Проблема с игровите раси

Стари теми

Модератор: Модератори

Отговори
Потребителски аватар
Hazalad
Работник
Мнения: 109
Регистриран на: пет фев 13, 2004 4:39 pm
Местоположение: Някакво
Контакти:

Проблема с игровите раси

Мнение от Hazalad » пет фев 04, 2005 12:42 am

Бих искал да пиша тук за нещо, което от доста време ме занимава и което засегнах непряко в темата за противницити и анти-героите. Но тъй като там освен глуповати коментари и подмятания за кирилизиране, нямаше никаква друга реакция, реших да го напиша като отделна тема.

Отправям въпроса директно към БатГойко, тъй като досега той единствен е давал смислени отговори на постовете ми.

По-голямата част от магландиум представляват все пак човешки земи и Източният, Централният и Западният Съюзи. Това е приблизително 3/4 от целият континент. Останалата част е заета от Пустоща, Колоса и елфическата Вечна гора (така ли и беше името?). Повечето време приключенците ще се изявяват в човешките земи, тъй като там има най-много възможности за изява като роулплей... И обосновката е следната - в елфическата гора се допускат само и единствено елфи. Т.е. ако има приключение там, партито ше се състои само от елфи, което си е достатъчно ограничение.

В Колоса в западната част са териториите на джуджетата, където се допускат само... джуджета, и в много редки случаи срещу предоставянето на специално документи и евентуално хора (но само по изключение). Останалата част на Колоса гъмжи от мародерстващи гоблини и плоувраждебно или открито враждебно настроени племена на гиганти... Не особвно приятно място за живот.

Пустоща пък няма нужда от коментар - само гиганти, част от които са мародери и само чакат някое заблудено парти приключенци да дойдат за закуска. В Блатото само шархи пък... където другаде я мярнат горката шарха, ще я правят на кайма...

В крайна сметка излиза съставянето на смесено парти доста проблемно от гледна точка на това, че в човешките земи малка част от расите се приемат радушно - джуджетата се срещат рядко дори в Западният съюз, с който поддържат дипломатически и търговски отношения, какво остава за останалите съюзи... Елфите ще будят интерес и подозрение навсякъде освен Източният съюз, където се срещат често сред хората и някои дори живеят сред тях. Елф който се мерне в Пустоща или джуджешките земи ще бъде направен на кайма, същото важи за гигант навлязъл по-навътре в джуджешки територии или елфически земи... Човешките земи, които се водят най-неутрална територия са определено негостоприемни пък към голяма част от расите - най-вече гоблини и шархи, пък и гигантите навлезли повече на юг ще будят подозрения и опасения и ще са обекти на разпити, задържания и заяждания...

Какво да кажем пък относно взаимоотношенията на расите, които са на принципа "всеки мрази всеки". Елфите и джуджетата не се понасят още от времето на Първата божествена война, гигантите не се понасят с елфите от Втората война, гиганти и джуджета не могат да се гледат покрай пограничните сблъсъци и от времето на Грут, шархите и гоблините не ги понасят всички останали раси... Само хората са с горе-долу поносими отношения с елфи, джуджета и някои племена на гигантите, но за сметка на това мразят гоблини и шархи (тъмните елфи мразят всичко живо пък)...

Като обобщение... излиза доста проблемно съставянето на парти с членове, които да са повече от две раси, и че ще имат невероятни проблеми в човешките земи, пък какво остава за останалите територии. Светът на Магландиум изглежда доста негостоприемно място за повечето раси.

Бих искал да питам БатГойко възоснова на по-горе написаното... не смята ли, че това определено е доста негативно от страна на роулплеят и въобше играта като цяло?
I`m kid at heart, you see? When you tell me to stop, it just makes me run faster!

Потребителски аватар
Chimera
Кадет
Мнения: 211
Регистриран на: пет дек 28, 2001 12:55 pm
Местоположение: Магландия
Контакти:

Мнение от Chimera » пет фев 04, 2005 2:22 pm

Това че голяма част от елфическите и джуджешшките земи са недостъпни за други раси, не означава че няма възможност за роуплей там. Просто трябва да се измисли правилен довод защо героите ще ходят там и как ще успеят да постигнат това. Например може някой магьосник от Източни Съюз да наеме героите да навлезат в елфическите земи за да открият древен артефакт. За да им помогне той използва магическите си умения за да промени външния вид на героите, така че те да приличат на елфи.
Това е само много набързо спретнат сценарии, но предлага адски много възможности за роулплей. Като помисля ще ти дам и още.
Идеята ми е че ограничения достъп до тези земи, означава, не че неможе да се играе там, а че трябва да се измисли правдоподобен сюжет от страна на разказвача. Освен това само елфическите земи на тъмните елфи и Еландрел и Норинел са напълно забранени за други раси. Джуджетата и Западния Съюз имат договр за взаймопомощ и защита. Пустоща си е напълно допстъпна, даже сме приключенствали там доста. Но тя е за по-високи нива 4-5-6.
Every once in a while, declare peace. It Confuses the hell out of your enemies. - FRA #76
Внимавайте за алигатори в багажника на спидера!
Форум на Българската Ролева Гилдия

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » пет фев 04, 2005 2:52 pm

Всъщност, това е с идея именно да се изграждат интересни "конфликти". За да има разказ или приключение, трябва да има конфликт. Безконфликтните приключения са просто скучни.
Не съм съгласен с определението, че елфите мразят джуджетатат и те тях, или че гигантите го правили. Елфите воюват само с едни от племената на гигантите (Планинските орли), а родовете, които воюват са само от тъмните. Това значи, че светъл елф ще е отворен към опознаване на гигант, тъй като те именно с такава цел напускат Вечната гора - за да получат познание за останалите раси. Светлите елфи отдавна се опитват да загърбят старите предразстдаци и са отворени към промяна. За джуджетата, описанието е, че част от тях все още изпитват "скрита омраза", но никой не проявява явна враждебност. В някои градове на хората св гледа спокойно на всички раси, включително и на гоблините, които търгуват с тях.
Да, вярно е, че Вечната гора и Планинанта на Джуджетата са строго индивидуални територии, но пък това не ограничава чак до там - остава достатъчно за игра. Някакси лесно се насочваме към единствените диви райони - Колосът и Пустошта, които са нецивилизованата част за приключенстване. Гигантите са описани като диви, но благородни бойци, които сами воюват с мародерите по своите земи, така че контактът с тях не е толкова заплашителен.
В заключение! Двете раси, които наистина са трудни откъм ролплей са си споменати - гоблини и щарха. Това е заради външният им вид и предразсъдаците. Останалите рази са ОК да се разбират помежду си и с околните, но никога нямат пълна сигурност дали елфите няма да попаднат на джуджета скинари :), или на пияни представители на "орлите". Както и никой не може да знае със сигурност дали елфа нареща му е светъл или тъмен. Мотивите на гоблините съвсем са неясни, а гигантите винаги могат да се напият и пристъп на ярост да направят някоя глупост... Това обаче, не ограничава, а само дава възможности за създаване на конфликтни ситуации, без които едно приключение би било скучно.
Има освавено огромно поле за фантазиите ви и тълкувание на информацията, така че твърдо вярвам ще успеете да се възползвате от тези "ограничения" и да ги превърнете в "приключения".
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » пет фев 04, 2005 4:40 pm

Да добавя от себе си-в някои по-..."отворени", да речем човешки градове Щарха с пари е като...всеки друг с пари. Получава добро обслужване и право да бъде ограбен :). В момента си мсиля за Ифе...:).
Важи и за гоблините, впрочем. В граничните области би имало конфликти, но извън тях? В 50% от Магландиум не би имало проблеми, според мен.
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
Hazalad
Работник
Мнения: 109
Регистриран на: пет фев 13, 2004 4:39 pm
Местоположение: Някакво
Контакти:

Мнение от Hazalad » съб фев 05, 2005 11:30 pm

Все пак повечето социално ориентирани приключения ще са на човешки земи, а там почти навсякъде гоблините, гигантите и шархите ще будят най-малкото подозрение, в повечето случаи враждебност и в най-лошият проблеми. Мяркането на гигант със среден ръст (над 2 метра) в някои град на Централния съюз не вярвам да не предизвика интереса на представителите на закона и едно евентуално задържане доста би усложнило живота на приключенците - в толкова консервативен свят едно парти от гигант джудже човек и елф най-малкото ще буди подозрение (следвайки пътя на логиката естествено), и с това всички произтичащи от това проблеми.

Относно интригата в смесеното парти заради възможните конфликти и сблъсъци на интересите между играчите - не бих определил като особено вълнуваща възможността в битка елфическият маг (който бил тъмен ама кой да знае след като се крие толкова добре) да кастне Армагедон върху протовника с който се бия като освятка и мен съшевременно (като аз примерно съм гигант от чрените вълци), щото видиш ли интригата е че тъмните елфи обичат гигантите като тортите - студени и със свещи.
I`m kid at heart, you see? When you tell me to stop, it just makes me run faster!

Потребителски аватар
Chimera
Кадет
Мнения: 211
Регистриран на: пет дек 28, 2001 12:55 pm
Местоположение: Магландия
Контакти:

Мнение от Chimera » нед фев 06, 2005 12:51 pm

Честно казано бъркаш. Разхождането на един гигант в земите на Централния Съюз, не е нечувано и невиждано, напротив. Гигантите са отлични наемници и пазачи на кервани, много гиганти са членове на Гилдията на Наемниците. Никои няма да задържи гигант или джудже или дори гоблин и гущер в човешките земи просто еи така. Да може да има хора, които да се даржат зле и може да има човек на закона, които да ги арестува само защото са от друга раса, но това е изключение. Един подозрителен човек, също би арестуван или най-малкото следен.
Гигантите са добре посрещани в човешките земи, а гоблините и гущерите са съмнителни, но сериозни расови предрасъдаци и гонения има само в замите пострадали от тях, които вобще не са много.
Колкото до социалната част на едно приключение, ами точно такива конфликти биха направили една игра далеч по интересна. Ако всичко е мирно и тихо, защо аджеба вобще някои се е хванал да приключенства.

Колкото до това с героите на играчите. Сега ако искате да си правите такива герои, че да не се сработят и да се мразят, аз не виждам как някои може да ви попречи. Какава е разликата на това което ти даваш за пример и на това аз да играя елф които мрази джуджета, а съседа ми да играе джудже, което мрази елфите, в които и да е сетинг.
Every once in a while, declare peace. It Confuses the hell out of your enemies. - FRA #76
Внимавайте за алигатори в багажника на спидера!
Форум на Българската Ролева Гилдия

Потребителски аватар
Hazalad
Работник
Мнения: 109
Регистриран на: пет фев 13, 2004 4:39 pm
Местоположение: Някакво
Контакти:

Мнение от Hazalad » нед фев 06, 2005 8:38 pm

Има нужда от някои уточнения, защото те в самата книга са прекалено малко. Повече е наблегнато на историята, която просто е пълна с причини за това различните раси да не се понасят, и повечето ми разсъждения се основават именнo на тия факти. Не е зле да се уточни различните раси как се приемат в различните области в Магландиум. Може въпросите свързани с това (ако има такива) да се задават тук.
I`m kid at heart, you see? When you tell me to stop, it just makes me run faster!

Потребителски аватар
lowstef
Phantom Lord
Мнения: 476
Регистриран на: нед фев 06, 2005 8:00 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от lowstef » пон юли 04, 2005 3:01 pm

Ето една тема, която е интересна, полезна и в нея няма никакъв спам. Ако всички теми бяха такива, Земята щеше да бъде Рай, живота на модераторите щеше да е прекрасен, а форумите - едно много приятно място. И така, на първо място бих искал повечко хора да се поучат как се пишат хубави теми.
Второ, искам да подновя интереса към съдържанието на тази конкретна тема:

Сбит преразказ на написаното досега: В книгата са описани много поводи отделните раси да се мразят (или най-малкото да не се обичат много-много). Това би могло да създаде някои конфликти вътре в групата и по-важно - между групата и "външните".

Това е много сбит преразказ. Силно препоръчвам да изчетете добре цялата тема.

И така на въпроса:
Споделете опита си с взаимодействието между отделните раси. Евентуални конфликти. Неочаквани сближавания стил Леголас/Гимли. Такива работи.

Предупреждавам, че точно тази тема ще я модерирам изключително строго, понеже много харесвам състоянието й в момента и искам да си остане така.
Който ме харесва е прав! Който не ме харесва е прав! Който не му пука за мен не е прав!
The leather armies have prevailed
The Phantom Lord has never failed...
Fall to your knees and bow to the Phantom Lord

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » пон юли 04, 2005 5:58 pm

lowstef написа: И така на въпроса:
Споделете опита си с взаимодействието между отделните раси. Евентуални конфликти. Неочаквани сближавания стил Леголас/Гимли. Такива работи.
Сближаването, поне според моите наблюдения, става най-лесно, ако поен единият е човек, а другият е от по-старите раси. Хората са наистина най-адаптивни, макар че зависи и от човека... буквално:).
И един съвет. Не се присмивайте на рогата на гигант, който е избрал да не си ги отреже! Всъщност, дори и да е избрал да ги отреже, пак не им се присмивайте! Повечето герои-гиганти го приемат... ами лично! :lol:
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Отговори