Легенди, слухове и тям подобни

Секция с коментари и обсъждане на теми, които касаят известния ни за момента свят.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Легенди, слухове и тям подобни

Мнение от Shamajotsi » пет фев 17, 2006 2:26 pm

Преди около една седмица стана ясно, че не ме бива да давам концептуални предложения, поради което обявявам едногодишен исихазъм по отношение на правилата :-). За сметка на това, обаче, започвам работа по международно сътрудничество между разказвачите на Магландиум. Много бих искал да можем, ние, колегите да си помагаме взаимно, че то нашата не е лесна :-).

Като не съвсем опитен разказвач ми е известно, че най-наложително и най-трудно е да се накара играчите да се потопят в атмосферата на света, който се разиграва. За да стане това, убеден съм, помагат най-вече прехвалените в книгата кръчми. Играчите много често питат за слухове там, та предлагам тук да се обсъжда имено това. Поради своето естество, както ще се разбере по-късно, е уместно да се обсъждат тука и легенди и тям подобни.

Как предлагам да описваме подобно "народно творчество". Първо е редно да се спомене, къде е разпространен този слух/легенда. После трябва да се спомене, какво като цяло глаци нещото, като накрая, любимата ми част, се изказват къде почват противоречията и какви са те. Някои слухове са пуснати съзнателно с политически причини и са добре дошли в някои "социални" приключения.

Искам да дам светъл пример със слуха за:

Бачи Ован

Разпространен в северните части на западния съюз, Северна Звезда, Колоса (не Железните планини), земите на гигантите, Охлюва.

Говори се, че от недостъпните измерения на Бездната някакъв демон на име Бачи Ован си пробива път, като постъпвайки умно, си е пробил път само колкото да прави магически мизерии, така че когато е готов да се появи където си поиска, заедно със свита, по-могъща от армиите на която и да е било раса. Не се знае как се е разбрало за това, но горното е цялата "сигурна информация", в/у която се съгласява всеки, разпространяващ слуха. Но оттук почват версиите:
1. Фаталисти от Северна Звезда предричат края на света предизвикан от демона.
2. В северните части на западния съюз и сред гигантите е популярно схващането, че изчадието е от женски пол, и веднъж появило се, ще създаде заедно с Еврез-Зул/Ахра-ман (как ли пък с него?) нов полу-бог, който ще докара отново разрушението на света.
3. От земите около Охлюва казват, че това е ново проявление на злото на Ахра-ман. Най-близките подчинени на Еврез-Зул отхвърлят съществуването на демона, но не правят нищо, за спиране разпространението на слуха...
4. Църквата на Орим официялно също отхвърля Бачи Ован, но някои религиозни фанатици вече са заклеймили бога, "инспирирайки" мъчителната смърт на някои от фаталистите на Северна Звезда...

Чакам вашите мнения и критики от всякакъв сорт по идеята на темата и по самия слух.
Легенди, слухове и тям подобни
シャマョツィ

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » пет фев 17, 2006 3:06 pm

Чух, че някакъв Бард от Северна звезда, обсъждаше, че този демон, всъщност бил новото превъплъщение на Соба Некроманта, та затова, братството на Нечестивия не искало да го признае. Всичко било свързано с някакви търканич между техния върховен жрец и Соба, като двамата не постигали общо съгласие и Соба се опитвал да обере цялата слава по събуждане на Ахра-ман...
Не знам доколко може да се вярва на това, тъй като повечето хора дори не вярват в съществуването на Сектата на нечестивия и смятат, че тя е създадена като слух от управниците им, за да могат да си водят своите политически борби и да убиват конкурентите си под защитата на "благородната кауза", като ги обвиняват в принадлежност към Култа...
А и другата причина е, че последно Соба е бил забелязан да се размотава по хребета на Колоса и далеч не приличал на демон, а по-скоро на слаб и не особено млад магьосник-човек...
Добре ще е някой да изпрати група приключенци да проучи тези неща, преди политическите ни врагове да са се възползвали от информацията, за да я използват срещу нас...
...из доклад към управника на Здравостан.
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » съб фев 18, 2006 12:41 am

"Лорд-Наместникът на Западния Съюз е наел нов таен агент или агенти, чиято самоличност засега не ни е известна. Внимавайте, имаме основание да смятаме, че агентът е попаднал по следите на част от нашите хора в Съюза. Предлагам тяхната елиминация...
Одобрено! Подпис (не се чете).
"
Из секретната документация на Централния съюз.
Няколко дни по-късно няколко благороднически фамилиии са загубили свои членове при трягични инциденти по време на лов, а група други са изгорели живи в балната си зала, след като палмъците обхванали стълбището. За съжаление, сред тях не е имало магове. Случаите може да са или да не са свързани с горния документ.
"според съобщения на шаманите, Сетия, повелителката на Източния Вятър, е включила в свитата си своят нов фаворит=ново полу-божество, гигант-войн, който се бие с чук. Лицето му обаче прилича подозрително на лицето на обявен за издирване богохулец, обвинен в отстъпничество от Четирит вятъра. Чакаме инструкции относно изобразженията му".
Из секретната докумнетация на жреците на Четирите вятъра.
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
Boluk
Чирак
Мнения: 18
Регистриран на: ср дек 28, 2005 11:53 pm
Местоположение: В една далечна, далечна страна...
Контакти:

Мнение от Boluk » вт апр 11, 2006 2:11 pm

Тая история я чух в страноприемницата "Сълзливото сърце" в Горно Хълмово, докато сушах краката си край огъня и чаках кръчмарят да докуцука с халбата бира. На съседната маса седяха трима приключенци, по брадясалите им физиономии и прокъсаните дрехи заключих, че са се скитали доста. Та единият от тях разказа следното:
"Решил Орим Създателя да награди всяка една от расите, населяващи Магландиум, с нещо по техен избор. Затова събрал по един представител при себе си и ги попитал какво искат. "Знание" рекло джуджето, "вечен живот" допълнил елфът, "сила" отсякъл гигантът. "Безмерна власт" решил човекът след кратък размисъл. Ето че дошъл ред и на гущероидът:
- Иссскам ссслато!
- Какво, какво? - не разбрал Орим.
- Много сссслато, бе, ссслато!!! - разпенил се гущероидът.
- Аа, ясно - прояснило се лицето на Орим, - както желаеш...
А оттогава гущероидите живеят в Голямото Блато..."
Вие търсите хора, достойни за вашите храмове, а аз диря храм, достоен за хората.

Даная - да играеш системно без система :)

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » вт апр 11, 2006 4:18 pm

Само да гледат да не си поискат "голям тенис" ;) :) :)
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » вт апр 11, 2006 6:49 pm

"Знаеш ли, какво е Крейс? Ами чух от един стар гигант, че това е дребно пустинно създанийце. Безобидно. Само по себе си - безопасно за човешкия живот. Но една колония... Движели се под пясъците. Били бели, като от камък, но не разбрах много точно как са изглеждали. Номера бил, че колкото и да се опитваш да ги сечеш, смисъл няма - всяка колония е съставена от десетки хиляди такива. Големи колкото дланта ми, вярно, но много. Нахвърлят ти се и те изяждат жив. Има един единствен начин да ги победиш - да ги поливаш с вода. Незнайно по каква божествена приумица, но дори две-три капки вода са достатъчни за да ги убият. За радост Крейсите били рядкост, така ми казаха..."

Разказано от едно джудже в Ом.



""Когато Некроманта възвърне силата на Великия Властелин, тогава ще настъпи ред на света"
Тези думи ми бяха прошепнати на ухо в една кръчма. Естествено аз веднага залових и заповядах да екзекутират човека, но такива слухуве вече са плъзнали навсякъде! Ако не предприемем действия може този презрян култ да се разпространи."
Писмо на Аркурн дел Ейерот - Генерал в армията на Западния съюз.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » чет апр 20, 2006 10:50 pm

"Казват, че могат да се скрият във всяка сянка.
Казват, че могат да подушат страха ти.
Казват, че е много трудно да ги убиеш.
Казват, че има твърде много от тях.

Много неща казват за мухите..."
Бардска шега.


:)

Потребителски аватар
DarkOne
Вълк
Мнения: 9
Регистриран на: ср мар 29, 2006 8:04 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от DarkOne » вт апр 25, 2006 10:35 am

" .... Като че ли гигантски шип е изникнал от самото сърце на земята, по-висок от всяка кула, той сега се извисява пред мен. Все още горещите останки от лава и малкия брой същества от очевидно демоничен произход ми подсказват, че изникването е станало съвсем скоро. Какво ли го е причинило?
......С групата ми постигнахме споразумение. Като единствен запознат с висшата магия от нашия отряд, ще вляза сам в Шипа. Решихме така да го наричаме. Изглежда близо два километра висок, но нищо чудно да назхвърли тази височина в скоро време, тъй като непрекъснато, всеки ден малко по малко той като че ли "расте" от самата земя. Какви ли тайни се крият вътре?
........Влязох през единствената пролука в стеблото на Шипа. Скалата е гладка, черна и студена като вечния мрак. Нямам никаква идея от какво е изградена, но изглежда силно магическа, и поне за сега не успях да отчупя парче от нея или дори да я нараня. Има само един коридор, никакви странични разклонения. Няма мебели, нищо - само черната скала. Не е тъмно, но светлината, като че ли не е и светло - може би някаква магия. Този коридор има определена цел - да се стигне върха. Приближавам го - определено е по-високо то два километра.
..... Попаднах на гравюра, изобразяваща непознати за мен същества, вкопчени в смъртна битка с магически умения. Едното прилича на елф, но лицето му е сухо, кожата като че ли е опъната директно върху черепа, а пламъкът в очите му определено не е отражение. Като че ли всякакви физически сили са го напуснали, само за да изтискат последните капчици магическа енергия от него.
......След продължителни размишления стигнах до извода, че това място е предназначено за дуели - с каква цел и между кого, нямам представа. Част от надписите по фреската са на езика на елфите, но има диалектни думи от част от наречията на тъмните. Има и доста непознати изрази и термини. Едва разчитам, въпреки високите ми познания - най-често срещаните думи са "могъщество" и "дуел"
..... Виждам светла пролука пред себе си. Пиша тези редове с разтреперани от вълнение ръце - няма да взема дневника си на върха; ако ми се случи нещо той ще послужи на другите след мен като предупреждение. Чувствам някаква тъмна сила. " Из дневн( не се чете - зацапно е с кръв)
"... Минаха четири часа откакто магът изчезна в мрака на Шипа. Ще го чакаме два дена, като картографираме местностите наоколо."
"... Нещо се случи. Около 7 часа откакто приятелят ни го няма титанични взривове описаха върха на Шипа. Сякаш самата Земя ще се раздроби на парчета. Неземни писъци ехтят тук долу, имам чувството, че ще полудея."
" Всичко отново е толкова тихо. Магьосникът го няма, боим се от най-лошото; тръгваме."
" Нападнати сме от някакви същества, сякаш самата смърт слезе на земята! Истинко клане - пето от отряда ми паднаха разчленени от съществата. Едва се измъкнахме, едно от тях почти разсече на две командира ни, сега не знаем какво да правим. Ръката ми е ранена - Слава на боговете, не тази, с която държа оръжието, но от раната капе слуз и се чувствам много зле. Убиха Глурил - джуджето държеше всички карти, не знаем на къде бягаме. Сякаш съществата ни водят на някъде, но се държим."
" Притиснати сме. Явно демоните се опитаха да ни вкарат в засада, но не успяха - с една контраатака си пробихме път до малка котловина. За сега сме на сигурно, можем да се защитаваме, но тези склонове ме тревожат. Не знаем къде точно в Колоса сме, но не вярвам да сме се отдалечили много от Шипа - предполагам, намираме се на 4 километра югоизточно от него. Мисля, че ако се движим по прав..." Из дневника на неизвестен изследовател от Западния Съюз. Името не се чете.
http://wasteland-bg.com/
VAE VICTUS! Suffering to the Conquered!

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пет сеп 15, 2006 4:28 pm

...В страноприемницата все още се чуваха одобрителни възгласи след последната песен на певеца, когато той отново заговори:

-Следващата песен е вдъхновена от една история, разказана ми от едно джудже в село Жлигъм. Името на джуджето му беше Тинарг, а състоянието - нетрезвено. Но, както и да е, чуйте моята песен:

История зная, която е тайна!
Разказвам я аз в ситуация крайна.

Джуджета в старата мина копали,
незнаейки тамо за другите твари.
Живеели тези джуджета задружно
във работа заедно, в що е там нужно.
Тез майстори славни изкуство градили,
несметни богатства от тамо добили.
Но гоблини подли на тях завидели
и армии гнъсни към мина повели!
А наш'те джуджета неопитни били,
по-малко на брой със врага се те сбили!
Воювали с дни, без да спират и нощем.
Не мязал да свършва конфликтът им мощен!
Накрая джуджета останали трима,
а гоблини мърдали цяла дузина.
Могрин, Тирин, Дурин се наште зовели,
останали само с душите си смели.
Убили ги тях, ала трудно се дали:
от тежки им удари седем умряли.
От гоблини зли оцелели петима.
Горобръц бил вождът на тез неколцина.
Най-алчен из жалката пасмина гадна,
била за богатства душата му гладна.
Видял медальон той, на Могрин закичен
и порив усетил внезапен, първичен,
та чуждо да вземе, кат' гоблин типичен!
Но щом къмто накита скъп се пресегнал,
от някъде тътен дълбоко отекнал...
Започнали камъни тежки да падат,
тъй както крадците най-много да страдат.
И гоблини живи погребани били,
но песен за мина сме ний съхранили.
Че ощ', казват, там медальона живее,
но никой не може тоз накит да вземе.
А мощ кат' на двеста джуджета той дава!
На тоз, кой го носи, вещае му слава!
Последна промяна от Shamajotsi на вт сеп 19, 2006 11:47 am, променено общо 1 път.
シャマョツィ

Потребителски аватар
Battle_Mage
Работник
Мнения: 97
Регистриран на: вт сеп 27, 2005 12:49 pm
Местоположение: Търговище

Мнение от Battle_Mage » пет сеп 15, 2006 9:45 pm

БРАВООООО! *Свирка шумно с уста* Само само една лека редакция:
Горобръц бил водач на тез неколцина.
Някакси шеф звучи...не на място! Но наистина браво за произведението ти!
Изображение

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » съб сеп 16, 2006 10:50 pm

Брей, ти си бил роден бард ;) Много добре! Но Бойният маг е прав, ще звучи по-гладко така.
А и сега като се юрнат разни ми ти приключенци в търсене на медалиона... само да ги предупредя, че явно е менте, след като собственикът му е паднал при битка с 12 гоблина - така де, ревъзхождал ги е 200 към 12, ако се вярва на славата на мдеалиона. Така че само ще рискуват, тъй да знайш...
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Battle_Mage
Работник
Мнения: 97
Регистриран на: вт сеп 27, 2005 12:49 pm
Местоположение: Търговище

Мнение от Battle_Mage » нед сеп 17, 2006 8:43 am

BatGojko написа:А и сега като се юрнат разни ми ти приключенци в търсене на медалиона... само да ги предупредя, че явно е менте, след като собственикът му е паднал при битка с 12 гоблина - така де, ревъзхождал ги е 200 към 12, ако се вярва на славата на мдеалиона. Така че само ще рискуват, тъй да знайш...
Ех,ама ти нали знаеш,че на бардовете са им бая големи приказките,тъй че е съвссем възможно да е станало точно така. Да,и сега си спомних,че джуджето-източник на историята не е било в най-трезвото си състояние...
Изображение

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пон сеп 18, 2006 3:28 pm

Благодаря за похвалите, но те трябва да отидат за Тинарг, както се опитах да подметна. Това, което аз сторих е да оправя ритъма на вече създадения продукт. Като стана дума за ритъм, да отговоря на критиката - много сте прави, личи си, че още не мога да подбирам най-уместните в случая думи. Но за да се запази ритъма (как съм го бранил този амфибрахий не е истина :lol: ) бих заменил проблемния "шеф" с "вожда". Това вече май по става, нали?

А, и за достоверността на легендата и качеството на медальона съвсем случайно попаднах на следния текст, докато се рових из дисертациите на студенти от Ал-Тирим-Оминор:

"...Медальонът, за който се разказва, едва ли е имал каквито и да е били магически свойства, ако, естествено, наистина е съществувал. Изглежда все пак е бил бая ценен, но не заради функционалността си, а заради красивата изработка - трябва да се отбележи, че и да беше елфическа изработка, което вече почти сигурно означава и магическа изработка, магията на медальона трудно би оцеляла, пък камо ли проявила, в адамантиевото царство на джуджетата. По-скоро може да се предполага, че скалното срутване съвсем случайно става по времето на взимането на талисмана - макар и това да е доста неправдоподобно, като се има предвид качеството на джуджешкото изграждане на галериите.

Сянка върху достоверността на легендата хвърля следния факт - според историята, джуджетата били избити до крак, а от петимата гоблини никой не е оцелял след срутването. И тук идва въпросът - как наистина се е запазила легендата? Това навярно се обяснява от... /тук пергаментът е скъсан от недоволният от оценката си студент/"
Последна промяна от Shamajotsi на вт сеп 19, 2006 11:50 am, променено общо 2 пъти.
シャマョツィ

Kid
Гвардеец
Мнения: 626
Регистриран на: пон дек 24, 2001 8:34 pm
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Kid » пон сеп 18, 2006 7:51 pm

Shamajotsi написа:Това навярно се обяснява от... /тук текстът не се чете поради задраскванията, корекциите и коментарите на оценяващия/"
Или просто е била скъсана или изгоряла част от пергамента...
"Нищо не променя тъй детето, както космосът и пубертетът!"
П.С. Най-мразя да ми трият или променят съобщението!

Потребителски аватар
Battle_Mage
Работник
Мнения: 97
Регистриран на: вт сеп 27, 2005 12:49 pm
Местоположение: Търговище

Мнение от Battle_Mage » вт сеп 19, 2006 9:12 am

Kid написа:
Shamajotsi написа:Това навярно се обяснява от... /тук текстът не се чете поради задраскванията, корекциите и коментарите на оценяващия/"
Или просто е била скъсана или изгоряла част от пергамента...
По-добре е да бъде скъсана,заради хората,които искат да направят приключение от това.
Изображение

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » вт сеп 19, 2006 11:52 am

Готово! Нужните корекции са нанесени! Напред, джуджета, да си възвърнем дрънкулката! Пък и да паднем и да бием, пак... абе, знаете си!
シャマョツィ

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » ср окт 18, 2006 7:58 am

Из учебника по Световна История на Науките, написан през осмата година на дванадестата Дълбока Мъдрост, автор Беагрин, син на Деадрин, от рода Салион:

“Квинтесенция – по времето на втората епоха магьосниците от Братството били постигнали огромни успехи в развитието на магията и другите науки. Докато задълбавали надълбоко в дебрите на тайнствата на божествената есенция на Създателя и връзката й с магията на Титания, отнякъде възникнал въпросът дали наистина познатите осем форми, които приема вълшебната есенция* – вода, огън, земя, въздух, светлина, мрак, ред и хаос – са единствените възможни. Веднага представители на Елементалистката школа представили официално теорията на, както те го наричали, квинтесенция – пети елемент, който позволява връзката между останалите четири и си няма противоположност (“Както центърът на кръга няма срещуположен връх” се казва в оцелелите записки). На магьосниците, поддържащи тази идея им било отвърнато, че другите четири противоположности се нуждаят по-силно от подобен свързващ “поток на магията”, като свидетелство за наилчието е именно мистичният баланс между реда и хаоса, и мрака и светлината. Споровете се водили дълго време, като след около половин десетилетие се добавила и още една версия - че търсеният елемент или поток е не пети, а девети по ред, осъществяващ връзката между всички крайности, или евентуално съществуват две квинтесенции.

Като цяло споровете били ожесточени и крайно безплодни. Родили се някои и до днес оцелели в Източния Съюз идиоматицчни изрази: “Да намериш квинтесенцията”, “Стига си търсил есенции” и т.н. За дълго време това бил единственият резултат от кавгите (защото именно в това прераснали научните спорове). Но поддръжниците на теорията за “деветия път”, в хода на своето проучване, се задълбали в дебрите на многоизмерната геометрия. Като резултат за кратко време човечеството се изправило пред Четвърта Магическа Революция, като едно от най-бележитите изобретения от онова време – уви, навеки загубено – била телепортацията (други такива магии са описани в главата “Научни революции на Втората епоха”). За щастие, този подем в магическото изкуство спрял безмислените спорове, които били заменени от изолирани конструктивни проучвания по темата за квинтесенцията. За съжаление, нищо от тези постижения не е оцеляло днес, съответно нашите поколения ще трябва да извървят пътя на откривателството още веднъж…”
シャマョツィ

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » ср окт 18, 2006 11:46 am

Носят се бегли слухове, казвани под сурдинка, че Западния Съюз е започнал колебливо и бавно да води тайни преговори с Църкавата на Орим. Щели да допуснат мисионери срещу пълен отказ от кръстоносни походи на запад, плюс ходатайството на Църквата за ред изгодни династични бракове и търговски привилегий. Шушука се, че това не е всичко..., което западняците са поискали от Църквата, в замяна на допускането на мисионери. Слухът е изключително неясен, но всеки, който бъде хванат да го разпространява, изчезва безследно.
Интересното е, че в земите на Западния съюз слухът въобще няма жизненост, което поражда въпроса дали цялото му съществуване не е резултат от сложни вътрешнополитически маневри сред различните среди на управляващите върхушки в Централния Съюз
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
Miro
Биро
Мнения: 1083
Регистриран на: ср юни 23, 2004 3:45 pm
Контакти:

Мнение от Miro » ср окт 18, 2006 11:52 pm

Какво значи "исихазъм "
Отишъл принца при царя:
- Изпълних си обещанието, ето главата на дракона! А ще изпълните ли сега вашето?
- Да, ето ръката на принцесата...

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » чет окт 19, 2006 10:56 am

Прочети "Антихрист" на Емилиан Станев и ще разбереш не само какво е исихазъм, но какво е и "таброска-та... и доста други готини неща.

Ако нямаш време, ето ти едно кратко обяснение - исихастите вярвали, че чрез медитация могат да познаят бог или поне да се докоснат до Светлината Му. Учението се разпространява при нас през първата половина на четиринайсти век (най-общо казано) и носи лек привкус на източни концепций. Което не е случайно, защото през този период в нашите земи достигат пик и други еретически учения, идващи от Мала Азия (която пък си е вързана с арабския, персийския и косвено с индийския и китайския свят. Примерно такива други учения са Адамит-ството и Варлаамството, богомилството ( в чийто текстове има интересни виждания за дуалистичната природа на света, създаването на човека и тн).

След като стават държавна доктрина, исихастите проявяват завидна нетърпимост към другите религиозни виждания, като се има предвид първоначалната им интровертност и медитативност. В същото време благодарение на вътрешната, недосегаема от политически сътресения жизненост на Изихазма, Християнството в нашите земи преодолява шока от кървавото падание пред Полумесеца. В тази връзка има една готина сцена в "Антихрист", където Еньо говори с патриарх Евтимий и осъзнава, че в очите на светеца цялата тази мащабна катастрофа със собствения им народ и държава е само начин за изкупление и пречистване на вярата - начин за достигане на Светлината.... "Таброска"
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
Tinarg
Вълк
Мнения: 9
Регистриран на: чет юни 22, 2006 10:48 am

Мнение от Tinarg » съб окт 21, 2006 7:31 pm

Ето един скромен принос към джуджешкия , ПИЯНСКИ, фолклор.

Бира
(Джуджешка пиянска песен)

Бирата, туй е благословия на Бона,
засилва,извисява на песента тона.
Обичам да пия от халба, от буре,
да се удавя, искам, в бирено море.
После да литна в небето извисен
Нагоре в пиянски песни улисан,
да пощипвам млади харни сина.
Куражлия съм за четирима!
Как искам да пия, не спирам,
че ще дойде ден да умирам.
Да пием, братя, да пием
и после славно да бием
врагът ни ако такъв,
ако такъв има, в кръв
ще го къпем, и с чук
ще го чистим. Пък тук
пак ще си дойдем,
бира ще найдем.
Ех, че бира,
Дъхът спира,
Мой и твой,
Тоз запой!
Гъл, хлъц,
Гъл, пръц!
Оуп!
Туп!

Чакам забележки, но моля не бъдете много строги, защото това ми е само вторият принос към джуджешката литература.[/quote]
Изображение

Потребителски аватар
icon
Калфа
Мнения: 34
Регистриран на: пон май 26, 2003 1:11 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от icon » съб окт 21, 2006 7:39 pm

Щеше да е супер...ако се връзваше Джуджетата да рапират. Според мен дори Джуджетата имат малко по-голямо чувство за ритъм. И да снизходителен съм :)

Шегувам се :wink: ...донякъде.

Като за начало е добре, но наистина има доста да се усъвършенстваш, така че дерзай!
"Защото новите игри са по-тъпи от старите, а старите са по-грозни от новите"
Изображение

Потребителски аватар
Tinarg
Вълк
Мнения: 9
Регистриран на: чет юни 22, 2006 10:48 am

Мнение от Tinarg » съб окт 21, 2006 8:23 pm

Само да отбелжа, че първите два реда са с по 13 срички, следващите два с 12 и т.н. Това е направено, за да могат колкото повече се напиват джуджетата, толкова по-малко да им се налага да пеят. Иначе, чак сега се замислих че прилича на рап :) Предпоследен ред "оуп" не спазва идеята, понеже е последното нешто, което казва пияното джудже преди да падне от стола в последния стих "туп".
Изображение

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » пон окт 23, 2006 12:19 am

Идеята със сричките се забелязва лесно, от вида на "поемата", а че звучи леко като рапиране и на мен ми дойде първо наум. Иначе си е яко ;)
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Reksar
Чирак
Мнения: 26
Регистриран на: съб май 19, 2007 10:36 am
Местоположение: БУРГАС

Мнение от Reksar » пон май 21, 2007 5:33 pm

а аз чух една легенда от един човек за няканкъв полубог който живеел в една гора в колоса след втората война на боговете и чака времето когато отново ште потрябва на народите може би това време наближава :wink:

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » пон май 21, 2007 9:09 pm

Хм, полубог казваш... Бре да му се не види, а где го тоз хайрсъзин, че се крие. Догде се илежава на сянка непрокопсаника му, гигантите от племето на орлите и елфите ще всемат да се изпопребият. Я да слезе да им налее малко разум, че да гои спре, като е толкоз могъщ...
Ама да ти кажа, мене хич не ми се вярва ("ей момче, дай още една бира, че ми изсъхна брадата докато мисля) този да е наистина полубог, че той Бона досега да го е надушил.
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Reksar
Чирак
Мнения: 26
Регистриран на: съб май 19, 2007 10:36 am
Местоположение: БУРГАС

Мнение от Reksar » пон май 21, 2007 9:14 pm

но Бона нали е изчезнал някъде

/БатГойко: Да, ама пияните джуджета по кръчмите все още не знаят това... Те са твърдо убедени, че той е някъде по най-високите и непристъпни хълмове на планината им/

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » вт юни 26, 2007 10:26 am

Не знам дали това не е за бисерите, ама нейсе, започвам с отчета-миналата сесия дракон изяде наемен убиец по поръчка на магьосник.

Разбрахме, че драконите имат слабо място-могат да се пристрастяват към енфие. Понеже не могат да го произвеждат сами, им се налага да плащат за него на местни търговци, макар че всеки златник им се отронва от душата заедно с едри капки кръв и драконови сълзи. Нямах предвид точно това, като ви казах да наблегнете на дипломатичните умения, но все пак ви помогнаха.

Магьосницата на екипа изцери дракон от пристрастяване към гореспоменатата субстанция. Около дузина приложения на магията "пречистване", в комбинация с мистичен ритуал за прочистване на местността, в общи линии помогнаха.

В Ифе има игрални зали, където след мръкване се играе всичко, включително стрип-покер. Магьосничките на екипа без малко да загубят и последната си дреха. Ако бяха я загубили, щяха да получат бонус от заведението, имаха добър външен вид, при прекалено лош външен вид понякога те глобяват.

Зад залите, обикновено има пушални за дяволска трева и разни други забранени субстанции. Обстановката е според колкото имаш да платиш, но качествените игрални домове и пушални не допускат бедняци и не задържат разорилите се, макар че често имат работещ наблизо незаконен лихвар, с който делят печалбите. Охраната в скъпите зведения наистина пази сериозно самоличността на пушещите, в по-евтините места това не винаги е така, всъщност случва се да разкриват лични данни срещу заплащане-както се казва, получаваш толкова, за колкото плащаш, понякога по-малко, но рядко повече:)!

В кръчмата "възмездяващата бата" все още не пускат нищо, освен хора и елфи, но към списъка вече се прибавиха и [spoiler]"бедни педерасти"[/spoiler]-това все пак е луксозна страноприемница. За щастие, за последното няма проверка на входа. В известен смисъл, прислужничките действат като проверка, особено когато работят по специалните услуги на заведението!
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » ср юни 27, 2007 11:41 pm

Като сме се заговорил за бордеи и нощен живот, да предупредя всички магьосници от мъжки род, че много усилено се говори, че сксът намалява силите им (изцежда мана). Та да внимават. За сметка на това при жените-магьоснички действа точно обратното...
Хей, така казват, аз не съм магьосник, не го знам от първа ръка... или каквото там е!
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » чет юни 28, 2007 12:34 am

Според моите източници, не е вярно. Просто някой хитър бард се е възползвал от доверчива спътница с много заклинания в главата и малко друг багаж. Горното се потвърждава и от наблюдението, че практически няма бойци, които да изучават умението за ускорено възстановяване на мана!
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Отговори