раси и държави

Стари теми

Модератор: Модератори

Отговори
Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » чет апр 05, 2007 9:49 pm

Линайците:

Линайците са странни същества. Външно приличат на хората, но имат странни способности Някои казват, че могат да приемат каквато си форма искат, а други твърдят, че Линайците владеят формата си абсолютно и няма нещо, което да е невъзможно за тях... Естествено, това са глупости. Линайците наистина приличат на хората... колкото и орките. Имат люспеста, синееща кожа, чифт хриле зад ушите и ципа между пръстите на ръцете и краката. Да не забравяме и третото им око - съвсем нормално, намиращо се насред челото им. Имат също така издължени уши със заострен връх като на елфите.

От къде са слуховете за магическите им способности?
Линайците не се доверяват лесно на другите създания и пазят границите си много строго. Често вместо да пращат цели отделения войни, Линайците изпращат само един-два мага, които прилагат трансофрмаци върху себе си и така плашат селяните.

Къде живеят?
Живеят по бреговете и във вътрешността на Прокълнатото езеро. Населили са го изцяло, дори може да се говори за пренаселване, но някакви вътрешни убеждения ги задържат там и много малко от тях го напускат. Въпреки всичко Линайците са населили още Кримското и Вилянското езера, но там са известни под друго име - езеряни. Преселилите се семейства биват отхвърляни от Линайската общност, затова ще ги разгледам по-надолу.

Бит, култура и държавно устройство:
За да изясним тези фактори трябва да разгледаме Прокълнатото езеро малко по-подробно:

Прокълнатото езеро:
Макар и сравнително голямо по площ, езерото е доста плитко - най-дълбоките му части достигат до 120 метра. Изпълнено е с множество острови (всъщност около 50% от площта, определяна от бреговете му е суша.).

Държавно устройство:
На всеки остров живее един род - често състоящ се от по над 4-5 поколения. Всички родове са обединени в нещо като Общност, но всеки живее сам за себе си, като не рядко се е случвало два рода да водят война по между си. Родовете, които живеят по бреговете на езерото биват уважавани повече от останалите и се ползват с няколко привилегии:
1. Никога не биват атакувани от Вътрешните родове.
2. В случай на опасност, Граничните родове имат правото д вдигнат опълчение от Вътрешните.
3. Вътрешните родове изхранват Граничните.
Последната привилегия е повече практическа нужда, отколкото някаква власт от страна на Граничните родове - всички мъже (а и доста от жените) в Граничните родове се обучават или за войни или за магьосници и затова не им остава време за земеделие или друга работа.

Бит и Култура:
Линайците имат много сложна йерархия. Всеки има положение в обществото и рядко може да напредне. Защо? Линайците са доста избухлива раса и не е изключено ако някой иска да си пробие път нагоре в йерархията да предизвика на дуел пречещия му. Затова всеки си знае мястото и почти няма шанс да се издигне.

Общ преглед на Линайската Йерархия:
тази пирамида е доста неточна, защото освен професията, важни са и произхода, възрастта и още много други фактори за даден индивид, но все пак дава възможност на читателя да си представи горе-долу структурата им

Старейшина
Маг
Лечител
Ковач
Войн
Ловец
Събирач
Домакин
Дете ;)

Титли от пирамидата:
Старейшина - всеки род има 3ма старейшини - най-старите Маг, Войн и Събирач. Те решават, какво ще е добро за Рода.
Маг - Всеки обучен за магьосник.
Лечител - всички обучени в изкуството на лекуването.
Ковач - има се предвид всеки занаятчия. Не особено престижна професия, но всички ги уважават. Обикновено се заема от малкото не войнствени индивиди от расата.
Войн - всеки, който рискува живота си за безопасността на Рода.
Ловец - всеки, който рискува живота си за да набави храна за Рода.
Събирач - всеки, посветил се на земеделието, за да набавя храна за Рода.
Домакин - всеки, който се занимава с отглеждането на децата.
Дете - не навършил 12 години индивид. Още не е избрал с какво да се занимава като порасне.

Но възможно е, един Десетник (командващ десет война), който е син на единия от старейшините, да е по-високо от Маг, а един Ловец, който е син на Домакини да е на по-ниско ниво от събирач... системата е твърде сложна за да я описвам изцяло.

Начин на живот:
Линайците живеят в подводни пещери, които сами прокопават. Всяка такава пещера задължително има суха част, в която се съхраняват оръжията, храната, там се намират и работилниците. Но пещерата е основно склад. Повечето Линайци живеят в колиби върху острова на Рода им.

Облекло:
Принципно ходят само по набедрена препаска, а при жените и парче кожа, минаващо през гърдите и придържащо ги. Мъжете носят често множество гривни, а жените носят колкото се може повече накити. Известна е любовта на Линайците към скъпоценностите... или поне към това, което прилича на скъпоценност - мъниста и диаманти са почти еднакво ценени от тях. При жените не са рядкост и обеците на пъпа.

Религия на Линайците:
Линайците се кланят на върховния бог на Водата - Улинус, като категорично отказват да признаят, че друг бог е по-могъщ. Това им носи големи неприятности с Църквата, която ежегодно организират нападения към Прокълнатото езеро.

Празници:
Линайците имат малко празници, но за сметка на това никога не ги пропускат - единствено в случай на война се е случвало групи войни да не празнуват, а да бдят. Ето датите и кратко описание на Линайските празници:
1 Януари - Нова година, наричана от тях - Големия Прилив. Тотален празник, на който всички се веселят. Забавите са общи - всички са излезнали на повърхността и празнуват.
4 Март - Рождената Дата - според разбиранията им, Линайците са създадени на точно тази дата от Улинус. Общо публично веселие.
17 Юни - Денят на съзряването - на този ден се посвещават в професия всички деца, навършили 12 години през изтеклите 12 месеца.
29 Август - Денят на Равенството - много странен празник. Никой си няма идея от къде идва, но всички го празнуват. Публичен празник, който обикновено завършва с буйни напивания и големи оргии.
16 Септември - Денят на Домакина - семеен празник, на който цялото семейство се събира и празнува в тесен кръг.
И това е. Всички Празници на Линайците...


Отцепниците:
Отцепилите се от Линайците са доста различни от събратята си. Най-лесно се забелязва липсата на трето око. Неизвестно защо, всеки Линайец, който е роден извън Прокълнатото езеро е роден само с две очи. Бита и културата им е запазена в същият вид, но има една голяма промяна - за да оцелеят извън Прокълнатото езеро, на Линайците им се наложило да признаят могъществото на Райския Бог. Така си осигурили сравнително спокоен живот. Иначе, културата и обичаите им са същите.

;)

Потребителски аватар
MoSKaU
Работник
Мнения: 112
Регистриран на: нед юни 19, 2005 12:31 am

Мнение от MoSKaU » чет апр 05, 2007 11:44 pm

Диархк-перлата на Черния свят.


География:
Не е известно къде се намира този център на престъпния свят, но се предполага, че е на някой от централните острови служещи за връзка между Източния и Северния континент. Твърди данни няма, но разказите на приключенците най-често се свеждат до това- Диархк е красив прастар град, издигнат в джунглите и горите на Рубинения остров. Част от града се намира под земята, но най-висшите прослойки в това общество живеят в къщи и дворци, издигнати от древните руини намиращи се тук.

Обществена пирамида:
(из записите на неизвестен пътешественик)
Диархк се дели на пет части. Първата е управата-това са онези хора, които къде чрез дипломация(колкото това е възможно за един пиратски град) къде със силата на сабята си са си извуювали правото да нареждат на останалите пирати. В днешни дни са се обособили няколко групи, всяка със свои водач, които са успели да си поделят града помежду си. това разбира се не означава, че когато два съперничещи си кораба се засекат в открито море трябва да спазват дистанция-не това дори е по-непредпочитаният подход на престъпниците. А ако член на една група(въпреки че прекарах там няколко месеца, така и не ми стана ясно как се отличават) навлезе в територията на друга, то тежко му, а най-лошото е, че дори самият главатар не е в състояние да спаси живота му.
Втората прослойка-това е обществото на корсарите. Корсар е всеки, който е законен(отново сравнявайте със пиратските стандарти) гражданин на Диархк. Корсарите се отличават от наличието на така наречените Марагди-кинжал, който се отличава с ефеса си. Корсарите имат две основни привилегии над другите обитатели на Диархк. Първата-това е правото да арестуват хора и да ги изправят пред тълпата хора, за да получат наказанието си. Втората привилегия е правото на посещаването на древните храмове по островите. Никой незнае какво се крие в тези храмове, но е явно, че Корсарите пазят тайната с цената на живота си.
Третата прослойка-търговците.Без тях Черният свят нямаше да е толкова пъстър и примамлив. Екзотични животни и блага, редки и скъпи (често и магически) оръжия, също така и най-голямата благина на Черния свят-робите. Търговците могат спокойно да плават из водите, контролирани от Диархк, но това незначи, че не трябва едното им око да следи за нападение. Все пак живеят в Диархк където преграната се изкарва със "честни"(както ги наричат пиратите) средства.
Четвъртата група е тази на обикновенните граждани. Те нямат определени права и когато са в Диархк, разчитат единствено на оцеляването си.
Петата прослойка са робите, но за тях мисля, че няма смисъл да коментирам изобщо.

Отговори