СУ "Оракул"

Фенски допълнения и неща в процес на тестване. Тук всеки би могъл да споделя и най-налудничавите си идеи за играта, за светове и за промени в правилата.

Модератори: hameleona, Модератори

Потребителски аватар
Miro
Биро
Мнения: 1083
Регистриран на: ср юни 23, 2004 3:45 pm
Контакти:

СУ "Оракул"

Мнение от Miro » пон юли 02, 2007 2:10 pm

Напече ме слънцето по моренцето (честито джулайче на всички 8) хихи) и реших и аз да драсна малко глупости по форумите.

СУ Оракул

Умението "Оракул", може би по-скоро дарба, е замислено като умението на някои от претендиращите, че са гадатели НИП-ове из света, евентуално и за герои. Да се забележи, че за останалите си има познание "Измама" :wink: .

Същността на дарбата е предусещане на възможното бъдеще. За целта посветените докосват енергийни потоци от неопределен вид*. Цялата работа е, че Оракулът изпада в транс и се опитва да докосне точната нишка - тази, свързана със събитието, създанието, времето, от което се интересува гадателството. За началното пренасяне/пренастройване на съзнанието си за да усеща съответните енергии Оракулът изразходва определено малко количество магическа енергия (8 ТМ). От там нататък е според способностите на оракула и късмета му дали ще открие правиланта нишка и ще я докосне.

Уточнение: когато се гадае бъдеще оракулът разкрива бъдещият ред на нещата в момента, точно преди ....да го разкрие. Т.е. ако някой направи нещо в следствие на това, че е чул предсказанието, бъдещето ще е различно от описаното.

Изисквания: Както вече написах не всеки може да се "научи" да усеща бъдещето, дори да има и най-добрия учител. за да бъде придобито на нуле вони умението е нужно създанието да отговаря поне на един от следните критери
-някога е общувало пряко с бог
-избрано или покровителствано е от бог по някаква причина, примерно за свои велики подвизи или засвидетелстване на голяма вяра
-предопределено е (хвърля се зар. 6-ица означава, че създанието има дарбата по рождение)

Механика:
Оракулът заплаща 8ТМ и изпада в транс за около десет минути, след което се хвърля УФУД:
СУ+3д6 >? 16 + усл
Усложненията са описани надолу. Допълнителна концентрация отнема половин час за всяка +1 точка улеснение и коства на оракула 4 ТМ и д6 ТУ. Предварителната концентрация се обевява наведнъж и се хвърлят всичките зарове за умора едновременно - ако в крайна сметка оракула изгуби съзнание гадателството се прекратява.

Веднъж метнат УФУД-ът оракулът започва да говори. Това, което вижда или разбира и едва, когаот гадателството свърши той излиза от транса. Не си спомня нищо от казаното.
Разкритата информация е според успоха на формулата, както следва:
+1;+2 отговор с да/не на един въпрос (Съществувала ли е?)
+3+4 дума или фраза, като отговор на гадаенето (Малазианска империя)
+5;+6 изречение като отговор на гадаенето (Родил се е в Малазианската империя и все още е там)
+7 ;+8няколко изречения
+9 изчерпателна пълна информация за обекта

Друг начин за увеличаване на успеха от формулата е оракула ад се плъзне по нишката, след като веднъж жя е открил. След успешна формула (т.е. мин единица успех) оракулът веднага може да заплати още веднъж цената за концентрация, така увеличавайки успеха с +1. Не е нужен половин час. През това време оракулът говори това, което вижда. После може да се заплати цената още веднъж за още +1 и още веднъж и така нататък. Да се забележи, че при тази механика оракулът дори да припадне, това, което е научил ще бъде излязло презз устата му.


Усложнение към формулата:
Според значимост на обекта:
световна (такава, която засяга цялата планета) -4 примерно: империя, мъртъв бог,
континентална -2 пр кралство, легендарен герой
важна +0 пр: гилдия, град, цар
локална +2 пр: кмет, философ, площад,
ежедневна +4 пр: онзи човек ей-там на улицата, тази поляна край пътя, прислужницата на кмета

Според досег с обекта:
другарство -2 : пр: града, в който оракула живее от много години и нарича свой дом, добър приятел
свободен +0 т.е. оракулът преди транса има възможност да поговори със създанието/да се разходи из мястото/ да се запознае с трудовете на магьосника, за който ще гадае
косвен: +2 пр: показан е на оракула портрет на създанието/пръст от мястото, конец от дрехата на създанието, подробно му е разказано на обекта
далечен +6 т.е. само достатъчен за да бъде идентифициран обекта пр:Иван Стоте Стрели от Източния съюз

Според времевата отдалеченост на събитието в бъдещето/миналото
в момента -2
същият ден +0
същият месец +2
по време на живота на оракула+4
по време на живота на прадедите на оракула+8
преди появяването на расата, от която е оракула+12

*-защото не зная как да ги опиша. Не са магични, в смисъла в който маговете усещат магиите. Просто са други. По косвени наблюдения (прочети по-нататък ще се сетиш) боговете имат широк досег с тези потоци.

Примерен сеанс
Група приключенци пристига в голям град и отквива, че политик от висшите кръгове е бил убит преди няколко дни и голяма награда се предлага за залавянето му. Героят Кирчо със СУ Оракул на 8 степен веднага си наема стая в близката страноприемниица, заключва се и изпада в транс.
8 + 3д6 > 16 + 2 (не се пристигнали в деня на убийстото) + 2 (допуснали са го да разгледа местопрестъплението) +2 (убитият е бил важен политик)
Кирчо остава в транс малко над два часа (концентрира се за +4, изразходва още 24 мана и 4 зара умора, не иска да рискува по-наатък)

Кирчо хвърля 11 на заровете, което е успеш 1. От устата му излиза истината, че убиецът е в града. кирчо влага последни сили, остава още малко в транса и на цената на още два зара умора и 8 ТМ достига успех +3. "Морски вълк" излиза през устата му. Опитва още да увеличи успеха си, но на зара за умора се пада твърде много и сеансът се прикратява, понеже на него му остават 0 ТИ.
По-късно се свестява и се сеща, че е забравил да покани останалтие да слушат какво казва и сега нищо не помни. След конвенционално разследване убиецът е заловен в таверна Морски вълк в същия град.
Отишъл принца при царя:
- Изпълних си обещанието, ето главата на дракона! А ще изпълните ли сега вашето?
- Да, ето ръката на принцесата...

Потребителски аватар
nikestan
Frozen
Мнения: 274
Регистриран на: пет авг 26, 2005 4:11 pm
Местоположение: В.Търново
Контакти:

Мнение от nikestan » пон юли 02, 2007 7:14 pm

Т'ва умение ме кефи. Струва ми се достатъчно балансирано, но първо да чуем изявените вече критици.
The superior man is modest in his words, but exceeds in his deeds.

Потребителски аватар
Sharky_Dog
Побеснял Пес
Мнения: 681
Регистриран на: чет юли 06, 2006 1:56 pm
Местоположение: Кучкарника в кв. Надежда
Контакти:

Мнение от Sharky_Dog » пон юли 02, 2007 11:10 pm

Бих искал да попитам следните неща:

-Доколкото разбрах Оракулът се концентрира преди 10 минутния транс. Предполагам му е нужно
усамотение за процеса. Конкретното запитване е, ако след 3 часово концентриране, съпроводено със загуба на мана + умора, Иванчо, синът на ханджията, подумка на вратата, викайки "Юруш, агнето е готово", ще се развали ли концентрацията на Оракула и ако не ще има ли някакво наказание поради "разконцентрирането"

-Ако горният аспект е в сила и според примера който си дал Оракулът се очаква да е на спокойствие докато "работи". Предполагам, че шаващи герои до него, след 3 часово киснене около му, няма да му действат благоприятно. Конкретното запитване е може ли той (Оракулът) да викне своите слушатели, ако е решил да се концентрира, преди да изпадне в Транса.

-Третият, може би най-важен аспект е какъв е ефекта при Неуспех или дори АНу? Предполагам, че при скришно мятане на зарове и неуспех може би Оракула бърка нишката и точките, които си дал за ефектите ще имат обратно действие, а именно:

-1; -2 сбъркване на зададен въпрос (с дд/не) (Съществувала ли е?)
-3; -4 дума или фраза, като подвеждане на гадаенето (Чокубанската империя)
-5; -6 изречение като отговор на гадаенето (Не се е родил в Малазианската империя и не е там)
-7 ; -8 няколко изречения (Естествено в пълен разрив с логиката и истината)
-9; - припадане на Оракула (Може би) ?
-АнУ; -Временна загуба на силите (Може би нещо като слепота за нишките)

-Друго което е интересно е взаимодействито Околна Среда --> Оракул по време на транса... Какво може да "събуди" Оракула от неговия транс? Възклик от героите; Силно викане; Нападение на града; Битка в непосредствена близост до него; Удар по него; Удар за +Х щета;Удар спосебен да го тръшне в безсъзнание; Смърт ?

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пон юли 02, 2007 11:46 pm

Засега искам само възразя отчасти с третото споменато от Шарки нещо: нека оракулът има 50% шанс за успех (горе-долу), като е зададен да/не въпрос. Е, при скришно мятане, той остава с 50% шанс да получи правилен отговор за това. Но и без умението играчите имат 50% шанс да налучкат правилния отговор, тоест, когато се опре до скрити мятания оракулът общо взето не печели нищо от умението си в немалка част от случаите. Затова предлагам при неуспеха да има една хубава зона на несигурност, в която оракулът не може да подсказва правилни отговори, но поне и не подвежда, просто знае, че нишките са прекалено неясни, да речем.

Иначе другите ти въпроси са намясто. Струва си да им се отговори, защото това СУ е доста интересно, по мое мнение (почваме бавно и славно да издърпваме А16 от биткаджийността ;) ).
シャマョツィ

Потребителски аватар
Miro
Биро
Мнения: 1083
Регистриран на: ср юни 23, 2004 3:45 pm
Контакти:

Мнение от Miro » вт юли 03, 2007 12:20 am

Хубави въпроси, Шарки, бях намислил да им отговоря още в описанието на самия оракул, ама ми свърши бирата :? . Долу е и вторият абзац, който съм забравил да добавя:

Код: Избери всички

"Концентрита" и "изпада в транс" да се четат като синоними. Т.е. концентрирането е самото усилие, при което се похарчват 8ТМ и се попада в досег със съоттветните енергии и от който момент нататък започва търсенето. Самият транс е много дълбок и единствено щета - реална или временна - е в състояние да събуди оракула (т.е. в най-добрия случай един приятелски ритник). Съзнанието на оракула, докато е в транс, няма връзка със сетивата му и за това не може да го събудят викове. Не може и да понася шокова щета.

-на 11-а степен оракулът вече борави интуитивно и светкавично с преходите на съзнанието. Заплащайки двойна цена в манна (16ТМ) и нямайки право на концентрация, оракулът може да извършва гадаене за 5ТД.
Неуспехът си е неуспех. Не е открита нишката. АНУ вече е това, което Шарки описва, и може да се окаже най-влияещият върху кампанията АНУ изобщо :lol:
Отишъл принца при царя:
- Изпълних си обещанието, ето главата на дракона! А ще изпълните ли сега вашето?
- Да, ето ръката на принцесата...

Потребителски аватар
Sharky_Dog
Побеснял Пес
Мнения: 681
Регистриран на: чет юли 06, 2006 1:56 pm
Местоположение: Кучкарника в кв. Надежда
Контакти:

Мнение от Sharky_Dog » вт юли 03, 2007 12:40 am

Shamajotsi написа:Засега искам само възразя отчасти с третото споменато от Шарки нещо: нека оракулът има 50% шанс за успех (горе-долу), като е зададен да/не въпрос. Е, при скришно мятане, той остава с 50% шанс да получи правилен отговор за това.
Точно за това мислех, дали при неуспех се извлича грешна информация (Както предположих аз), или не се извлича изобщо (Както дообясни VORAC)

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » вт юли 03, 2007 12:52 pm

:clap: :)

Хубаво е. Кефи ме. Обмислено и готино. Може би само малко по усложненията трябва да се помисли, но и така са си добре :)

Потребителски аватар
Miro
Биро
Мнения: 1083
Регистриран на: ср юни 23, 2004 3:45 pm
Контакти:

Мнение от Miro » вт юли 03, 2007 5:10 pm

Уложненията наистина само съвсем повърностно съм иг тествал - има маса пространство да се допълват и балансират, за да не се окаже, че обезсмислят един куп други работи и не са в хармония със света. Още повече че в разни системи, примерно ГУРПС, темата е застъпена по подобе, но далеч по изчерпателен и пълен начин. ТА - има на къде по-добре :lol:

Фукцията на умението е да даде на разказвача една обективан механика (кояот в никой случай не е длъжен да споделя с играчите) за да е наясно как да опише действита на циганката-врачка, на градския гадател, на единствени богоизбран жрец на Орим и други. Примерно, дори и играчите да се запознаят с умението, за героите не бива да е общодостъпно познание, че "ако гледачакта не е в несвяст десет минути, значи мами".

Мноог е интересно как ще съжитеслва науката История като съвкупност от Гадателство и Археология. Защтоо и двете си имат предимства и недостатъци :)
Отишъл принца при царя:
- Изпълних си обещанието, ето главата на дракона! А ще изпълните ли сега вашето?
- Да, ето ръката на принцесата...

Потребителски аватар
Fenrir
Чистокръвен
Мнения: 741
Регистриран на: нед юли 01, 2007 4:01 pm
Местоположение: София

Мнение от Fenrir » чет юли 05, 2007 9:33 pm

hameleona написа::clap: :)

Хубаво е. Кефи ме. Обмислено и готино. Може би само малко по усложненията трябва да се помисли, но и така са си добре :)
Дам,непременно е супер това умение...
Всеки хубав миг ще бъде бавно погълнат от мракът и тъмнината на вечността...

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пон юни 16, 2008 11:22 pm

Повдигам тази тема, защото това иначе толкова симпатично СУ като че ли остана малко незабелязано, а все хубави неща казахме за него. Взе, че ми потрябва, и ми отне адски много време да го открия. Мисля, че няма какво още да му се прави, но ако някой е на противното мнение - да си казва.
シャマョツィ

Потребителски аватар
Eron_the_rentles
Вълк
Мнения: 13
Регистриран на: съб ное 15, 2008 8:57 pm

Мнение от Eron_the_rentles » пон ное 17, 2008 1:04 pm

Интересно е, но как ще се разбере един НИП наистина ли е Оракул или просто измамник. Иначе мен много ме заинтересова това СУ. А ако имаш Способнстта измама на високо ниво можеш ли да претендираш, че си оракул и да припечелваш пари? Би трябвало да можеш да мамиш и по този начин нали?
Ако си умен-можеш да смяташ, ако си прост-можеш да питаш.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пон ное 17, 2008 2:31 pm

Интересен въпрос: в същото време, ако си истински оракул, но си неубедителен, хората пък няма да ти повярват. Общо взето разликата се прави чрез умението Психология.
シャマョツィ

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » нед май 24, 2009 5:08 pm

Да повдигна умението, понеже ма споманаха като автор, а аз не се сетих да съм писъл нещо такова.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Re: СУ "Оракул"

Мнение от hameleona » нед окт 03, 2010 2:59 pm

Идеята е адски добра. Но усложненията трябва да са големи и някои да се променят. Ще погледна в другите системи, как е отразено - може да ми дойде някоя идея.

Няма лошо да бъде превърнато и просто в една глобална система, към която различни Познания и СУ да дават бонус, защото начините за гадаене са не един или два или три, а по-скоро три хиляди :)

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » пон окт 04, 2010 12:12 pm

Умение изцяло за НИП-ове? Супер
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » пон окт 04, 2010 2:58 pm

Нали? А слънцето ще почне да изгрява от Запад.
Няма (поне за сега) НИП СУта и не-НИП СУта.

Отговори