III. Расите на Хоул (част 2: Джуджета)- Сетингова информация

Още един континент в света на Магландиум.

Модератор: hameleona

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

III. Расите на Хоул (част 2: Джуджета)- Сетингова информация

Мнение от hameleona » съб ное 27, 2010 4:38 pm

2. Джуджетата

2.1. История и държавно устройство:

Джуджетата идват на Хоул късно – чак през 512-та година. Пристигат на няколко вълни с огромни метални кораби. Но откъде пристигат и защо? Ето ги отговорите: Някъде около 302-ра година, джуджетата в Колосът, открили голяма адамантиева жила която минава под Безмълвния каньон в посока изток. Твърдо решени да я разработват, те прокопали тунели покрай нея. Това скоро ги довело до конфликт с гоблините. Дълго джуджета и гоблини не успели да се победят. Стигнало се до споразумение – гоблините да оставят джуджетата да копаят по протежение на жилата, а те от своя страна да не се намесват в делата на гоблините.

И джуджетата продължили да копаят на изток. Така те стигнали чак до Океана. Лека-полека в най-източната част на Колосът се създало джуджешко градче.

Не след дълго, джуджетата научили за Хоул от един човешки кораб, разбил се близо до земите им. Изпитали гняв, когато разбрали, че елфите населяват свободно този остров. Също и алчност прогорила сърцата им, защото Скалистите планини били част от Колосът в миналото, а това значело, че руди в изобилие чакали да бъдат изкопани и обработени. Решило се, че трябвало да наложат властта си над тези земи. И така започнал строежа на първите кораби. Те били толкова огромни, че единият можел да превози пет стотици джуджета. Също така плавали без платна, а можели да поберат провизии за цяла година. Били с дълги, но тесни корпуси, а от двете им страни се проточвали метални оси, които ги свързвали с други два кораба. Така всяка тройка кораби можела да пренесе 1500 джуджета. За първата вълна били построени пет такива тройки. 7500 джуджета се отправили към Хоул. На бордовете били допускани само джуджета, навършили 100 години, без семейства и с доказани умения в различни области. За зла участ, едва 2000 воина се намирали на корабите, останалите били предимно махсина, хиляда и малко били ковачи, занаятчии и миньори, а по-малко от хиляда били специално обучените за целта моряци – те управлявали бълващите дим кораби.

След акостирането на западния бряг на Хоул, джуджетата започнали да устройват лагер. Но скоро били атакувани от елфите, които пръснали малобройните им сили.

Джуджетата успели да спасят повечето махсина. Воините се били до последно за да осигурят на останалите време за бягство. Корабите вече били подготвени за отплаване, но имало заповед нито едно джудже, стъпило на Хоул да не бъде допускано обратно.

Така оцелелите джуджета се оттеглили на север в Скалистите планини, а корабите се върнали към Магландиум, за да отнесат вестта за поражението. Дошъл най-рисковият момент на експедицията – дали ще дойдат още заселници или не. Цяла година трябвало да се чудят джуджетата на Хоул, докато един кораб не донесъл вестта: „Копайте големи галерии, събирайте храна, постройте пристанище, защото идваме тридесет хиляди”. Само това се казвало.

Хоулските джуджета били смаяни – та това значело, че в източната колония на Магландиум ще останат не повече от три хиляди джуджета. Какво ставало? Никой не можел да им каже – моряците веднага отплавали обратно, а в съобщението нямало друга информация.

А истината била лоша – гоблините нарушили споразумението и прекъснали връзките между джуджетата в източния и западния край на Колосът. Източните джуджета разбрали, че гоблините се готвят да ги заличат и взели съдбовно решение – да се преселят на Хоул. Съборили огромна част от галериите си, за да забавят нашествието. Започнали да източват достъпните им ресурси, но най- много работа им отнели корабите – нови двадесет се строяли. Три години джуджетата успели да удържат галериите си, но накрая станало ясно че това е невъзможно да продължава. Взело се решение хиляда семейства да останат в най-добре укрепената част от източните галерии, а останалите трийсетина хиляди джуджета да се прехвърлят на корабите, заедно с тонове храна, руди и оръжия.

И така, избраните от тази раса, пословична със страховете си от плаването, потърсили спасение в Океана. Казват, че Нетилун бил впечатлен от храбрата постъпка и им позволил да стигнат невредими до Хоул. Там били посрещнати от първите колонисти, които от своя страна подготвили огромен град, където да се настанят новодошлите.

Два кораба били пратени обратно, за да могат и останалите джуджета в източния Колос да се спасят. Но корабите се върнали с едва 200 пътници – 150 махсина и 50 биллади – последните оцелели. От тогава до днес, джуджетата от Хоул не са осъществили повторна връзка с Магландиум.

Известно време след преселването, джуджетата запазили стария обществен строй, но след войната с гоблините, той се променил съществено. Промяната започнал Свьорн Голдсон, главнокомандващ армията по онова време. Той свалил от власт Нинелиаб III Нинарит и въвел големи промени за живота на всяко джудже.

Първо, той разделил териториите на джуджетата на девет области, населявани от девет клана. По подобие на стария строй, клановете били обединени в три главни. Различното е, че главните кланове били разделени по чисто географски съображения – западен, централен и източен, съответно разделени на северен, централен и южен, наречени още “средни” кланове.

Иначе, всеки от деветте клана има свое име и е съставен от множество малки кланове, всеки включващ потомци на един и същи род. Представител на всеки среден клан в Съвета на клановете, се избира от Съветът на родовете в съответния клан. Съветът на родовете се състои от водачите на отделните родове в средния клан. От Съвета на клановете, веднъж на всеки тридесет години се избира Низш Крал - пълноправен властелин на джуджетата в Хоул. След като стане Крал, обаче, джуджето излиза от двата съвета, а на негово място застават други. Съветът на клановете, от своя страна, може да гласува свалянето на Низшия Крал, но за да бъде осъществено това, трябва и деветте съветника да гласуват “за”. Все още сина не могат да участват в съветите, което ги поставя далеч от всякаква власт.

Всеки род поддържа армия според нуждите си, а в случай на война е длъжен да предостави определен брой войници, които преминават под прякото командване на Краля. Войната е единственото време през което Съвета на клановете не може да свали Краля.

Все пак, битът на джуджетата не се е променил много – сина се занимават с намиране на храна и грижи за семейството, докато лади – с всичко останало. Сина все още са подтиснати от обществото, което не им дава възможност за изява.

За имената на джуджешките кланове:
Всеки от деветте клана има свое собствено име. Тук ги изброяваме, като зад всяко име поставяме в скоби географското разположение на клана:
Авалгипуч (Северозападен)
Бердонич (Северно-централен)
Хикрок (Североизточен)
Балудра (Централен-източен)
Грикрачич (Централния клан)
Урубитрач (Централен-западен)
Оломир (Югоизточен)
Ваняска (Централен-южен)
Палорич (Югоизточен)

Всичко, което не е в болд е опционално и приемам идеи за имена.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » съб ное 27, 2010 4:42 pm

2.2. Касти в обществото:
Джуджешкото общество е разделено и на касти, освен на родове. И ако рода няма голямо значение за взаимоотношенията на джуджетата, то кастите имат огромно такова. Ето кои са те:

Миньорите – добиват всички метали и въглища, а това е основата на цялата джуджешка икономика. Влиятелна каста, макар че рядко някой от нея става водач на род.

Събирачи – основни представители са сина, но често се срещат и млади лади. Задачата им е жизненоважна за оцеляването на джуджетата – те събират и съхраняват храната. Всички джуджета от женски пол са събирачи, с изключение на малка група лечителки.

Алхимици – също, както в Магландиум, алхимиците са каста с огромно влияние. Често стават водачи на родове. Тук отново зен-алхимиците са обгърнати в потайност и пазят знанията си от чужди очи.

Воините – най-влиятелната каста. Над две трети от водачите на родове са от армията. Постоянно на обществена издръжка се назначават точно определен брой бойци (един на всеки петнадесет мъже). Отделно от това, всеки род поддържа своя собствена армия. Средно, всяко десето джудже е войн.
Занаятчиите – трета по влияние каста, след армията и алхимиците. Те осигуряват три четвърти от всички парични приходи за джуджешкото общество. Преработват рудата и я продават във вид на най-различни полезни предмети.

2.3. Религия и духовници:

Джуджетата са създадени от Бона. Те продължават да го почитат, дори когато останалите създания са го отхвърлили. Църквата на Бона е изключително популярна на Хоул и намира последователи, дори извън средите на джуджетата, най-вече в княжество Антелия, прословуто с толерантността си. Повече за самата църква можете да прочетете в раздела “Седемте Вери”.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » съб ное 27, 2010 4:42 pm

2.4. Подземни градове
За разлика от магландиумските си събратя, джуджетата на Хоул нямат толкова големи градове. Двата надземни града се наричат Фрин и Баулког. Останалите са подземни дворци и палати, обитавани от цели семейства, или мини, до които са издълбани жилища.

Някои от най-известните дворци са Хадзал-Дур и Регар-Сахак. Но безспорно най-известен от всички е крепостния комплекс Валад-Дур (Светлоград), макар и в момента да е под властта на гоблините. Повечето дворци се намират над мини, които изхранват населението им. С малки изключения, дворците на джуджетата са два типа:

Естествени дворци – това са дворците, построени в пещерни комплекси или в големи пещери. Всеки е различен и красив по своему. За най-величествени са всепризнати дворците, изградени по стените на гигантските пещери. Ако някой застане в центъра на такава пещера, той би имал чувството, че е сред звездите – толкова много и толкова далечни са заобикалящите го светлини. Най-големият пещерен дворец е Хадзал-Дур.

Прокопаните дворци – като изключим Валад-Дур, всички прокопани дворци имат една и съща схема. Започват се от изкопаването на голяма пещера. В нея се помещават архивите и други административни структури. До пещерата, отгоре и отдолу, се прокопават големи продълговати пещери-казарми, за да могат войниците да стигнат бързо до всяка част от двореца. След това се създава тронната зала, кухни, складове, ковачници, лаборатории и последно – караулни помещения. Накрая, когато архитектурата е готова, се поставят осветителните тела, наречени “груо”. Тогава джуджетата се заселват. Нито един дворец не е напълно завършен. Към него постоянно се прибавят нови зали, спални, дори казарми. Често комплексите заемат десет, понякога и повече нива. Регар-Сахак е изграден до зашеметяващите тридесет и четири етажа, а под него има неизброими нива мини.

2.5. Надземни градове

Фрин
Население: 3000 + 1000 постоянен гарнизон
Статут: търговски център
Разположен на западните брегове на Хоул, където Скалистите планини навлизат в морето, това е единствения град, в който джуджетата се занимават с корабоплаване. Сегашните им кораби нямат нищо общо с корабите, използвани при преселването на острова. Настоящите са от човешки тип – галери и малко платноходи. Основната търговия е с град Анатея, защото, въпреки дългият маршрут, това е най-близкият цивилизован град по крайбрежието. А самият Фрин е издялан в скалата и има огромни защитни съоръжения, също скрити зад гранита.

Баулког
Население: 10 000 + 6000 постоянен гарнизон.
Статут: търговски център
Разположен е близо до изворите на река Виста. Градът има пристанище, макар тамошните джуджета да не се занимават с корабостроене или корабоплаване. Единствената функция на града е търговската – ако някой иска да купи нещо от джуджетата, той трябва да дойде тук. Това е един от най-богатите градове по цял Хоул. Печалбата е неизчислима. Единствено тук може да се закупи джуджешка стомана, която е призната за най-качествената на острова (стоманата, произведена от хората, използващи рудните залежи в Източната и Анатейската планини е много по-неустойчива).

Отговори