Дуел двоен: Кой Ли и Рахра срещу Авдар и Тагрун

"Място за всички млади герои, търсещи слава и опасности"
Игра по правилата на Аксиом 16

Модератори: Vilorp, ILLIDAN

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » вт май 12, 2009 11:05 pm

Абе мечока не ми ли беше валидна цел, да му го... че да ме погнат след това Грийн Пийс ;)
Иначе принципно се получи интересна битка, особено откъм кинематография.

Сега два малки коментара (протестна нота от нашия отбор):

1) Берсерка има право на отклони. Атаката на стрелеца беше за 16 ТД и надвиши бронята ми със 7, следователно за 14 ТД, можех да се отклоня и да намаля щетата на 9, което щеше да ми позволи да прдължа боя и най-вече да не убивам партньора си, който може би имаше шанс да довърши елфа.

2) Второто е комнетар за тълкуване повишаването на сила при Берсерка и двоен изстрел. Двете стрели се броят като две отделни атаки, следователно и щетите им трябва да се разглеждат поотделно (за разлика от съчмите при огнестрелните оръжия, както ще се види малко по-долу). Това се потвърждава от следните изречения в описанието на умението:

"Ако героят ползва различни видове стрели, даващи му различен шанс за успех то успеха на всяка от тях се изчислява поотделно."
"Стрелите могат да се насочат към повече от един противник ако разстоянието между отделните “цели” е не по-голямо от 4 метра (две полета по права линия или 1 по диагонал). Като ако стрелите са различни се посочва реда на целите." (пак за разлика от съчмите, което именно обуславя различното им тълкуване)

Принципно това би следвало да означава, че ако намалявам силата на всяка атака с -2 Щ например (да кажем,ч е съм гоблин), то в случая бих получил намаляване от +4. Следователно може да се тълкува логично, че това води до +2 СИ при Берсерк. Въпреки това, в случая има резон и Разказвачът да прецени, че това са щети, които са дв, но се реализират едновременно и понеже реакцията на Берсерк е по-скоро емоционално отражение на яростта му, може и да е като на една атака, така че приемам, че е било така (иначе щях да съм пратил бедния Тагрун в отвъдното щото щях да имам сили за удар с чука май).
Въпреки това, официално, това е неправилно тълкуване на правилата, тъй като косвено ощетява един от основните бонуси на СУ "Берсерк", което е умение, разчитащо на бързо повишаване на СИ, жертвайки ЖТ (именно, за да има време да се получи този ефект е намаляването на щетите, което се задейства в състояние на берсерк).
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » ср май 13, 2009 12:02 am

Поред:
Нем при финалния удар неможеш да се придвижвеш прекрачваш или правиш каквото и да е друго дествие освен атака, а ударъ с рака е само на съседно поле по права линия, не и по доагонал. та затова нито мечока нито гущера бяха валидни цели.

Берсерка можеше да се токлони за 14 ТД, но атаката има успех 11, което няма как да бъде избегнато сиреч застига го. Освен това има пренебрегване на броянта от 3 което обезмисля опита за отклон. Тук едниствената критика може да е по основание но това, че не съм описъл опита за токлан, колкото и безсмислен да е той.

Тълкуването: „Ако имат различен шанс за успех...” вълшебни стрели не се допускат на арената, в смисъл такива които ти дават +4 към шанса да учелиш целта примерно, защото само такава стрела дава различен шан за успех. Щом има едно мятане значи ударът е един, изключение може да се направи ппри атаката с две оръжия, но и там ще е доста спорно. Двете стрели Не се броят като отделни атаки, а като една атака, това че може атаката да покрива по-голям перимерът е друга работа (виж продължителна атака).

Ако имаше достатъчнто сила да държиш чука си и мечката и гущера щяха да са валидни цели което спасава Тагрунчо. Ако вместо с по две стрели джуджето беше удряно с двуръчна брадва, която нанася каж годе толкова щета базово, колкото стрелите с комбинация от умения какво щеше да стане?
Берсерка вдига силата си всеки път щом е ударен, и това не зависи то щетите които е поел. Точно това е целта на зиправлия се пед берсерка - да го своли преди да е набрал много сила и съвсем да е издивял, защото ръчкането с кинжал не е решение.
Това че берсерка няма достатъчно врме да натрупа сила си е негов проблем. Ако се беше изправил срещу щитоносеца Арген кото нанася по 2 зара трошаща щета, битката щеше да се протичи до 8 мия-9ти ход в който берсерка посто щеше да удари един чимбер и да убие Арген както си стои в бронята. (;
Но пък това е хубаво, защото показва, че берсерка не е ултимативно умение.

Стрелеца то своя страна отново изводи късмет в битката иначе щше да си замине или поне да бъде много лошо намачкан.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » ср май 13, 2009 12:57 am

Не съм на 100% убеден, как трябва да се приемат двете стрели, но има логика в тълкуванията ти, така че и това е вариант (както вече казах). Все пак това не е продължителна атака. Ако потърпевшият е гоблин, то щетите ще се намалят за всяка една по отделно, което не е случая с продължителна атака.
Сравнението между щетата на брадвата и тази на двете стрели, не е оправдано, защото онзи с брадвата рискува контраатака, а стрелеца не. Това е причината онзи с брадвата да нанася повече щети, което се компенсира от възможността стрелеца да го прави от безопасно разстояние. Двойният изстрел, не е нещо, което прави щетите ти двойни, а просто ти позволява да извършиш 2 атаки за времето на една, поемайки риска да провалиш и двете. Ако имаше различен бонус към атака бихме ги разглеждали като две атаки, но когато нямат разлика в бонусите те не стават една, а просто не си правим труда да обявяваме коя къде удря, но пак са си две атаки. И това е причината да твърдя, че Берсеркът трябва да получи бонус СИ към всяка една от тях (което не е дискусия насочена към настоящата битка, а принципно тълкуване на правилата).
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Елендил
Работник
Мнения: 123
Регистриран на: съб дек 20, 2008 9:44 am

Мнение от Елендил » ср май 13, 2009 8:52 am

За контраатаката срещу двоен изстрел не съм съгласен: ако стрелецът е в обсега, имаш право на предизвикана атака, а берсеркът ще остави да го ударят. Да не говорим, че атаката на берсерка ще бъде по-бърза и стрелецът може да бъде отнесен преди да стреля. А ако берсеркът не достига стрелеца, има право на контра, стига да го вижда и да има какво да изстреля/хвърли по стрелеца (берсеркар с лък - това ше ми хареса :D :D ), та Авдар би могъл да направи контра като си хвърли чука по Кой Ли... А, това за късмета на Кой Ли е вярно, но вече той си е изчерпал късмета, така че действията му в първия ход няма да са толкова гадни. А, Авдар можеше да избира с какво оръжие да атакува при финалния удар... та защо при единствена валидна цел Таргун да удари с ръка, с която има най-висока атака? можеше да удари с крак или глава, и по този начин да спаси Таргун или поне да го удари в бронята...

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » ср май 13, 2009 10:42 am

Елендил е казал за предизвиканите атаки към стрелците и за това чеможе да се контра атакуват от разстояние. Друг е въпроса, че до момента никой войн не е изявил желание да метне секирата си по стрелец, но това си е негов проблем =). Сравняването на гоблина и на берсерка не е уместно, защото гоблина реагира на щети, а берсерка на удар.
В този ред на мисли берсерките вече се убиват с оръжия нанасящи големи щети или комбинация от оръжия с малки щети и СУ-тата Бой с две оръжия и двоен изстрел.

Двете стрели които усариха джуджето (берсерк) нанесоха 36/2=18 щета, НК-то показвавлиянието на всяка една от стрелите
Ако същото беше ударило гоблина щеше да се намали с 2 за всяка стрела, което показва, че гоблин е по-изгодно да го биеш с голямо оръжие вместо с комбинация и СУ-та.

Пак казвам, берсерка реагира на удар, било той две едновремено забили се стрели, или 12 сачми от бренекето. В конкретния случай не е попаднал на подходящ противник (;

пп. Забиването и ледената щета оказват изключително добро влияние което можеда се сравни със шоковите щети вкарвани от героите на Асен.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Заключена