(Нови умения) Изкуства

Фенски допълнения и неща в процес на тестване. Тук всеки би могъл да споделя и най-налудничавите си идеи за играта, за светове и за промени в правилата.

Модератори: hameleona, Модератори

Потребителски аватар
Cocaine
Гвардеец
Мнения: 694
Регистриран на: вт окт 07, 2003 10:05 am
Местоположение: София
Контакти:

(Нови умения) Изкуства

Мнение от Cocaine » нед мар 07, 2010 2:26 pm

Подготвам нова ревизия на Су-тата, която цели да обедини доброто СУ Певец с изпадналото в забвение Су Художник/Илюзионист. Най-общо, концепцията е "пътуващ човек на изкуствата, търсещ вдъхновение и ползващ мана/магия, за да подсили ефекта на своите творби", или, за говорещите английски wandering arcane artist. :P Засега имам проблеми с общото СУ, но забелязах, че изкуствата не са на мода в Магландиум и се опитах да оправя това.

В: Защо е необходимо?
О: Защото повечето от познатите ми западни системи имат познанието Perform. Защото повечето бардове и трубадури, които са първообраз на СУ Певец са били многостранно надарени - певци, но и актьори, а и са свирели на музикален инструмент.
О: Защото всеки социален персонаж трябва да увлече публиката си по някакъв начин. Например, при изнасянето на речи - или ще си я напише предварително, като подбере внимателно думите, шли ще спечели слушателите с моделиране на гласа, или ще ги убеди чрез добре подбрани жестове и лицево изразяване. Често и трите.


Изкуства
За удобство, разделени на 3 подкатегории. Общото между уменията е, че владеенето на някое от тях поне на 6 е задължително условие за научаването на бъдещото СУ.

Сценични изкуства (музика+акт. Майсторсто)
Базово: Обаяние/2 (или ПсУ/2, както е в момента)
Забележка: На мястото на актьорско майсторство.

(текст от книгата)… Дава възможност на героя да се преставя за такъв, какъвто не е, да имитира поведение, жестове, движение и гласове на други създания, както и да пее и свири на музикален инструмент вярно…
Умението се ползва и от жреците на различните богове, за да съхранят мистицизма в своите ритуали и да увлекат вниманието на масите богомолци.
При успешна проверка по УФУД персонажът може да разпознае дали дадено създание притежава талант за музика или театър, да запаметява музикални откъси или слова по слух.
Като базово предпочитам да бъде обаянието, защото ще ме улеснипри направата на СУ-то, но не настоявам. Приемам и други предложения.

Литература
Базово: Ин/2

Словото притежава могъща сила, макар малцина жители на Магландиум да го разбират. Нивото на грамотността на континента е ниско, а дори онези, които могат да четат рядко разполагат с повече от 5-6 книги. И въпреки това словото просперира, пък било то и в устна форма. Проблемът на устните предания е, че мнозина обичат да доразкрасяват историите, да добавят нещо от себе си, докато накрая дори първоизточникът й не може да я познае.
Владеещите това умение коренно се различават от масите. Произведенията, които те създават се отличават със завършеност, цялостност и внимателен подбор на изразни средства. Техните слова са многократно по-увлекателни и интересни от обикновените и общодостъпни митове и легени. Техният талант е високо ценен и търсен – те могат да увековечат величието на своя благодетел или да демонизират своя враг в съзнанието на идните поколения.

Умението позволява да се създават оригинални произведения в сферата на литературата – във всички жанрове на прозата и поезията, включително и писане на героични епоси и театрални пиеси.

При успешна проверка по УФУД персонажът може да разпознае дали дадено създание притежава литературен талант, както и да определи автентичността на дадено произведение (стига вече да е запознат с творби на автора), както и умишлено да подражава на чужд стил на писане.
Писателят може да внушава идеи на околните или просто да ги забавлява, като нивото на умението литература се явява усложнение по УФУД и се противопостява на ПСУ на читателя /Ин при забавление/
16 + Литература > 3 зара + ПСУ
Идеята е един ден СУ-то да създаде специални техники за писане на текст така, че той да въздейства психически на четящия - да му даде команда на подпсихическо ниво или нещо такова.

Изобразителни изкуства (Скулптура и рисуване, малко архитектура)
Базово: Пр/2

Художниците и скулпторите се стремят да претворят заобикалящания ги свят визуално. Това ги прави много по-наблюдателни и внимателни към детайлите и цветовете на заобикалящата ги среда. Истински умелите майстори се радват на голяма почит и често изпълняват поръчки за най-богатите и знатни личности на континента. Но се намират и такива, които предпочитат да обикалят в търсене на нови вдъхновяващи гледки.

Умението позволява да се създават оригинални произведения в сферата на изобразителните изуства, както и да се правят планове и чертежи на скулптури.
При успешна проверка по УФУД персонажът може да разпознае дали дадено създание притежава талант, да определи автентичността на дадено произведение, както и да пресъздаде копие на оригинално произведение (успехът определя колко успешен е фалшификатът).

Творецът може да съдаде зрителна илюзия или просто да забавлява околните, като нивото на умението Изобразителни изкуства се явява усложнение по УФУД и се противопостява на ПСУ на наблюдателя /Ин при забавление/
16 + Изобразителни изкуства > 3 зара + ПСУ

Идеята ми за ново е всъщност да ползвам вече съществуващото СУ Певец като темплейт с минимални промени, в зависимост от насоката на персонажа. Но засега очаквам коментари по познанията.
И мълком по речното дъно във дълги редици
ний гоним миража на някаква светла страна.
И в нашите ледни и мътнозелени зеници
гори безнадеждния пламък на жълта луна.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » вт мар 09, 2010 12:30 am

Абсолютно съм против за литературата. Може и да има възможност да се научиш да си добър писател, но не мисля, че е правилно.
Сценичните изкуства си ги има и сега, като Актьорско майсторство. Не виждам идеята, за промяна.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » вт мар 09, 2010 2:33 am

Доколкото разбирам, идеята е те да са в основата на ново СУ, което да комбинира Певеца с Илизионист/Художник, което вече е станало нарицателно за безполезно СУ :Р.

И Сценичното изкуство на Кокаин се различава от Актьорското майсторство по това, че включва и пеенето. Т.е. си е точно сценично изкуство - как се справяш пред публика.

Художественото писане - като всяко друго умение, никой не се ражда научен, това също се доразвива, че и "преподава", макар и не в класическия смисъл на думата ;) .

Иначе СУ-то трябва да развива персонажа във всички направления на изкуството, така ли?
シャマョツィ

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » вт мар 09, 2010 3:11 am

Не съм съгласен едно Су да развива персонажа във всички видове изкуства. На първо място системата трябва да различава изпълнител/певец от композитор/поет. Разграничение, което важи за почти всички видове изкуства. После - системата трябва да различава художник от склуптор, какво остава на актьор (нищо че се води ОП-ние) от сценарист.
Истината е, че за да си направиш пътуващ артист, ти трябват актьорско майсторство, Су Певец, Су Художник, поне езика на местната раса, Психология, Култура и Обичаи, Литература и прочие. В някакъв смисъл това дори е по по-скъпо като ТР от направата на простичък, ясен като системна задача файтър. И така трябва да бъде, не да се минава с едно СУ, което дава всичко на куп.

В тая връзка - нали бяхме приели, че СУ Занаятчия не значи всички други занаяти покрай Ковач - абсурдно е, а и е тотално имбаво. Това би означавало, че за 78/83 ТР усвоявам всичко - от дърворезба през златарство до производството на копринени дрехи.
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » вт мар 09, 2010 4:42 am

Което, за система, насочена предимно към битки е абсолютен минус, не може да не се съгласите.
трябва да различава изпълнител/певец от композитор/поет.
ти току-що уби 90% от метъла - горе-долу това е процента на групите, които сами си пишат всичко. Някои от тях са почнали по на 17-18 и пак са издавали много качествени продукти (първия албум на найтуиш, например).

Изобщо, като човек занимаващ се с музика от опит мога да заявя, че добро систематизиране на това нещо е невъзможно. За сега Певеца си е добре - пей и свири, художника маца наляво-надясно, и си е безполезен. Ковача също се получава супер гадно, защото всеки ковач, ако реши да може да оделка една дръжчица за меча и изведнъж се оказва с 3 нива по-слаб от останалите играчи. Така и не разбирам, защо умението е разцепено толкова. както и да е.
Не съм съгласен едно Су да развива персонажа във всички видове изкуства.
а с това съм на 100% съгласен. ако едно СУ ги развива, следователно аз трябваше да мога да свиря/пея, играя на сцена и рисувам. А от всичко това мога само да свиря на едно горе-долу средно ниво, а рисувам и пея ужасно :D
Художественото писане - като всяко друго умение, никой не се ражда научен, това също се доразвива, че и "преподава", макар и не в класическия смисъл на думата .
може би Шами, но ако вкараме нещо такова, накрая ще стигнем до Познание "Бърсане на гъз". Толкова ли би било сложно ако някой персонаж вземе да пише нещо, да се преценя според интелекта му, как се е справил? Ако иска да заложи подсъзнателна заповед - да използва Психология. И т.н.
И Сценичното изкуство на Кокаин се различава от Актьорското майсторство по това, че включва и пеенето. Т.е. си е точно сценично изкуство - как се справяш пред публика.
а цялото СУ Певец да се застреля, а? А нима иска да каже, че всички актьори могат да пеят? Странно. Ако е за някви си там религиозни ритуали - хоровото напяване в стил коледари не би трябвало да изисква нищо - там един да може да пее стига.

Ако художника е безполезен, по-хубаво да му измислим начин да материализира по магичен път картините си и да ги ползва за атака на противниците примерно (за гледалите Наруто Шипуден - Саи прави нещо подобно). Много по-добре ще е, отколкото да се мъчим да го правим социално животно (всъщност, май художниците не са най-социалните типове.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » вт мар 09, 2010 12:27 pm

Четно казано, в момента се обсъжда несъществуващо СУ - което си е класически пример за ситуация "нероден Петко" :lol: .

Идеята е да се почне начисто с изкуствата и да се видят уменията. И да, СУ Певец да се застреля, защото "нормалното пеене" вече е делигирано на тези с познание "Сценично майсторство". Както и СУ Художник, защото "нормалното художествене" е вече достъпно за всички с умението "Изобразително изкуство".

Сравняването на евентуално умение "Литература" с "бърсане на гъз" - и то именно в контекста на този разговор - е меко казано абсурдно. Аз честно казано не съм чул за хора, които да прекарат целия си живот в усъвършенстване на бърсането си на гъз, не съм чувал за хора, които да се повлияват един другиму в бърсането на гъз, не съм чувал за аристокрация, където се е изисквало (и по някакъв начин проверявало, явно :roll: ) да можеш да си бършеш гъза добре, не съм чувал и за отличия - камо ли нобелови награди - за изключително бърсане на гъз. Обикновено хората от цивилизованите общества днес се научават да правят това в началото на съзнателния си живот.

Бтв, ако си мислиш, че литературата е единствено "писане със залагане на подсъзнателна(?) заповед", то да знаеш, Бодлер навремето се изказал именно заради такива схващания, че, грубо преведено и преразказано, "никое поетично произведение няма да е толкова велико и благородно, колкото произведението, написано от чистото наслаждение на това да пишеш стихотворения" ;) .

За Сценичното майсторство - актьорите наистина не винаги могат да пеят... но ще се учудиш на колко от тях им се налага. Както и на певците да "играят" пред публика. Това с коледарите и жреците и пр - те всички пеят. Между другото, от всички часове по музика съм останал с впечатлението, че развитието на музиката до времето на Ренесанса е било неразделно свързано с църквата и пр. . Така де, най-малкото когато съм учил толкова много пъти за Ренесанса, често се казва "...и изкуството като цяло станало независимо от църквата".

Няма значение, както казах, това е умение как да се държиш пред публика. Не толкова колко са ти добри гласовите възможности, колко ти е добра техниката на дишане, дали си ходил на солфеж и т.н. Номерът е от една страна доколко имаш талант (оттук и базата Обаяние) и колко си "изпечен в занаята".
シャマョツィ

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » вт мар 09, 2010 12:53 pm

Убеди ме, че системата няма нужда от познание "Бърсане на гъз". Не ме убеди, че ни е нужна Литература, нито Сценично изкуство. Между другото, ако ще има нещо такова изобщо, Литература трябва да е на поне два дяла - поезия и проза или нещо от рода. Макар да съм съгласен, че с много труд се постигат прилични литературни неща, не виждам как ще оспориш, че таланта си е най-важен и това си личи най-вече при поетите - на който му е дарба винаги пише по-добре, отколкото някой теърдо решен просто да пише, спазвайки всички литературни правила. Ако дам точен пример в момента ще се изложа, но в българската поезия ги имаме не един и два.

А да, няма да е бърсане на гъз, но пък Познание тануване ще дойде съвсем на място. И съответно, всеки който иска да изгради социален герой първо ще му трябват 5-6 нива, второ в битка ще му режат гърлото още преди това на мага.
Бтв, ако си мислиш, че литературата е единствено "писане със залагане на подсъзнателна(?) заповед", то да знаеш, Бодлер навремето се изказал именно заради такива схващания, че, грубо преведено и преразказано, "никое поетично произведение няма да е толкова велико и благородно, колкото произведението, написано от чистото наслаждение на това да пишеш стихотворения" .
Ти чете ли какво съм написал и помисли ли защо?
Cocaine написа:Идеята е един ден СУ-то да създаде специални техники за писане на текст така, че той да въздейства психически на четящия - да му даде команда на подпсихическо ниво или нещо такова.
:roll:

Няма значение, както казах, това е умение как да се държиш пред публика. Не толкова колко са ти добри гласовите възможности, колко ти е добра техниката на дишане, дали си ходил на солфеж и т.н. Номерът е от една страна доколко имаш талант (оттук и базата Обаяние) и колко си "изпечен в занаята".
което на 100% се покрива с Актьорско майсторство в момента. Актьорското майсторство е школовката за държане пред публика.
За Сценичното майсторство - актьорите наистина не винаги могат да пеят... но ще се учудиш на колко от тях им се налага. Както и на певците да "играят" пред публика.
Тук може да поспорим - имай предвид, че в средните векове няма плейбек, няма многохилядни концерти и т.н. Може би си прав за актьорите, не знам до колко театъра по това време е включвал пеене, но не виждам, как музикантите могат да "играят" пред публиката в кръчмата... освен ако нямаш предвид да танцуват, което няма нищо общо с актьорската игра.

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » вт мар 09, 2010 1:21 pm

В интерес на истаната Певеца бе тестван на вилорпиядата и само това, че дуелите бе 1:1 не му да де сигурна победа. Тъй че певеца е отбрен герой, а иначе по -скоро да е помисли как Художника да стене по използваем.

И за да се въна към началото на темата:
Няма нужда от СУ което да увелицава социалните умения, още повече че има такива вече.
Аз резлика между Актьорско и Сценични изкуства освен името не виждам, освен че към него е набръскано и СУ певец.

Литература - освен че повечето героя немогат да пишат (ИН<10), а някой немогат и да четат (ИН<8) за каква литература говорим? Ако пък приемем че има системна проверка ми е чудно защо 16-ката е прехвърлена от ляво в уравнението (16 + Литература > 3 зара + ПСУ )?

Изобразителни изкуства - ами това си се постига с художник и Занаятчия (Ковач), все едно претопяваш още две су-та в едно познание което пак невърви да се ползва.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » вт мар 09, 2010 1:52 pm

Хам, пак ще се върна на Бодлер, просто напоследък твърде много се е сраснал с мен ;) . В "Цветя на злото" той самият е озаглавил някои от "стихотворенията си" като "Малки поеми в проза" ;) . Също така, I dare you да ми формулираш разликата между blank verse и проза - не че аз не я знам, ама съм сигурен, че ако ти не си се занимавал, ще ти бъде много трудно да я формулираш ;) . Също така много белетристични текстове са създадени не да предадат толкова някаква случка, колкото чувство - много подобно на поезията по правило. Сетне да обяснявам ли как жанра на "Опълченците на Шипка" спада към лиро-епическите жанрове и какво означава това? Ако човек трябва да пише пиеса, какво ще му трябва поезия (Шекспир) или проза (Ибсен не съм го чел в оригинал, ама преводът на английски не беше в мерена реч) или направо ново умение - драма? А ако турим отделни умения за всеки основен литературен род, трябва ли да добавяме и за различните жанрове - умение "Френски Символизъм", "Американски Трансцедентализъм", "Български естетичен индивидуализъм"?

Талант = база на умението, Обаяние/2. Осъвършенстване на таланта = точки на умението.

Вилорп, вярно, че "литература" е подвеждащо и предполага писмени текстове, но предполагам идеята е била да се обобщи всякаква форма на устно/писмено творчество.
シャマョツィ

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » вт мар 09, 2010 2:32 pm

Шами, доказа тезата си, но не виждам нищо, което да ме убеди, че познание Литература трябва да съществува.
ПП: Ако мога да изразя личното си мнение, повечето стилове могат да се обединят под познание "Пиша-сложно-за-да-не-разберете-колко-малко-талант-имам" или "Пиша-така-че-сам-не-си-разбирам" или нещо от рода. ;) Но това е лично мнение.

За останалото - подкрепям мнението на Вилорп. Певеца си е приличен в момента, не виждам защо трябва да се застрелва.

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » вт мар 09, 2010 4:34 pm

Шами е прав - трябва ти познание в литуратура (а мисля и че имаше такова познание). Това познание, заедно с практическия опит, ти дава реалния инструментариум, ( в отрицателен смисъл - писателските трикове).
Причината е, че по начало изкуството представлява специфично отразяване на действителността - такова отразяване, при което съзнателно се променят пропорциите, цветовете и пр. на описваните неща. Прословутото смекчаване на лицевите черти чрез играта със светлината - в картините на Леонардо да Винчи. Или играта с времето и скороста на действието в книгите и филмите - игра, която в един момент става част от самото внушение.

Обаче това не е всичко!
Наистина, без познанието за тъканта на словото, без технически познания за маталите, не може да въплътиш, да дадеш път през себе си на онова огромно, неизмеримо нещо в себе си. Но това не е всичко - има и една изцяло извънсистемна част в творчеството. Истинското вдъхновение не е нежна муза - то е непоносимо усещане за стаено напрежение в теб. Както, ако известно време не си бил с жена/мъж - само че напрежението не е в слабините, нито главата - в цялото ти същество е. И ако нямаш инструментите, за да го въплътиш, започваш да губиш съня си, не можеш да си почиваш, да вършиш нищо друго...
Всъщност няма истинска разлика между болен от обсесия и писател в процес на довършване на труден текст. Разбираш, че не си болен от обсесия, а си нещо друго, когато възрастен, зрял човек прочете написаното и се разплаче. Тогава наистина разбираш, че си пратеник на Великата Сила - което поражда в теб единствено чувство на смирение. Защото... нима длетото има право да се гордее със статуята. Нечия друга е ръката, която е ваяла...

Ако бях момиче, щях да плача от радост и благодарност, когато тази сила отвъд мен идва и ме използва като инструмент. Защото ако чрез мен, чрез инструмента Черно Слънце божията любов стигне до поне един единствен човек - мисията ми е изпълнена. Ако поне един мъж възпре ръката си преди да удари своята жена или дете, ако поне една жена задържи крясъка към своя съпруг или дете, ако поне едно дете или престъпник реши да бъде добър човек... струва си цялата болка, която съм изпитал като жив инструмент.
... Повярвайте ми, длетото го боли, колкото и да е твърдо...

Не може да вкарете това в система, нека се ограничим до идеята, че всякакви СУ-та като Певец дават бонуси към изпълнител/артист в най-общия смисъл на думата. Чистото творене наистина си е извънсистемна работа. Имам предвид, че то е извънсистемно в нашата реалност...
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
Cocaine
Гвардеец
Мнения: 694
Регистриран на: вт окт 07, 2003 10:05 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Cocaine » вт мар 09, 2010 10:02 pm

Първо, мисля, че не четете внимателно.
Идеята ми за ново е всъщност да ползвам вече съществуващото СУ Певец като темплейт с минимални промени, в зависимост от насоката на персонажа. Но засега очаквам коментари по познанията.
Не само не мисля да "убивам" СУ Певец, но и имам намереение да го ползвам за образец. И ще са 3 СУ-та, явното не съм оправил стария едит (т.е. певец, ревизирам художник, пускам и едно ново). Нататък, изрично помолих да коментирате уменията, а не СУ-та, за които още нищо не знаете.

Xaм Сега, защо познание "Сценични изкуства"? Както казах, то замества и допълва Актьорско майсторство. Нямаш нищо против актьорско майсторство, но имаш против сценични изкуства? Защо? Хам, ако ти се струват еднакви, значи проблемът е само в името? WTF?
а цялото СУ Певец да се застреля, а? А нима иска да каже, че всички актьори могат да пеят? Странно. Ако е за някви си там религиозни ритуали - хоровото напяване в стил коледари не би трябвало да изисква нищо - там един да може да пее стига.
Стига, но не увлича масите. Асо наистина искаш да привлечеш хора за своя бог, ще трябва да си наистина добър и да ги вдъхновиш. А и госпела се учи и упражнява с години. Освен това, съм казал:
пее и свири на музикален инструмент вярно…
Вярно е антоним на фалшиво. Значи ли това, че гласът е мелодичен и приятен за слушане? Не, не съм казал такова нещо. Но ако персонажът запее, поне няма да отблъсне слушателите. И да, мога да ти кажа, че актьорите пеят правилно. Това го учат във Витиз. Освен това, има такива едни сценични изкуства, които комбинират и двете - опера и оперета.
освен ако нямаш предвид да танцуват, което няма нищо общо с актьорската игра.
Освен ако нямаш предвид балета, което е сценично изкуство :twisted:

Най-прост пример за сценично изкуство - Ангъс Йънг. Сега, никъде не съм казвал, че певците не остъпват на актьорите по актьорска игра. Знам, че умението те кара да си помислиш точно това, но затова, аджеба, си имаш характер и история на героя - да определиш в кое от двете е по-силен.

За литературата. Шами се е изказал. Ако него не сте разбрали, едва ли ще разберете и мен. С таланта се раждаш, ама петостъпния Ямб се учи.
Толкова ли би било сложно ако някой персонаж вземе да пише нещо, да се преценя според интелекта му, как се е справил?
На което ще отговоря така:
Литература
Базово: Ин/2
ХА! ХАХА! Отговаря напълно на твоята логика.Тогава къде имаш проблем с умението?
Макар да съм съгласен, че с много труд се постигат прилични литературни неща, не виждам как ще оспориш, че таланта си е най-важен и това си личи най-вече при поетите - на който му е дарба винаги пише по-добре, отколкото някой теърдо решен просто да пише, спазвайки всички литературни правила. Ако дам точен пример в момента ще се изложа, но в българската поезия ги имаме не един и два.
So? Ако решиш, че героят ти няма дарба на фаза концепция, от умението пак има смисъл. Ето ти демонстрация:
При успешна проверка по УФУД персонажът може да разпознае дали дадено създание притежава литературен талант, както и да определи автентичността на дадено произведение (стига вече да е запознат с творби на автора), както и умишлено да подражава на чужд стил на писане.
Got it? Това умение може да се ползва и като разпознаване на магически предмет - в случая книга. И преди да възразиш, знай, че книгите в Магландиум са редки - и следователно много ценни.
Пример 2: Персонаж с висока литература фалшифицира писмо до командира на войската в Мелион. Познава стила му от вече изчетеното оригинално писмо и от някои открадни документи. В Мелион никой не се усъмнява. Ходът на войната е обърнат.

Постът стана много дълъг, затова само 1 отговор на Вилорп, останалите - когато имам време.
Изобразителни изкуства - ами това си се постига с художник и Занаятчия (Ковач), все едно претопяваш още две су-та в едно познание което пак невърви да се ползва.
Художникът никой не гоо ползва. Ковачът - бива, но само ако говорим за модернизъм.

Накрая, да повторя, забравете СУ-тата за момента, когато са готови, ме хранете колкото си щете.
И мълком по речното дъно във дълги редици
ний гоним миража на някаква светла страна.
И в нашите ледни и мътнозелени зеници
гори безнадеждния пламък на жълта луна.

Потребителски аватар
Ivan_Helsing
White & Nerdy
Мнения: 875
Регистриран на: вт май 30, 2006 8:23 pm

Мнение от Ivan_Helsing » пет апр 09, 2010 3:49 pm

Според мен е нужно само да се вкара танцуване, което спокойно може да се обедини с актьорско майсторство, и да се подобри художника. Певеца си е добре, а за литература си има наука, пък и уменията убеждаване и измама (пък и пазарене) не са ли точно изказване на нещо по най-добрия за случая начин?

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » съб ное 06, 2010 12:06 pm

След дълго обмисляне смятам, че можем да извлечем нещо от това тука:

1. Литература - един вид за писането. Можем да приемем спокойно, че на Магландиум почват да се появяват типове като Шекспир. Което убива собствената ми теза за разделяне на проза от поезия. Което пак трябва да докара и една забележка - едва ли можем да очакваме кой-знае какви произведения в Магландиум. Подсъзнателната заповед много много не ме радва ;) Най-малкото не съм много сигурен дали изобщо е възможна. Но ето ви едно много яко умение за шифри и шифрограми - т.е. ще има полза :)
2. Танци - макар че сигурно ще трябва да се ползва в комбинация с друго умение (танците наистина са десетки и стотици) може спокойно да дава шанс за успешно включване в непознат танц :)
3. Изкуства - и то не за създаването, а за оценяването им. "О, вижте маха на четката! Това определено е Моле!" или нещо от рода. Както и разпознаване на фалшификати. Което пък води до...
4. Фалшифициране - изработване на фалшификати :)

5. (Евентуално) Пеене - естествено с бонус от (СУ) от Певеца ;)

Айде сега да видим, можем ли да вкараме още 4 познания в А16.

ПП: Мисля, че някак си можем да изчистим горните неща.

Потребителски аватар
Cocaine
Гвардеец
Мнения: 694
Регистриран на: вт окт 07, 2003 10:05 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Cocaine » нед ное 21, 2010 1:14 am

Ако наистина има интерес да интегрираме тези умения, нека този започна с въпроса колко общо искате да ги дефинираме. При първоначалния си опит се опитах да обединя изкуствата в 3 основни категории, което не се прие добре. Моята теза е, че познанията би трябвало да се формулират възможно най-общо, първо, защото в тях се инвестира по-малко (колко често "харчите" ТР за познания) и второ, защото броят им и без това вече е голям.

Един от вариантите, които ми минаха през главата е да разделим уменията по музи, но, мисля, ще се съгласите, че това е глупаво - има отделни музи за трагедията и за комедията, отделно две различни музи на поезията, муза на историята и друга на астрономията... не е актуално.

Хамелеона се е ограничил до 5 познания, моите коментари по тях са следните:

Умението пеене може спокойно да се обедини с разпознаване на нотите, разпознаване на някои по-известни музикални произведения и свирене на поне 1 инструмент и да се казва "музика". Така предполагам, че няма да има критики, че дублира СУ "Певец" (което не учи персонажа да ползва музикални инструменти). В допълнение, СУ Певец позволява "втъкаване" на магическа енергия в песните, което води до психологическия им ефект, докато само с познанието това ще е невъзможно.

Литература - ами ОК, казал съм каквото мисля, онова за подсъзнателните послания не знам как се е промъкнало, замислях го като част от СУ, а не от умение. Факт е, че самото познание няма да те превърне в признат майстор на мерената реч, в системата няма показател, който да измерва таланта. Ще наблегна, че не е задължително литературата да се създава в писмена форма, Илиядата, Одисеята и Беоулф, например, доказват това.

Изобразителни изкуства - добре, макар да предпочитам по-широка формулировка на умението и на тази ще съм доволен.

Фалшифициране - тук идва сложният момент. Не мисля, че може да съществува самостоятелно, тъй като небходимите способности много зависят от предмета, който се фалшифицира. Фалшивите данъчни декларации, например, се различават много от фалшивите картини, които пък нямат общо с фалшивите монети (за които освен всичко останало трябват и познания за металите). Вариантите изглежда са два - или фалшифицирането да се разпредели/слее с подходящите други умения, или да се дефинира в момента на взимането (например "фалшифициране: документи" и "Фалшифициране: предмети от метал").

Танци - интересно, до момента го ползвах като част от "култура и обичаи", но действително за по-рафинирате и изискани танци (считай - практикувани от благородническите свити) такова умение не би било излишно. Отново зависи колко общи ще бъдат познанията - танците могат да се отнесат и към "актьорско майсторство" и към "музика". А може и да се практикуват с кое да от посочените с някакво наказание, естествено.
И мълком по речното дъно във дълги редици
ний гоним миража на някаква светла страна.
И в нашите ледни и мътнозелени зеници
гори безнадеждния пламък на жълта луна.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » нед ное 21, 2010 5:37 pm

С кокаина взехме да намираме общ език... така...

пак ще ги изредя, и само ще подхвърля - вижте Ендивал поредицата, 2ра и 3та част. И там някой е минавал по същата линия като нас, явно.

1. Пеене - по принцип в модерните среди са две неща - солфеж (разпознаване на тонове и ноти, базови музикални познания), пеене (в определен стил - опера, поп, народно, бла-бла-бла), свирене - определен тип инструметни - клавишни, ударни, струнни (без лък), струнни (с лък), духови (като може би и там има разделения, които просто не знам... това важи и за останалите неща). Естествено, макар да се изучава един единствен инструмент, обикновено музиканта борави лесно със сродните му.

Въпросът в случея не е само за реализъм. Реално изучаването на определен музикален инструмент е може би толкова трудоемко, колкото и това на едно оръжие. И е също толкова комплексно. Има хиляди неща и умения, които са общи и в същото време има нужда от специализации.
В същото време в игра като А16 не е много разумно тези неща да се раздробяват много, че няма да се ползват. Може би едно общо познание, евентуално две - общо и по-сетнешна специализация?

Мисля, че няма спор, че Певец ще дава бонус към това познание?

2. Литература - С две думи, тук общо взето нямаме различия, нямаме и сблъсъци. Това е добре.

3. Изкуства - не Изобразителни, а само Изкуства. Самото изкуство би трябвало да е чрез СУ Занаятчия (или може би Художник, за Художниците :P). Това познание е колко теория са ти набивали в главата и колко можеш да прецениш, дали е оригинал, дубликат, фалшификат, подражател и т.н.

4. Фалшифицирането не може да се използва самостоятелно, мисля че го бях написал. Самото произвеждане на фалшификата става чрез СУто (или Литература, може би), но чрез Фалшифициране ще получаваш знанието какво трябва да направиш - примерно с това познание знаеш за тази скрита светлоотражателна лента в банкнотите. Или пък просто знаеш, как Ван Гок е замахвал с четката. Забелязваш, че капитана на стражата прави интересно камшиче на буквата Т, в подписа си. и т.н. :)

5. Танци - остава доста висящо. Ще трябва да питам Атанасов, но мисля, че може да остане или ще си остане част от Актьорско майсторство. Не знам. Признавам, че въпросът е леееко сложен. Пак казвам - отворен съм към идеи :)


Чакам Кокаин да си каже мнението, евентуално и още някой заинтересован.

Потребителски аватар
Cocaine
Гвардеец
Мнения: 694
Регистриран на: вт окт 07, 2003 10:05 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Cocaine » вт ное 23, 2010 10:52 am

1.Музика/Пеене - в крайна сметка, ако решим да гоним по-голям реализъм, може да се направи като СУ "Специалист в оръжия" - да се взима поотделно за всяка група инструменти. Аз предпочитам умението да дава и известни познания в пеенето. Естествено, с бонус от СУ Певец.

2.Литература - тук май всичко е казано.

3.Изкуства - ако съм разбрал правилно, изкуства и фалшифициране са двете страни на една монета. Предполагам, че ще може да се използва като "разпознаване и оценка на магически предмети" - т.е. да знаеш точно с какво разполагаш и колко следва да му вземеш. Дабре, нека "занаятчия" дава бонуси.

4.Фалшифициране - набито око към детайлите. Тук не ми ясна само механиката, може иб първият път да се хвърля по УФУД за фалшициране и резултатът да се взима като улеснение/усложнение при изработката на фалшификата?
И мълком по речното дъно във дълги редици
ний гоним миража на някаква светла страна.
И в нашите ледни и мътнозелени зеници
гори безнадеждния пламък на жълта луна.

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » вт ное 23, 2010 11:30 am

Всички тия умения си попадат в графана Наука, така ли да разбирам?
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Отговори