Бонусче: СС на Грикското Маршалство.

Още един континент в света на Магландиум.

Модератор: hameleona

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Бонусче: СС на Грикското Маршалство.

Мнение от hameleona » съб ное 27, 2010 10:23 pm

Служби за Сигурност на Маршалство Грик (ССМГ или просто СС)

1. История


Малко след създаването на Грикското маршалство, Ройт І осъзнава, че за да просперира една държава, то управника трябва да има информация за всичко. Маршалът не се задоволил със създаването на обикновени тайни служби – Кралството имало точно такива, но това не му попречило да свали краля. За това Ройт І, използвайки за основа, вече съществуващите тайни служби създава „Служби за Сигурност на Маршалство Грик”. Огромните привилегии на членовете им, поставянето им над закона и огромната им информираност, скоро превръщат службите в нещо страховито за обикновения народ, а и за благородниците.

Основната защита срещу злоупотреба на служителите били рицарите-пандеми, които държали ръководните постове в СС. Векове наред, СС са всяващи страх и, общо взето, безполезни служби. За да се възползва от привилегиите си, един агент трябва да се легитимира, а веднъж легитимирал се, този агент е безполезен. Накрая, към 1250 година, СС наброяват не повече от 3000 души – типични шпиони и чиновници, някой път и двете едновременно.

През 1272 година, за началник на СС е назначен Волфганг фон Дункелхофен (виж Герои). Той преобразува СС и ги превръща в това, което са сега – опасна, страховита и най-вече, невидима сила. Всички признават, че те са най-добрите разузнавателни служби на острова, а сам Волфганг твърдял, че са най-добрите в света. Макар и да ги ръководи за кратко, той успява, с неизменната подкрепа на тогавашния маршал, да превърне СС в една изключително могъща организация.

2. Структура на Службите за сигурност.

СС са разделени на три основни звена – Разузнавателни Служби, Аналитичен Отдел и Отряди за Сигурност.

Разузнавателната служба е най-голямата и значителна част от СС. Отличава се с изключително странна структура – десетки и стотици малки групички, разпределени в отдели, които вършат строго определените им задължения в пълна тайна. Няма човек в цялото маршалство, който да знае с какво се занимават всички групички. Най-често групичките също не знаят една за друга, а вестоносците и местата за предаване и получаване на информация се менят изключително често. Това се е наложило за по-висока защита на шпионската мрежа – дори една част от нея да бъде разкрита, останалите ще са в безопасност. Единствените известни на всички звена от структурата на разузнаването са отделите:

Първи отдел се занимава с личната сигурност на маршала – прекратяване на заговори, създаване на такива… дейността му е строго обвързана със Синия отряд.

Втори отдел се занимава с военното разузнаване. Армията на Грик не ползва съгледвачи – тя винаги знае колко, къде и какъв е врагът й. Ако някой от противниците й създаде нов вид оръжие – Грик го има на следващия месец. Втори отдел е един от най-мащабните в целите СС.

Трети отдел, често е наричан и наблюдаващия – по големина надминава и Втори отдел. Единствената задача на този отдел е да събира информация за този или онзи. Имаш ли някакво влияние – Трети отдел научава всичко за теб и го записва, после го складира.

Четвърти отдел е най-малоброен, но се занимава с може би една от най-важните за Грик дейности – магическия шпионаж. Разделен е на три „отряда” – Отряда да за Магическо Шпиониране, който използва магията, за да шпионира, Отряда за Магическа Сигурност, който се занимава с защита от магическо шпиониране и магически атаки към маршалството. Отряда за Магическо Превъзходство пък се занимава с крадене на нови заклинания и магически знания от другите страни и магически организации. Работи в тясно сътрудничество с Ордена на Тул.

Аналитичния отдел се занимава с подредбата на информацията. Не е особено голям, но е структуриран простичко и ефективно – дадените писари преписват всичко, после го предават на Завеждащите Информация, които пък подреждат данните, така че да са лесни за намиране, когато потрябват. Всеки писар на влизане и излизане преминава през специално магическо поле, създадено с целта да забрави преписаното. На мястото на спомените се поставя само постоянното усещане за писане и писане на някакви цифри, а психическата умора се премахва. Последното прави работата като Писар за СС особено приятна и желана.

Отрядите за сигурност са разделени на няколко цвята, съвсем буквално – униформите им са комбинация от цвета в името на отряда и черното, но кройките им са различни. Естествено, членовете им рядко носят тези униформи…

Синия отряд се занимава само и единствено с охрана на Маршала, в сътрудничество с пандемите. Синия отряд пази много по-тайно, отколкото рицарите – крият се зад завеси и гоблени, маскират се като обикновени прислужници. Състои се от три части, наречени команди и наименувани според номера си.
Белия отряд се занимава с охраната на други висшестоящи лица в маршалството, по същия начин, както синия охранява маршала. Важно е да се отбележи, че освен охрана, отряда извършва и контрол над съответните личности, което го обвързва с трети отдел.

Червения отряд се занимава с охрана на посланиците и търговците на Грик из другите страни.

Черния отряд е най-известния отряд на СС. Той се занимава само и единствено с едно – сигурността на Службите. Изключително опасна сила, няма място, което да е достатъчно защитено от него. Превърнали са се в символ на жестокост и безпощадност, основно поради практиката на СС да си отмъщава мащабно за всеки нанесен й удар. Членовете на отряда не се прикриват и носят униформите си постоянно. Ползват се с пълни привилегии на агент на СС и самото им влизане в някоя стая е достатъчно да накара всички да замлъкнат и да се замислят за скорошните си закононарушения.

3. Материална база на организацията

СС учудващо имат постоянно седалище – Черната Кула, която се намира в западния край на маршалския дворец. Практически, магиите, капаните и стражите, които я охраняват я превръщат в непревзимаема крепост. Който е влезнал вътре или е член на СС и няма да каже как е устроена кулата, или не е излязъл жив.

Организацията има множество временни седалища по острова, но те са абсолютно тайни и известни само на агентите й, и то само на тези, които трябва да знаят. Седалището на Службите може да се помещава в какво ли не – от барака, до дворец. Гъвкавостта на организацията и често сменящите се седалища я превръщат в изключително трудна за унищожаване.

СС поддържа и множество агенти под прикритието на търговци – те не само събират огромни количества информация, но и осигуряват солидни финансови приходи, които поддържат организацията.

4. Издигане в организацията, чинове, наказания и награди.

Самата структура на организацията не позволява кой-знае какви възможности за издигане. Постовете при оперативните агенти са два – Агент и Началник на отдел. Според задачата се определят екипи и началник на екипа. В същото време, някои от частите на СС (като Отрядите за сигурност, например) са организирани на абсолютно военен принцип. Издигане в организацията има, но то е повече на базата на нaтрупан престиж, чрез който агента се сдобива с уважение в средите си, отколкото по нещо друго.
В СС не се гледа с какви средства е постигната целта – най-важно е работата да е свършена. Колкото по-малко жертви от страна на цивилното население – толкова по-добре. Ако СС са дали жертви, то мисията се смята за неуспешна. Никой не обръща внимание на броя загинали врагове, защото за СС те са просто боклук, който трябва да се измете.

Наказания в СС почти няма – трудно е да се провиниш в нещо различно от предателство или некомпетентност. В първия случай наказанието е смърт, а във втория – устно конско и порицание в досието, а в краен случай – мозъчна сонда и изритване от СС.

Наградите обаче са много – материални или нематериални, различни според всеки един агент.


Жестоката истина
СС страдат от един сериозен проблем - липса на човешки ресурс. Тъй като над всичко се поставя сигурността на агенцията вербуването на реални агенти е трудно. Често СС просто не може да огрее на всякъде. Ниското количество Завеждащи Аналитици оставя твърде големи дупки в аналицза и оценката на информацията. Точни данни не съществуват, но се предполага, че СС има към три или четири хиляди оперативни агента, естествено с много по-голямо количество нещатни сътрудници. Най-интересния факт е, че СС са се превърнали в шаблон за успешна тайна агенция.[/b]
Последна промяна от hameleona на чет яну 13, 2011 10:22 am, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » съб ное 27, 2010 10:23 pm

ей така ми се иска (с времето, естествено) да изпиша за всички организации по нещо. За по-важните повече де ;)

Отговори