СУ Архивист

Фенски допълнения и неща в процес на тестване. Тук всеки би могъл да споделя и най-налудничавите си идеи за играта, за светове и за промени в правилата.

Модератори: hameleona, Модератори

Потребителски аватар
kartacha
Вечният новак
Мнения: 987
Регистриран на: съб дек 22, 2007 5:11 pm
Местоположение: Хасково
Контакти:

СУ Архивист

Мнение от kartacha » чет мар 04, 2010 4:02 pm

От сега да кажа, че е по-социално. Игри от типа на черно-слънцевите. :?

Архивистът се чувства най-добре в своето царство - библиотеката. Там той с лекота може да намери интересно четиво за убиване на времето, добра книга, от която да научи нещо полезно, или дори магически свитък. Може пренебрегне нуждата си от сън само и само, за да може да научи нещо полезно. Архивистите трудно се поддават на манипулация, понеже много добре са овладели изкуството на ума. Един магьосник с архивистки познания винаги по-добре разбира изкуството на магията от другите.

Изисквания: 14 ИН
За заучаване на 0 ниво: 5 ТР; (+2) ТР за Гиганти; (+2) ТР за Гущероиди

Придобивки:
- Подобрява умението за търсене на ценни книги, свитъци и документи със СУ/2.
- Подобрява всички науки със СУ/2, но за тази цел героят трябва да ги е научил предварително.
- Подобрява познанията във всички езици, без Свещения и Езика на жестовете, със СУ/2, но за тази цел героят трябва да ги е изучил предварително.
- Намаля изискването на Мана за произнасяне на дадена магия със СУ/3, но не по-малко от 1. Изискването за поддръжка не се променя.
- На 5 Степен повишава Наблюдателност с 1.
- На 7 Степен повишава Психическа Устойчивост с 2.
- На 9 Степен повишава часовете, след които героят започва да получава наказание при будно състояние от 16 на 20, ако героят чете.
- На 10 Степен дава право на Архивистът да учи заклинания от свитъци без да заплаща ТР. Ако магията бъде изучава от учител, то точките се заплащат.
- На 12 Степен увеличава расовия максимум за Интелект с 2.

Пример:
Герой с 9 ниво на СУ Архивист ще може да намира ценни свитъци, документи и книги с увеличен успех в размер на 4, подобрени са всички познания в науки и езици с по 4. Всяка магия изисква на героя с 3 ТМ по-малко. Увеличил е своята наблюдателност и ПсУ съответно с 1 и 2. Може да стои буден с четири часа повече без да получава наказания за това, ако чете.

"Важно!" 1:
Ако например архивистът има научени три науки, които получават бонус от СУ Архивист и реши да научи четвърта наука или даден език, не е от значение, то тази наука получава бонус от СУ след като бъде повдигнато неговото ниво веднъж. Ако СУ е на 12 ниво или героят няма желание да го вдига, то е добре да се вземат бонусите по осмутрение на разказвача, например след кратко четене на различни книги в тази насока(до 10-15 часа игрово време).

"Важно!" 2:
Ако архивистът не чете по време на идването на 16-ия час, то дори той да започне да чете, се натрупва наказание. Ако той чете и спре, а после пак почне да чете, пак се натрупва наказание.
Това негово състояние се възприема като пълно вглъбяване и тотално пренебрегване на желанията на мозъка. Но веднъж излязъл от този "транс", той не може да се върне отново в него.
За феновете на Diablo:
http://diablo-bg.site50.net

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » чет мар 04, 2010 7:26 pm

Всъщност това е едно удивително интересно СУ. Наистина - все едно аз съм го мислил.
Само една забележка - СУ то трябва да помага и за науки, които се изучават след усвояването на самото СУ - понеже концепцията на архивиста е, че просто се учи как да учи - а това се отразява и за новопридобиваните конкретни знания.

За сметка на това намали бонуса от СУ/2 на СУ/3. В момента наистина ми се струва мощно, но нека и другите се изкажат - всъщност се колебая да взема крайно мнение по въпроса.
Последна промяна от cherno_slance на чет мар 04, 2010 7:29 pm, променено общо 1 път.
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
kartacha
Вечният новак
Мнения: 987
Регистриран на: съб дек 22, 2007 5:11 pm
Местоположение: Хасково
Контакти:

Мнение от kartacha » чет мар 04, 2010 7:28 pm

Искам критика, ако е възможно по-бързо. Смятам концепцията за забавна. Интересно е за игра тип Интерактив Сторителинг. Дава слаби, но осезаеми бонуси към Магьосник.
Трябва ми критиката, ако има такава, че да мога тази вечер(и без това ми е свободна, но не на компютъра) да гладя работи.
За феновете на Diablo:
http://diablo-bg.site50.net

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » чет мар 04, 2010 7:45 pm

Съгласен съм, че това е много интересна идея. Особено с идеята Архивистът да намаля цената на магии, като по този начин става доста по-добър в по-низшите магии от специализираните магьосници, това СУ дава изражение на магьосника като на "Низш магьосник" - не е кой знае колко спектакюлар, ама винаги може да извади из ръкава си полезен малък трик. И също така, не е толкова вглъбен в познанията за Великите Течения на Магията и Прочие Алабализми на "висшите магьосници", а има някак си по-широкоскроено знание за света. Екстра.

Но тук идва и основното ми притеснение: високо ниво на това СУ + високо ниво на Бърза мисъл създават невероятен дисбаланс. При 12ки на двете умения имаме Магическа стрела, която за 1ТМ и 1ТД прави зар+ (на кого му пука вече за бонуса от МУ?)/10.

Но иначе е добре.

А, щях да забравя: против съм и първия бонус :lol: ! Може да бъде част от описанието, ама да не е в системната част, просто е хилариъс. Първия път, когато отворих темата, веднага прочетох този ред и си рекох "втф, поредния Пощальон или както се казваше там онази тъпа измислица". Добре че някои хора четат повече от мен ;Р . (но пък от друга страна, това може да е тъмен план на Къртача да занижи очакванията ни и после да си речем "баси якото" :P )
シャマョツィ

Потребителски аватар
kartacha
Вечният новак
Мнения: 987
Регистриран на: съб дек 22, 2007 5:11 pm
Местоположение: Хасково
Контакти:

Мнение от kartacha » чет мар 04, 2010 7:49 pm

Да махна търсенето на свитъци? То си и няма база за търсене... :?
Освен това може да направя наказание от СУ/6 към успеха на магиите. Ще помисля тази вечер.
За феновете на Diablo:
http://diablo-bg.site50.net

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Re: СУ Архивист

Мнение от Vilorp » чет мар 04, 2010 7:56 pm

Напоследък все с подложки пиша (;

kartacha написа:От сега да кажа, че е по-социално. Игри от типа на черно-слънцевите. :?
Ами сигурно някъде някой играе и само социални сесии по предимно, да не казвам изцяло бойна система ама на дали са сред повечето.
Архивистът се чувства най-добре в своето царство - библиотеката. Това директно му връзва историята с някой коъто може да си позволи библиотека Там той с лекота може да намери интересно четиво за убиване на времето, добра книга, от която да научи нещо полезно, или дори магически свитък В магландиум на дали има повече от 3-4 библиотеки с повече от сто свитъка/книги. Поне според мен това са четирите магически града. Мидена, Базата на Църквата и Костените Кули. Толкоз.. Може пренебрегне нуждата си от сън само и само, за да може да научи нещо полезно. Архивистите трудно се поддават на манипулация, понеже много добре са овладели изкуството на ума Как реши че някой който много чете не е наивен?. Един магьосник с архивистки познания винаги по-добре разбира изкуството на магията от другите. Един маг специалист в няколко школи поне според мен ще разбира нещата още по-добре...

Изисквания: 14 ИН Джуде 14 Гиганти 12 Гущероиди 12 гоблини 13 - това са максималните нива на някой раси. Които ти направо отрязваш с това изискване.
За заучаване на 0 ниво: 5 ТР; (+2) ТР за Гиганти; (+2) ТР за Гущероиди Освен че трябва да дигнат показател с две степени над максимума и плащат допълнително ТР? Иначе като цената е еднаква няма нужда да ги казваш отделно.

Придобивки:
- Подобрява умението за търсене на ценни книги, свитъци и документи със СУ/2. Търсенете в какво, къде? Колко е базата на умението „търсене”? Бих предложил ПР принципно, но като знаем че библиотеките са 4 в повечето случай ако героя може да чете съответния език на който търси направо намира търсения свитък измежду 2-та на рафта.
- Подобрява всички науки със СУ/2, но за тази цел героят трябва да ги е научил предварително. Слънцето предложи 1/3 което по се ядва, аз бих предложил: Подобрява всяка научена наука над 5-та степен със СУ/4
- Подобрява познанията във всички езици, без Свещения и Езика на жестовете, със СУ/2, но за тази цел героят трябва да ги е изучил предварително.Същото като науките но тук по скоро бих искал 7 минимум за да може все пак да говори читаво.
- Намаля изискването на Мана за произнасяне на дадена магия със СУ/3, но не по-малко от 1. Изискването за поддръжка не се променя.Това е може би бойната част и върши чудесна работа за картечен маг. Разбирай мнооого магически стрели, който сега стават и евтини. СУ/4 ти решава проблема, защото няма магия под 4ТМ
- На 5 Степен повишава Наблюдателност с 1.Това за чии му е и каква ще му е ползата. Забелязва по-лесно дали четящия обявата герай мърда устни докато срича? А и защо на толкова ниска степен има бонус? Практиката говори от 7 нагоре.
- На 7 Степен повишава Психическа Устойчивост с 2.Други умения това го дават на 12-та чак.
- На 9 Степен повишава часовете, след които героят започва да получава наказание при будно състояние от 16 на 20, ако героят чете.Някак си не ми се вижда това правило да се ползва дори в социално приключение. А ако героя спре да чете на 17-тия час пада като труп?
- На 10 Степен дава право на Архивистът да учи заклинания от свитъци без да заплаща ТР. Ако магията бъде изучава от учител, то точките се заплащат.Ей това май е хубавото до тука, ама една птичка... добре де и онова за намаляващата цена на магиите, която върши работа само за слабине магии не изискващи голямо количество мана. Само дето при бонуси кратни на 2 нивото на този бонус трява да е 11-то
- На 12 Степен увеличава расовия максимум за Интелект с 2. Това е повече от Магическа школа на 12, а тя иска и маг на 12. Ако пък е само 1-ца не виждам кой знае какъв смисъл да дигам до 12... И все пак оп добре само 1-ца иначе е несправедливо спрямо маговете.


"Важно!" 2:
Ако архивистът не чете по време на идването на 16-ия час, то дори той да започне да чете, се натрупва наказание. Ако той чете и спре, а после пак почне да чете, пак се натрупва наказание. Дам това го питах и явно решението не е добро.
Това негово състояние се възприема като пълно вглъбяване и тотално пренебрегване на желанията на мозъка. Но веднъж излязъл от този "транс", той не може да се върне отново в него.
Ами ако ти се струвам малко остър това е защото един друг човек тука ме ядоса и сега молко и ти си го тонасяш. Иначе ето ти спешни коментари. надявам се й градивни до известна степен.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
shizziss
Вречен
Мнения: 323
Регистриран на: съб мар 08, 2008 2:08 am
Местоположение: София
Контакти:

Re: СУ Архивист

Мнение от shizziss » чет мар 04, 2010 8:35 pm

kartacha написа:От сега да кажа, че е по-социално. Игри от типа на черно-слънцевите. :?

Архивистът се чувства най-добре в своето царство - библиотеката. Там той с лекота може да намери интересно четиво за убиване на времето, добра книга, от която да научи нещо полезно, или дори магически свитък. Може пренебрегне нуждата си от сън само и само, за да може да научи нещо полезно. Архивистите трудно се поддават на манипулация, понеже много добре са овладели изкуството на ума. Един магьосник с архивистки познания винаги по-добре разбира изкуството на магията от другите.
SH: Концепцията е много добра и интересна!
kartacha написа:Изисквания: 14 ИН
SH: мисля че е много по-добре да се понамали малко примерно на 12, но поне 10 ако решите да сваляте още! Просто ми се струва че Библиотеки и Архиви на ОСА, СС, ... и т.н. много в Магландиум а НИП-ове с 14+ Интелект малко!
kartacha написа:За заучаване на 0 ниво: 5 ТР; (+2) ТР за Гиганти; (+2) ТР за Гущероиди
SH: Предлагам +2 за Гиганти +5 за Гущероиди и Гоблини -2 за Елфи
kartacha написа:Придобивки:
- Подобрява умението за търсене на ценни книги, свитъци и документи със СУ/2.
- Подобрява всички науки със СУ/2, но за тази цел героят трябва да ги е научил предварително.
- Подобрява познанията във всички езици, без Свещения и Езика на жестовете, със СУ/2, но за тази цел героят трябва да ги е изучил предварително.
- Намаля изискването на Мана за произнасяне на дадена магия със СУ/3, но не по-малко от 1. Изискването за поддръжка не се променя.
- На 5 Степен повишава Наблюдателност с 1.
- На 7 Степен повишава Психическа Устойчивост с 2.
- На 9 Степен повишава часовете, след които героят започва да получава наказание при будно състояние от 16 на 20, ако героят чете.
- На 10 Степен дава право на Архивистът да учи заклинания от свитъци без да заплаща ТР. Ако магията бъде изучава от учител, то точките се заплащат.
- На 12 Степен увеличава расовия максимум за Интелект с 2.
SH: Подобрява умението за търсене :roll: от какво се определя това умение че архивиста да го подобрява? Или това е нещо ката ново познание? Или е част от самото СУ с УФУД: СУ/2 +3з > 16 + Усл.
За Науките може да намалиш бонуса на СУ/3 или дори на СУ/4 но да е за всички науки съдържащи се във въпросният архив в който е работил тук могант да влизат и някой познания не само науки което на високи степени би било интересно при СУ/4 и 9 степен на Архивист имаш +2 на половината познания :wink:
За езиците не ми се коментира но СУ/2 ми се вижда много :? !
Другото ми се струва ОК като изключим бонуса за маната.
Аксиом 16 "Древна магия на Титания"... Около 1456 година...
Само един Разказвач знае, какво ще стане, ако боговете се върнат, магията удави света, а старите континенти изплуват...
Следва продължение...

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пет мар 05, 2010 9:33 pm

Абе хрумна ми нещо току-що и понеще съм в настроение да се излагам пред хората, какво ще кажете за следното: Къртача така и така иска да обвърже Архивиста със свитъците, а аз така и така искам по някаква причина да ги направя по-използвани, какво ще кажете бонусът на 10/11. ниво да се замени с:
-Архивистът може да произнася заклинания от ниво СУ/2 от свитък така, че свитъкът да не се унищожи след това.

Причини "за" това:
-другият вариант ми се струва с една идея по-силен, от колкото трябва да бъде. За съжаление в момента нямам персонажния лист на магьосника, с когото играя, но по спомени такова нещо би му спестило към 20тина ТР, да не кажа повече - а специално тоизи магьосник е пословично слаб.
-Архивистът наистина си става баш архивист, като това ще го принуди да мъкне наоколо свитъците или томовете с магия, които смята да ползва :Р .
シャマョツィ

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » пет мар 05, 2010 9:39 pm

Картача или пак са му резна ли нета или се дапресира от толкова критики, но предложението на шами ми харесва, въпречи че според ман като лек почитател на хаус ефекта ми се ще все пак да има шанс свитъка да се унищожи. ако ще 1/6 да е.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » съб мар 06, 2010 11:56 pm

Никой нищо не е писал, за това пак съм аз, този път с предложение за цялостния облик на Архивиста:

[sblock="СУ Архивист"]След края на всепомитащата Война на боговете, знанието се превърнало в нещо много рядко и много ценено. Знанието се превърнало в ресурс. Редом с изобретателите, алхимиците и магьосниците, има още една прослойка в обществото, която се занимава с добиването на загубените познания от Втората епоха - архивистите. Специализирали се в търсенето и прочитането на текстове от всякакви езици, те са се превърнали в изключително всестранно развити личности, с дълбоки познания във всяка наука. Работата им с писмени текстове се е отразило и в уменията им да прочитат магии от магичеки свитъци, а както твърдят някои, в по-простите трикове, те са по-добри и от вглъбените в космологичните сили магьосници.

Изисквания: 10 ИН
За заучаване на 0 ниво: 5 ТР; (+2) ТР за Гиганти и Гущероиди

Придобивки:
- Подобрява всички науки и езици - без езика на жестовете и свещенния език - със СУ/3, но за тази цел героят трябва да ги е научил поне на шеста степен.
- Намаля изискването на Мана за произнасяне на дадена магия със СУ/4, но не по-малко от 1. Изискването за поддръжка не се променя.
- На 5 Степен повишава Наблюдателност с 1.
- На 7 Степен повишава Психическа Устойчивост с 2.

- На 9 Степен първите два часа, които героят посвети на четене, могат да му се броят като активна почивка (сън).
- На 10 (11?) Степен дава право на Архивистът да казва заклинания от свитъци, като при успех той не ги разрушава. При неуспех има 50% шанс свитъкът да остане непокътнат.
- На 12 Степен увеличава расовия максимум за Интелект с 1.[/sblock]

В полу-чер, дето е подчертано, е промяна, която предлагам. С двата бонуса в курсив Вилорп може и да има право да трябва да се променят, може и да не трябва. Как оправдавам промените:
-махането на "бонус към търсенето на свитъци и книги" - няма такова умение, не трябва и да има. Както не трябва да има умение "търсене на хан в града", "търсене на онази малка проклета брошка, дето не знам къде съм я заврял в скапаната раница, аргхт, да умре дано!" и т.н.
-за езиците и науките - мисля, че така е по-просто, ясно и оправдано, както съм го описал. Иначе бонусът бе леко намален, както бе предложено.
-за ТМ за магиите - абе, дори така, пак "Стрелата" става 1 ТМ накрая. Затова предлагам - от фиксирано ниво натам, ТМ за магиите да се намалят със стойността на нивото си. Ама така май става леко безполезно, а? Или пък бонусът да е СУ/Нещо, ама за нулево ниво - половината от това. Или пък така е твърде сложно? Абе, кофти ми е, че това е най-интересния бонус, но пък и сред най-трудните за доизпипване...
-за четенето и държенето буден - това също е интересно хрумване, също трудно да се нагоди като хората. Но това ми се струва работещо и интересно - така архивистът може да се приспива един час с някой приключенски роман и после един час да се излежава пак с този роман в ръка на сутринта :Р .
-за казването на магии от свитъци - писах вече. Иначе направих правилото идентично като това за вграждане на магия - т.е. при неуспех, хвърляш четно/нечетно за да видиш дали свитъкът поне оцелява. Така Вилорп надявам се да е доволен, защото има шанс свитъкът все пак да бъде унищожен, дори май доста голям, ако архивистът не внимава :Р . Иначе Вилорп правилно казва, че бонусът трябва да е от 11. ниво, ама така нещо идва твърде късно, май. Иначе на мен ми хрумна и друго - бонусът да бъде "да казва магии от свитъци ала-бала-портокала... от ниво СУ/2". Така един Чук на Бона ще се унищожи при всички положения - т.е. седмо ниво магиите пак си остават някакви "елитни" - пък и бонусът е разпределен из нивата.
-за бонусът към ИН - Вилорп правилно го е казал, че няма причина да е +2. +1 вече е по-оправдано.
シャマョツィ

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » нед мар 07, 2010 12:39 am

Може ли да подхвърля само нещо...

За науките и езиците става малко странно - научавам ги на 6 и изведнъж си повишавам степента им с 4 (ако Архивист е на 12). Не може ли да се измисли нещо по-така? Да не говорим, че за езиците, според мен трябва да е само за писмената им форма, но как да е. Може би, при успешна приоверка за СУ Архивист да се добавя бонуса (който в такъв случай може да стане и по-голям). Мисля, че така ще се отрази много по-добре хаотичността на знанията му, макар че може да е твърде сложно. Въпреки, че Архивист на 12 ти дава почти пълна сигурност за тези +4 на науки. Всъщност, мисля, че бонуса трябва да е по-малък, но по-общ - примерно, твърдо +2 (или 3), но за всички Науки, Езици (без жестове и Свещен), Религия, Култура и обичаи, Легенди и древна история и (евентуално) Разпознаване и оценка на магически предмети. Естествено, тук трябва да се прецени точно какъв да е бонуса. Ако се измисли и някакво усложнение ще е още по-добре и ще може бонуса да е много здрав :)

http://axiom16.com/forums/viewtopic.php?p=92115#92115
Хем да ви привлека вниманието отново, ами и да напомня, че тук има неща, които могат да са много полезни на архивиста, а и можем директно да му дадем школата, като бонус, на 1во ниво :) Само че ако ще му я дадем, няма да му се отрази зле и едно еднократно +10 или 20 мана на 9то ниво.
-за ТМ за магиите - абе, дори така, пак "Стрелата" става 1 ТМ накрая. Затова предлагам - от фиксирано ниво натам, ТМ за магиите да се намалят със стойността на нивото си. Ама така май става леко безполезно, а? Или пък бонусът да е СУ/Нещо, ама за нулево ниво - половината от това. Или пък така е твърде сложно? Абе, кофти ми е, че това е най-интересния бонус, но пък и сред най-трудните за доизпипване...
(1+Ниво), където Ниво е нивото на магията. Не е много сложно :P може да е и 2+Ниво.


За свитъците - може би трябва да е просто проверка за СУ архивист, където (евентуално) нивото на свитъка да е Усложнение. Така ще има шанс да се загуби всякакъв свитък :)

И, защото съм по баталността,а и много хора не вземат умение, без да има поне малко бойна полза от него (за сега е на практика безполезно) - да два право на нещо от рода на бойния вик среу Магически създания - защото им знае силните и слабите страни (естествено ще дава само АТ, БЗ и ПсУ (евентуално).

Тва са моите идеи :)

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » нед мар 07, 2010 3:22 pm

За науките: донякъде си прав, донякъде не. Винаги може да се твърди, че Архивистът се е научил по-лесно да асимилира такъв тип информация, както и да вади собствени заключения на базата на наученото. Когато езикът или науката е стигнала 6то ниво, вече е брои, че е навлязъл в надълбоко в материите и опитът му на лингвист и учен си казват своето.

За битовите магии: ми ок, ако те са наред.

За бонус към маната - според мен изключено, особено ако когато това умение ще се комбинира с Магьосник, който дава бонус към маната, както и бонус към покачването на маната, а това ще дава еднократен бонус + в пъти по-евтини магии.

Именно оттук се сещам, че поради недобавянето на бонуси към маната, СУ/4 по-ниска цена на магиите е оправдано.

За магиите: по принцип няма нужда да е нещо, което да отнема кой знае колко от фокуса на играта. УФУД предполага сравняване на два показателя, това е само хвърляне на зар и гледане "ч/н?", "<=>4?", "е ли или не е 1" или нещо от сорта. А и се помни лесно, механиката е като тази с кристалите.

Колкото за "бойния вик" - нямам идея, но да ти кажа, че "батално-настроените" играчи имат причина да взимат това умение дори само заради намалената цена на заклинанията.
シャマョツィ

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » нед мар 07, 2010 7:13 pm

- Намаля изискването на Мана за произнасяне на дадена магия със СУ/4, но не по-малко от 1. Изискването за поддръжка не се променя.

Като се замисля, това горното прави магическата стрела съвсем ултимативна и за да се промени етова а и да има смисъл бонуса за по-горно ниво магии предлагам да со смениме на подръжка вместо на основна магия, сиреч:

- Намаля изискването на Мана за поддържане на дадена магия със СУ/4, но не по-малко от 1. Изискването за първоначална мана не се променя.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » нед мар 07, 2010 8:42 pm

Това ще е твърде небалансирано - така "висшите" продължителни заклинания получават много сериозен бонус, като дори тези от седмо ниво - Невидимост - подръжката им спада наполовина - за 33 ТМ в началото и по 3 на ход си невидим. Пък и така се губи хубавата идея в началото, която харесахме.

Може би е хубаво да бъде нещо от типа на това цената за произнасяне да се намали с Х*Ниво+У (естествено, хубаво е или Х=1, или У = 0 :Р ).

Ако е както Хам предлага, да кажем Ниво+2, тогава заклинанията по нива са, както следва:
0 - 2 + евентуална подръжка или екстра цена (6 при Манаизточникът), наместо стандартните 2+подръжка/екстра цена (8 при Манаизточник)
1 - 9/3+подръжка, наместо 12/6+подръжка
2 - 12/4+подръжка, наместо 16/8+подръжка
3 - 17/6+подръжка, наместо 22/11+подръжка
4 - 24/9+подръжка, наместо 30/15+подръжка
5 - 33/13+подръжка, наместо 40/20+подръжка
6 - 44/18+подръжка, наместо 52/26+подръжка
7 - 59/24+подръжка, наместо 66/33+подръжка

Това ми се вижда добре - силно е, ама не прекалено. Очевидно големите бонуси получават продължителните магии ниско ниво, ама това е само за началното кастване, после всичко си е "по старому". По-малкото мана в цената също така се компенсира от по-ниска успеваемост на магията, както и по-малкото мана на героя, спрямо такъв с Магьосник или специализация в школа.
シャマョツィ

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » пон мар 08, 2010 11:10 am

Аз тава за потдръжката го предложиш, защото на Вилорпиядата магическата стрела сваляше противниците много грубо. Ако и разхода й подне чукът на бога съвсем пасти да яде. Иначе ако предложиш вариант на формула където 0-во ниво магиите не се облагодетелстват мисля, че поне това ще е добре.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пон мар 08, 2010 1:06 pm

Ми не знам, и аз точно това си мислех, ама тук иде въпросът: къде е проблемът - че Стрелата става много силна или че чукът става много слаб?

Ако е първото, то бонусът може да стане 1+ниво на магиите или дори само 0+ниво на магиите, макар че за второто не съм особено съгласен, защото пак леко бяга от идеята на бонуса, ако мога така да се изразя - архивистите да са добри в "низшите магии.

Ако е второто, може би е време да се засилят заклинанията от седмо ниво като цяло, че да са равностойни и да си заслужават маната, времето за концентрация и прочие?
シャマョツィ

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » пон мар 08, 2010 3:52 pm

Врътката е, че ако маг бие по някой без МЗ стрелата му е по надалавера защото има 50 да не казвам 60+ шанс за успех и може да прати 20 стрели ако се понапъне и има бърза мисъл. 20 старели са 20 зара +3 средно или 40 зара, ади да приемем че 1/3 не вилзат пак остват 13 зара *3,5=47 живот, а ако противника не го докопа в първия рунд във втория ще опнесе още толкова и... ами то 80 живот имат 5-ца ниво войни. То верно че и чука вкарва 80 щета, ама вняма как го кажеш за един рунд с 50% успех и освен това ти смъква реакцията когато се концентрираш и момчето с меча може да дойде да те накълца необезпокоявано.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
kartacha
Вечният новак
Мнения: 987
Регистриран на: съб дек 22, 2007 5:11 pm
Местоположение: Хасково
Контакти:

Мнение от kartacha » вт мар 09, 2010 2:56 pm

Моето комбинирано предложение е:

Изисквания: 12 ИН
Не по-малко. Архивистите са ходещи енциклопедии все пак.
За заучаване на 0 ниво: 5 ТР; (+2) ТР за Гиганти; (+5) ТР за Гущероиди, (-2) ТР за Елфи

Придобивки:
- Подобрява всички науки със СУ/3, но за тази цел героят трябва да ги е научил предварително поне на 6 ниво.
- Подобрява познанията във всички езици, без Свещения и Езика на жестовете, със СУ/3, но за тази цел героят трябва да ги е изучил предварително.

Тук има два варианта:
1) - Намаля изискването на Мана за произнасяне на дадена магия със СУ/4-Ниво, като Ниво=Ниво на магията. Бонусът може да е отрицателен.
Така Архивистите стават много добри в слабите магии, но слаби в добрите магии. Бонусът не е драстичен, но се усеща. Това е идеалният начин маговете да оцеляват на ниските нива, но на цена.
2) - Намаля изискването на магии, четени от свитъци със СУ/2. Сами се сещате, че едва ли има свитъци от 0 ниво. Губи се идеята обаче за архивист силен в слаби магии.
- На 7 Степен повишава Наблюдателност с 1.
- Всяко денонощие Архивистът може да използва 3 часа от четенето си като почивка. Архивистът решава кога да го стори или дали въобще да го прави(сиреч ако чете развлекателна литература).
- На 10 Степен дава право на Архивистът да произнася заклинания от свитъци от ниво равно на СУ/3 без те да се унищожават.
- На 12 Степен увеличава расовия максимум за Интелект с 1.
За феновете на Diablo:
http://diablo-bg.site50.net

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » вт мар 09, 2010 9:34 pm

Първо, да уточня, че когато предложих Архивистът да произнася заклинания от свитъци от ниво равно на СУ/3 без те да се унищожават, не мислех то да се прилага от определено ниво натам. Мисля, че това не е идеята на бонуси тип "СУ/нещо". Ти преценяваш де, ама лично на мен така не ми харесва, а и точно от такава формулировка не виждам смисъл.

Второ, за якия фийчър, който обаче не можем да го изкусурим:
-Няма да коментирам как със "СУ/4-Ниво" се намесват две променливи, но ще кажа, че ти с това отиваш точно там, откъдето с Вилорп се опитваме да избягаме - Магическа стрела за 1ТМ.
-Предполагам, че другото ти предложение е за намалянето на МУ за научаване/произнасяне на магия. Ако съм прав, то това не е никакъв бонус по мое мнение - хич не си на далавера, ако научиш "Чукът на бога" когато имаш само 24 МУ наместо 30, защото тогава имаш да направиш магия с общо усложнение поне 14 само с 8 МА.

Интересно, ако не харесваш предложението на Хам - Ниво+2, какво точно не ти харесва в това, че да пробваме да го изгладим?
シャマョツィ

Потребителски аватар
kartacha
Вечният новак
Мнения: 987
Регистриран на: съб дек 22, 2007 5:11 pm
Местоположение: Хасково
Контакти:

Мнение от kartacha » вт мар 09, 2010 11:32 pm

Shamajotsi написа: -Предполагам, че другото ти предложение е за намалянето на МУ за научаване/произнасяне на магия. Ако съм прав, то това не е никакъв бонус по мое мнение - хич не си на далавера, ако научиш "Чукът на бога" когато имаш само 24 МУ наместо 30, защото тогава имаш да направиш магия с общо усложнение поне 14 само с 8 МА.
Такова нещо не си спомням да съм писал.
Относно Магическата стрела. Знам откъде искаше да избяга Вилорп. Аз обаче целя обратното. Искам да е много силен магьосник на слабите магии и слаб на силните. Лошото е и на високи нива Стрелата става оптимална. :?
А относно предложението на Хам, нищо лошо, то даже много ми харесва. Просто е в разрез с концепцията за Архивиста, която нямам намерение да променям заради трудното балансиране.
За феновете на Diablo:
http://diablo-bg.site50.net

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » вт мар 09, 2010 11:45 pm

Сигурно си прав, че никъде не си го писал, просто питам какво искаш да кажеш с: "- Намаля изискването на магии, четени от свитъци със СУ/2. Сами се сещате, че едва ли има свитъци от 0 ниво. Губи се идеята обаче за архивист силен в слаби магии. " ;Р .

Както демонстрирах, идеята на Хам е точно в насоката "евтини магии от високо ниво, още по-евтини от ниско", т.е. Архивистът пак ще се концентрира върху по-"низшите" заклинания, защото другите макар и по-евтини, са му много по-трудни за изпълнение (тук приемам, че "Архивист" по отношение на битките се явява нещо като алтернатива на "Спец. в маг. школа").

И Вилорп бяга не от това Архивистът да е добър с тези заклинания, а да не е имбав - Магическата стрела дори без Архивист явно е по-предпочитана от повечето други магии за директни щети, хич не й трябва цената да пада чак четири пъти. Виж, за 2ТМ бих поспорил, че е по-добре, защото все пак развитието на СУ Архивист е за сметка на развиването на Магьосник в началото и Спец. в школа по-натам, ефективно Архивистът в началото има с една идея по-малко МА, докато после пък има и с няколко идеи по-малко ТМ. Особено ако се повиши ефектът на някои от магиите за директна щета, би било добре.
シャマョツィ

Потребителски аватар
kartacha
Вечният новак
Мнения: 987
Регистриран на: съб дек 22, 2007 5:11 pm
Местоположение: Хасково
Контакти:

Мнение от kartacha » ср мар 10, 2010 12:00 am

Олеле. Аз съм изпуснал половината изречение. Имам впредвид да се намали цената на магиите, четени от свитъци, със СУ/2. Нали знаете, че няма свитъци. Така няма имбава стрела. Има я логиката, че когато Архивистът чете..."много е добреее".
Относно тази идеята с маната, ако се приеме вариантът за намаляне на мана при четене на свитъци, аз го смятам за ОК, то да се съсредоточим върху нещо, за което се сетих току що.
А именно:
"Архивистите могат да пишат свитъци. За да напише свитък от Х ниво, един архивист трябва да има СУ/2 поне равно на Х и да знае съответната магия. Един свитък се пише и проверява дори за най-минималните грешчици или неясноти около ден, понеже при едно малко неразбирателство могат да се получат неприятни и нежелание ситуации."
А?
За феновете на Diablo:
http://diablo-bg.site50.net

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » ср мар 10, 2010 1:56 am

Еми и това ми харесва, макар че имам мисли както "за", така и "против" това: както каза, леко се губи идеята да бъдат "низши магьосници". Но пък "низши магии" могат да се тълкуват да бъдат и магиите от ниски нива, не задължително общите, нали? Ениуей, интересно ми е какво ще кажат другите.

Колкото за писането на свитъци - на мен отдавна ми се върти идеята да го опишем системно това, защото мислех - а и все още съм убеден - че свитъците са доста пренебрегната част от А16. Та мислех писането да се прави при проверка с УФУД, като произнасянето на свитък написан с АУ или АНУ да има същия ефект като правенето на магия с АУ или АНУ. Появиха се някои въпроси, но това е съвсем друга тема, така или иначе...

Това, за писането на свитъци, има резон от бонуса, който последно предлагаш. Но това "комбо" май леко дифийтва пърпъса на другия бонус - четенето на свитъци без те да се унищожават. Ако записваш свитък, то знаеш магията, значи си похарчил вече ТР-та и не си се възползвал от бонуса. А ако четеш свитък без да го унищожаваш, то пък не научаваш магията и не се възползваш от това да можеш да напишеш свитък.
シャマョツィ

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » ср мар 10, 2010 10:40 am

Четене на свитък - 10ТД (не харесвам термина кастване но това имем в предвид)
Тъй като няма свитъци от 0-во ниво магии цената може де се намалява с Цялото СУ (но не под 1-ца), а подръжката със СУ/4 или дори СУ/3 (пак с условието да не под 1-ца.), когато се активира магия от свитък разбира се.

Да му се позволи да преписва свитъци от СУ/3-то ниво магия без да знае самите магии или СУ/2 ако ги знае.
ПРи преписване СУ+3зара<>16+Х, където Х е нивото на магията и при неуспех свитъка се унищожава.

нужно му е да има пергамент, мастило, светлина и време от поне 1час*Ниво магия, за свитък. Ще рече, че Архивис 8-мак ще може да преписва 2-ро ниво магии без да ги знае и 4-то ако ги знае. За второ ниво магия ще му е нужно 2 часа да препише един свитък, а за 4-то 4-ри. Когато активира магия от свитък ще харчи 8 мана по-малко за казването й и 2 по малко за потдръжката й.

На един кое си ниво може да намали шанса за унищожаване на свитъка на 50%, или ще гръмне или не (;


Ако се върнем нагоре към изискванията... Гиганти и гущероиди имит 13 максимален интелект, а умението освен че иска да са най-умните за расата си ги принуждава да платят и още по2 допълнителни ТР. Вярно че те не са баж за магове и за писари, ама трябва ли да ги мъчим така? Друг е въпроса че в Брил е казано че гущерите баш за слуги и писари се ползват...
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » ср мар 10, 2010 1:10 pm

Ако досега играхме на топло-студено с този бонус, нещо доста се охладихме с тези писания на свитъци, чини ми се.

На първо време, Вилорп - обикновените Магьосници четат от свитъци със скоростта, с която правят обикновени магии. Т.е. 8 ТД или по-малко. Как така изведнъж ставаш Архивист и започваш да четеш бавно? Какъв му е бонусът на това?

Второ, против съм намалянето на цената за подръжка. Все пак, дори за седмо ниво магии, тя е едва 7, няма какво повече да й се намаля. Дори при СУ/4 това на 12та степен значи двойна продължителност на магиите от 6то ниво. А да не говорим за СУ/3 - петорна продължителност на магиите пето ниво!

Да не говорим за това ТМ да се намаля с пълната стойност на СУ-то - "продължителна магия" от 6то ниво, когато Архивистът си е развил умението на макс, се прави за 14 ТМ + 3/рунд, когато за "простолюдието" им се налага да харчат 15 ТМ + 4/рунд за четвърто ниво! За които на архивиста му трябват 3ТМ + 1/рунд...

Преписването на свитъци. Пак питам, къде е бонусът на това да си записваш магии, които вече знаеш? Ако е за да се възползваш от горния бонус, то това не ми харесва особено - "бонус, който те кара да ползваш специфичен друг бонус, който иначе не би ползвал".

И с цялото това нещо съвсем избягахме от идеята "силен в слабите магии, слаб в силните" и отидохме в "силен в силните, имбав в слабите".
シャマョツィ

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » ср мар 10, 2010 2:54 pm

Преписването е за пари.

А за да се запизи правилото силин в слабите слаб в силините, евентуалният му бонес трябва да е над 7-мо ниво, за да не взимат маговете архивисти и да станат ултимативен „клас”.

Четенето го фиксирам на 10 точно, за да има цена това намаляване на маната, един вид ТД=-ТМ
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » ср мар 10, 2010 8:31 pm

Като заначало маговете имат интерес да не хабят твърде много ТР за неща, различни от Магьосник или Интелект, за да стигнат заветното 9то ниво и "героят получава еднократно +20 към точките си Мана", както и за да печелят по повече ТМ на ниво, както и за да имат повече МА при правенето на магии. Но ок, твърд бонус към цената на магиите пак по-лесно се вписва в това, което казваш, че бонусът трябва да идва на ниво по-голямо от седмо, от бонус тип "СУ/нещо".

Както и да е, основно роптая, че от "прост бонус към нещо си, което цели еди-какво-си" се стига сега до "бонус, който зависи от това дали знаеш магията или не, като се прилага при изменено правило за изричане на заклинание от свитък, което пък има за цел горното, ама не го постига съвсем".
シャマョツィ

Потребителски аватар
kartacha
Вечният новак
Мнения: 987
Регистриран на: съб дек 22, 2007 5:11 pm
Местоположение: Хасково
Контакти:

Мнение от kartacha » пет мар 12, 2010 3:54 pm

Шам, последните ти 2 реда ме вкараха в тъч. Не можах да те разбера... :oops:
Относно преписването - всичко е за пари.
Относно АУ и АНУ в преписването на свитъци, като това променя силата на магиите - твърдо против. Нека за АУ се дават ТР за развитие на Архивист(както е при атаките и магиите), а при АНУ просто свитъкът да не става и дори при успех при заровете, дайе АУ при произнасяне на магия от този свитък, да не се получава магията и тя да търпи АНУ, както би следвало да е при нормален свитък, на който не е преписана правилно магията.
Навит съм за бонус от 9 ниво за намаляне на маната за кастване със 1/2 + Ниво на магията.
За увеличаване на ТД за четене на магия.............. .... .... НЕ!
За феновете на Diablo:
http://diablo-bg.site50.net

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » пет мар 12, 2010 4:10 pm

Последне два реда предполагам че в по-голяма степен се отнасят за мен.
АУ и АНУ никъде не са споменавани досега... аа грешка Шами е говорил за това но не виждам смисъл то него, тъй като свитакът не е самата магия.
Ако маната намалява със 1/2+ниво това пак е по надалавера за високите магии защото при искана мана от 60 за 7-мо ниво 9-ка архивист ще му трябват 60/2-7=30-7=23 мана което си е една трета само. Може би бонусът трява да е -ниво ТМ и така спасяваме стрелата и засилваме слабите магии. Поевтинява ме ги. Съответно и бонусът може да слезе на 7 дори.
А точките действие за четене никъде не са споменавани.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
kartacha
Вечният новак
Мнения: 987
Регистриран на: съб дек 22, 2007 5:11 pm
Местоположение: Хасково
Контакти:

Мнение от kartacha » пет мар 12, 2010 4:14 pm

Дъ хел? Защо делиш?
За феновете на Diablo:
http://diablo-bg.site50.net

Отговори