ниско ниво, които да действат почти безотказно, а това е голямо предимство. И като се има предвид, че могат да се заредят с мана от всеки...
Идеята не е 3 ниво магьосници да зареждат кристали - това е задача за по-напреднали магьосници.
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » вт май 28, 2013 12:54 pm

Някаква сметка въртяхме:
18 ИН (елф) - 6 МУ
12 маг - 12 МУ
12 школа -12 Му
30 МУ или 10 МА - най-добрия маг
10+3зара<>16+14(7-мо ниво магия) нужен е зар 20 или повече...
С други думи високи нива магии не стават за вграждане в кристали, освен ако кристала не е някакъв по особен. Та това визирам също така. Не че споря де.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » вт май 28, 2013 2:32 pm

Vilorp написа:Някаква сметка въртяхме:
18 ИН (елф) - 6 МУ
12 маг - 12 МУ
12 школа -12 Му
30 МУ или 10 МА - най-добрия маг
10+3зара<>16+14(7-мо ниво магия) нужен е зар 20 или повече...
С други думи високи нива магии не стават за вграждане в кристали, освен ако кристала не е някакъв по особен. Та това визирам също така. Не че споря де.
МА ще е по-скоро 11, щото не го виждам тоя билд преди 6то ниво, някак си (ако не се лъжа това са към 300ТР). Във всеки случай, аз предпочитам да не можеш да вградиш Чука на Бога в кристал. ;)

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » вт май 28, 2013 3:37 pm

За чука на бога ще ми трябва 3 кила кристал, като добавиш и обкова все тая е дали ще те ударят с магия или само с кристала =Р
И все пак какво може да се направи, за да могат да се вграждат магии от високо ниво и те да действат?
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » вт май 28, 2013 4:32 pm

Нищо и не разбирам що ти трябва? Цялата система с кристалите си е малко прецакана (като се замисли човек). Освен ако не искаш да я преработваме и нея из основи.

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » ср май 29, 2013 8:54 am

Ами все нещо трябва да се прави, та ти ли ще отвориш тема или аз?
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » ср май 29, 2013 1:01 pm

Ами, трябва да си опресня знанията за системата.

Трябва да призная, че преразглеждане на списъка с магии и формирането на МУ и МА сякаш е по-добрата оферта, но знам, колко еретично звучи това :lol:

Отговори