Измерване на времето в Магландиум - дискусия

Секция с коментари и обсъждане на теми, които касаят известния ни за момента свят.

Модератор: Модератори

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Измерване на времето в Магландиум - дискусия

Мнение от BatGojko » ср авг 15, 2007 3:58 pm

Тъй като се занимавам с редакцията на първия роман (или повест, не съм сигурен какво е... и не, не съм го писал аз) в Магландиум, се натъкнах на малък проблем.
Все пак Магландиум е свят в който няма много много часовници, а и технологично за момента се ползат по-непрецизнитакива - пясъчни часовници, механични, които са новост и отчитата само часове и т.н. но няма часовник, който да отчита нещо като минута. Затова пускам тази дискусия тук, та белким с общи усилия измислм нещо удобно, което да заменя нашето понятие за минута.
Какво точно имм предвид? Когато ние искаме да определим малък интервал от време казвам "ще съм готов до две-три минути" например, но в Магландиум, не наят какво да кажат в такива случаи. Имат си понятие за час, така че казват "ще съм готов след около час", имат си понятие и за много кратки периоди, близки до секундите - тогава казват "ще свърша за десетина вдишвания". Но бедничките си нямат нищо, което да е сходно с минутите. Така че търсиме точно това - кратък интервал от време, който да се намести между вдишванията и часовете. Нещо от рода на "една цигара време", но не става с цигари (да и с лули не става - лулите се пушат дълго и разточително и не се загасят почти през цялото време).
Не е нужно интервалът време да отговаря точно на 1 минута - може да е минута и половина, две и т.н. но не и много повече, дори си мисля, че 5 минути ще е твърде много.
ОК, очаквам предложения и включвания!
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Gallean
Emo Slayer
Мнения: 221
Регистриран на: чет юни 09, 2005 9:05 pm
Контакти:

Мнение от Gallean » ср авг 15, 2007 7:47 pm

Докато падне стрела изстреляне нагоре от дълъг лък, примерно, колкото да се накладе огън, докато се преброй до 60 (за минута и половина ;)), горене на малка свещ (палец, примерно), тн.

Всъщност във всяка професия би трябвало да си имат собствени "мерни единици"- еди колко си удара с чука, еди колко си бройки свършени, разни такива, "докато презаредя", "докато си открия копието", "една малка бира" ;)
Terminators came into being when an Imperium tactician realized that the only thing more deadly having an army of Chuck Norris clones was to wrap them in several tons of armor and hand them weapons normally found mounted to the sides of battleships.

Потребителски аватар
Demonheart
Работник
Мнения: 99
Регистриран на: чет яну 03, 2002 2:29 pm
Местоположение: Деветият кръг
Контакти:

Мнение от Demonheart » ср авг 15, 2007 9:25 pm

Прав е Галеан, че когато става въпрос за толкова малки времеви периоди, без наличието на широко разпространен и достатъчно точен измервателен уред, всеки би измервал времето така, както на него му е угодно. Нека сега да вкарам и малко от моята мисъл:
Ето, например, в Източният съюз този проблем почти не съществува - там са успели да "пленят" пулсиращо магическо поле, като периода му може да се настройва според претенциите на магьосника - веднъж на деннонощие, два пъти, десет пъти, 267 128 341 пъти и т.н. Официално се използват 1500 такта (1 пулс е малко по-малко от минута).
Макар бат Гойко да го крие (защото е строго пазена тайна :wink: ), джуджетата също са намерили начин за сравнително точно отчитате на времето - дребни машинки, които отброяват равни тактове и същевременно с това въртят едни стрелки по някакъв крът с написани цифрички по него :D . Лошото е, че много трудно се настройват всички те да тактуват еднакво - все някоя избързва или се забавя спрямо останалите. Имат и друг голям недостатък - при почти всеки опит за поправка или настройка, стоманените пружини просто изскачат нанякъде и се изгубват. Покрай това са плъзнали слухове за "пружинения полтъргайст", който нарочно ги краде и крие, но може би на джуджето просто не му се занимава да търсят някаква пружина на пода, след като имат десетина подобни в джоба си. Поради строгата тайна, не се знае точно колко такта на денонощие отчитат тези уреди.
Гигантите нямат точна мярка за отчитане на времето, пък и не им пука особено - те не бързат за никъде. Но все пак имат нещо като първобитен слънчев часовник. Дълъг прът се забива в земята. Около него се очертава кръг с радиус колкото пръта, след което вожда на племето отбелязва по окръжността педята на своята ръка. После, от пръта, през точките на педята се чертаят линии. Така, времето се измерва в педи (всъщност, в кръгови сектори, но иди му обясни това на гиганта). Тъй като всеки гигант има различна ръка, "педя" при едно племе е различен период от "педя" в друго. Средно (между всички подобни часовници) една педя е от 10 до 20 минути.
За хората... ами какво да кажа. Предположението на Галеан е най-правилно по въпроса. Всеки занаят си има своя периодика, но повечето хора знаят какъв период имат предвид другите, когато казват нещо. Например, еддно слизане до зимника при кръчмаря е почти колкото двайсет замаха с брадва при дърваря. Пък да не ви казвам как труженичките в най-древната професия си измерват времето... :wink:
Казват, че елфите използват околната природа, за да обявят кога ще се случи дадено събитие. Например: Ще се върна, когато онази катерица стигне до хралупата си". Възможно е въпросната катерица да реши да не отиде до хралупата си, но другият елф може точно да прецени кога би станало това и съответно да зне кога ще се върне казалият го.
Гущери и отчитане на време ли? За тях има само три периода: светло, тъмно и време за ядене :D .
Хайде, стига от мен, измислете и вие нещо!

Потребителски аватар
MoSKaU
Работник
Мнения: 112
Регистриран на: нед юни 19, 2005 12:31 am

Мнение от MoSKaU » ср авг 15, 2007 11:10 pm

еди колко си удара с чука, еди колко си бройки свършени, разни такива, "докато презаредя", "докато си открия копието", "една малка бира"
Като имаш предвид десет удара с чука, искаш да изразиш вереме ли? Защото ако е така, то тогава това означава времето, за което чука удря десет пъти наковалнята. Тъй ли да го разбирам това?

Иначе модела за различните мерни единици за време ми допада, но би било нормално, ако мерната единица е различна не за всяка професия, а за отделните раси. Мисля, че е логично гоблините да делят деня на различни по трайност и брой части, отколкото елфите например.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » чет авг 16, 2007 9:44 am

Всички подобни методи за измерване на времето, които ми хрумват, са с продължителност от 15 минути нагоре, така че не става. И тук идва въпросът как са се отнасяли хората тук преди появата на часовниците към такива малки отрязъци от време. Чакаме големите капацитети да се произнесът тук (макар и аз да търся) :roll: .
シャマョツィ

Потребителски аватар
Andras
Гвардеец
Мнения: 706
Регистриран на: ср ное 03, 2004 9:48 pm

Мнение от Andras » чет авг 16, 2007 10:25 am

Едно време в училище се учеше Хамлет.

Е там в първо действие има следния разговор (прилагам в оригинал, поради мързелът, който ми пречи да изровя превода на Валери Петров от библиотеката) по повод появяването на духа:

Ham. Very like, very like. Stay'd it long?
Hor. While one with moderate haste might tell a hundred.
Both. Longer, longer.
Hor. Not when I saw't.

Шамайоци, вече сещаш ли се за един от методите?

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » чет авг 16, 2007 10:36 am

Андраш, не се безпокой, и по "Ромео и Жулиета" сме въздишали, и с "Хамлет" сме се чудили, и с "Макбет" сме си цапали ръцете с кръв ;) . Но имам извинение, че не съм се допитвал до Шекспир по отношение за методи за измерване на времето, защото той е дал най-известните примери за анахронизъм, все свързани с часовници (май дори и в "Хамлет") ;) . Както и да е, това, което казваш ти, Шекспир и Галеан е наистина добро предложение и се чувствам тъп, че не се сетих - в крайна сметка в първи клас учителката ми по подобен начин ни обясняваше понятието "секунда".
シャマョツィ

Потребителски аватар
Andras
Гвардеец
Мнения: 706
Регистриран на: ср ное 03, 2004 9:48 pm

Мнение от Andras » чет авг 16, 2007 11:17 am

И гърлата топовни в "Макбет"...

С по-старите писания човек трябва да борави като с източник за епохата в която са написани, не за епохата за която са написани. Действително малки периоди са отмервали с някакво броене.

Потребителски аватар
Gallean
Emo Slayer
Мнения: 221
Регистриран на: чет юни 09, 2005 9:05 pm
Контакти:

Мнение от Gallean » чет авг 16, 2007 11:59 am

*Моа рови из детска енциклопедия*
Разграфена свещ също е варият, които е удобен за под земята :D, водни часовници (вода капе в подходящ съд, които издига плавник със закрепена на него стрелка по разграфена плоскост). С модифицирана асробалия (уред за измерване на ъгъла между звезда и хоризонта) също е можело да се определя времето. Всъщност най-стария известен механичен часовеник е от 1335 година, така че може джуджетата да са се справили с него.
Terminators came into being when an Imperium tactician realized that the only thing more deadly having an army of Chuck Norris clones was to wrap them in several tons of armor and hand them weapons normally found mounted to the sides of battleships.

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » чет авг 16, 2007 1:21 pm

Радвам се, че се включихте толкова бързо. Сега да добавя още малко информация за технологиите, които съм допуснал, че вече съществуват в Магландиум.
Има часовници - механични, пясъчни, водни и квито се сетите други (без електронни ;) ), включително може и магически (както споменава Демонхарт). Проблем при всички тези часовници е, че са предвидени да отчитат един час.
Механичните часовници са изобретение на джуджетата и се ползват предимно като градски механизми, които на всеки час звънят/кукуригат/кудкудякат и т.н. Джобният им еквивалент е слабо разпространен, тъй като е доста скъп, но и той отчита само часовете. Разграфен е на 24 равни части и за един час, стрелката му се премества с едно деление - да, има само една стрелка.
Ползването на пясъчните часовници е най-разпространено, но има проблем, тъй като те са два вида - малък и голям. Гелемият е за един час, а малкият е половинка. Това води до леко объркване сред населението, когато някой каже че има "един пясъчник време" - може да има предвид половин, а може и един час. Това все повече започва да се променя с навлизане на механичните часовници, тъй като там се говори за час и все по-масово "пясъчник" се използва за назоваване на време от половин час, но може да попаднете и на някой, който има предвид големият пасъчник.
Горенето на свещи и ароматни пръчици е разпространено на остров Фелла и е слабо познато в Магландиум. Фелините имат различи по дължина ароматни пръчици, като най-разпространена (и считана за стандартна) е пръчицата, която изгая за около 15 минути. Това е и най-краткото време, което се отчита там, като ако се ползва по-кратко се казва половин пртъчица или по-малко.
По селата масово се ползват определения като "едно издояване време" - само фермерите си знаят колко точно е това. Или често се ползва времето за извършване на друга позната в областта дейност - изковаване на подкова, пирон или друго изделие. На селяните рядко им пука дали ще закъснеят или избързат с 10-15 минути и затова техните методи за отчитане на времето са доста по-общи.
Споменатите вече вдишвания са разпространени най-вече сред професиите с бързо и сравнително точно протичане на времето - крадците например обичат да стиковат времето си по този начин един с друг, като е характерно, че крадците от един екип са се обучили да дишат доста еднакво с партньора си и така този метод се счита за един от най-точните. Проблем при него е, че не са много тези, на които им е лесно да броят над 10 и това прави метода подходящ само за по-образованите.
Това което се търси в момента е еквивалент на време, което да е над 30 вдишвания (сиреч приблизително минута, тъй като вдишването е приблизително 2 секунди), което да може да бъде ползвано и от хор от аристокрацията. Всички времена над една пета от часа се отчитат именно като някаква част от часа - половин час, една трета, четвърт и една пета. А да, по-рядко се ползва една десета, но междинните (6,7,8 и 9) въобще не се ползват.
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » чет авг 16, 2007 2:33 pm

:lol: Представям си следния диалог:
-Абе, келеш, нали ти казах колко най-малко вдишвания да стоиш на покрива! Всичко щеше да провалиш с ранното си появяване! Да ни обесят ли искаш?
-Ти да знаеш колко бързо започва да тече времето, след като си изкачил с въже няколко етажа...
シャマョツィ

Потребителски аватар
Gallean
Emo Slayer
Мнения: 221
Регистриран на: чет юни 09, 2005 9:05 pm
Контакти:

Мнение от Gallean » чет авг 16, 2007 4:04 pm

Точно хора от аристокрацията си взимат свещи, направени от едно и също нещо (животинска лой от опрделено животно), в точно определен калъп- има си една и съща височина, една и съща широчина, един и същи фитил. "Фабрично" се разграфяват на равни, точно определи части. Ако някой иска да си засече време- пали фитилчето и гледа по резките (ако са резки, но по-добре да са с боя) колко време и съответно колко растояние е изгоряло. Воала. Ако искат да си кръстят секцията "минута" и са готови.

Пример:

Код: Избери всички

    $
    $$
   $$$$
    $$
  ||||||||| 
  |||||||||
  |||||||||
  ----1----
  |||||||||
  |||||||||
  |||||||||
  ----2----
  |||||||||
  |||||||||
  |||||||||
  ----3----
  |||||||||
  |||||||||
  |||||||||
  ----4----
  |||||||||
  |||||||||
  |||||||||
  ====5====
  |||||||||
  |||||||||
  |||||||||
  
Последна промяна от Gallean на чет авг 16, 2007 4:10 pm, променено общо 4 пъти.
Terminators came into being when an Imperium tactician realized that the only thing more deadly having an army of Chuck Norris clones was to wrap them in several tons of armor and hand them weapons normally found mounted to the sides of battleships.

Потребителски аватар
Andras
Гвардеец
Мнения: 706
Регистриран на: ср ное 03, 2004 9:48 pm

Мнение от Andras » чет авг 16, 2007 4:07 pm

Бат'Гойко, знаеш ли защо когато се броят вдишванията в минута, на пациента не се казва "Ей сега ще ти броя дишането"? Щото той или ще започне да диша колкото да не е без хич, или няма да може лекаря да брои толкова бързо.
Взимането за единица време на нещо, което толкова, ама толкова варира, при това много често несъзнателно е на практика рецепта за провал.

Ако можеш да направиш джобен часовник с една стрелка, можеш и стенен с две стрелки.
Или както е един от опървите часовници - с две камбанки - голямата бие на час, малката на всяка четвъртинка.

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » чет авг 16, 2007 4:39 pm

Те вдишванията са си неточна единица. Също както и лакета, стъпката и т.н. - това е приблизително и естествено, че няма как да е точно. Въпросът е, че в текст звучи добре, а и е доста близко до съзнанието на човек - всеки диша, следователно всеки може да си мери малки интервали от време с вдишвания. Всеки диша сравнително еднакво през повечето време. Да не твърдиш, че отборяването до сто, ползвано в Хамлет е по-точно отчитане? В миналото просто хората не са отчитали толкова малки интервали от време, или са ги отчитали, но аз все още не мога да намеря никъде информация как точно. Затова е и дискусията - защото може пък някой да е чувал или чел от някъде.
Свещите, доколкото аз знам, са били ползвани за отмерване на време в Китай. Ароматните пръчки не са били ползвани никъде, но пък са интересни и затова съм ги пратил при фелините (в нашия свят те са азиатски атрибут и беше нормално да ги прикача на "азиатците на Титания").
Въпреки, че аз си харесвам вдишванията за близки до секунда време, съм напълно отворен за други предложения и за тях.
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Andras
Гвардеец
Мнения: 706
Регистриран на: ср ное 03, 2004 9:48 pm

Мнение от Andras » чет авг 16, 2007 4:45 pm

Всеки диша сравнително еднакво през повечето време.
Тц не. Особено пък за крадците, дето им е стресова работата, че иска и физически натоварвания. Дори и броенето е по-точно от това. Звучи атмосферично, ма не е много гот.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пет авг 17, 2007 1:50 pm

Тук съм съгласен много повече с Андраш. Преди около две години и половина правих нещо като лабораторно по биология при един... абе, всичко друго, но не и разбиращ по биология. Освен всичко останало, трябваше да отчитаме вдишванията в минута, да търчим около сградата по природни нАуки и после да броим наново. Е, доказахме тезата, че, видите ли, втория път сме дишали по-бързо, ама туй, да си броиш вдишванията, е много съмнителна дейност. Дишането не е просто индивидуално, като дължината на палеца, лакетя, стъпката, но и се променя постоянно в зависимост от ситуацията. Все едно да се измисли единица за дължина, която... абе сещате се, не е прилично да се вписва тук. Може би е настанало объркване от това, което се говори за Галилей, че е засичал времето за падане на обекти чрез пулса си. И това не е точен метод, но поне човек (а и повечето други същества) не може да си контролира сърцетупа.
シャマョツィ

Потребителски аватар
Andras
Гвардеец
Мнения: 706
Регистриран на: ср ное 03, 2004 9:48 pm

Мнение от Andras » пет авг 17, 2007 2:48 pm

Мерел е с пулса, което е добра идея, но само за здрав човек, само за не повече от минута и само за сравнение на времетраения, не за абсолютна единица.

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » пет авг 17, 2007 4:02 pm

Ама разбира се, че вдишванията са неточно понятие. И никой не ги взема като много точно,м освен тези, които наистина могат да го контролират (както споменах по-горе - опитни и изпечени крадци). Но общо взето човек може да предположи колко е средното му време за вдишване. А и ако има разногласия винаги могат да се стиковат: Единият казва "Да почакамне 100 вдишвания", а другият му отвръща, "Ама какви вдишвания, такива... Или такива?" (сещате се, че показва вдишванията). Първият харесва по-вече вторите и казва "Ей, такива."
И докато можеш да ходиш, да тичаш или да правиш каквото и да било там, опитвайки се да дишаш равномерно и да си отброяваш, то да си мериш пулса докато се катериш по стената на замъка е... някак странно.
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Andras
Гвардеец
Мнения: 706
Регистриран на: ср ное 03, 2004 9:48 pm

Мнение от Andras » пет авг 17, 2007 11:58 pm

Тези, които наистина могат да го контролират (както споменах по-горе - опитни и изпечени крадци).
По-скоро много печени йоги, певци школувани в почти изчезналата белкантова школа и феноменални гмуркачи. Въобще хора, на които дишането им е основно занимание в професията и за целта отделят много време на него.

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » съб авг 18, 2007 10:09 pm

Е да де, ама понеже за йоги в Магландиум не се споменава (сакън, че ще вземе някой да иска СУ Йога!), та затова дадох примера с крадците. По подобие на тези от филма с Брус Уилис - "Итън Хок" май се казваше - дето си пееха различни песнички, за стиковане на времето.
Последна промяна от BatGojko на нед авг 19, 2007 1:59 pm, променено общо 1 път.
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Andras
Гвардеец
Мнения: 706
Регистриран на: ср ное 03, 2004 9:48 pm

Мнение от Andras » съб авг 18, 2007 10:50 pm

"Хъдзън Хоук" се казваше, Итън Хоук е актьор!

И не, като горепосочените категории в Магландиум ги няма, това слабо индикира, че нещо друго ще придобие подобен контрол над дишането си.

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » съб авг 18, 2007 11:05 pm

„Дванадесет пръста“
Времето за което се изпъват 12 пръста (дузина). Всеки следващ пръст започва да се изпъва, след като предишния вече е изпънат. Приблизителното време е 5 секунди +/- 0.5-1.
Време от 6 длани или 5 дузини е една минута.

Най-малък интервал: дванедеией пръста (използва се й само „пръст“ но е леко объркаващо)= 5 секунди
Два пръста време = две дузини = 10 секунди
Три пръста време = три дузини = 15 секинди
...
Единадесет пръста време = единадесет дузини = 55 секунди
Шест длани = минута

Две длани = 2 минути
Три длани = 3 минути
...
Пет длани = 5 мунути = дванайста час
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Miro
Биро
Мнения: 1083
Регистриран на: ср юни 23, 2004 3:45 pm
Контакти:

Мнение от Miro » съб авг 18, 2007 11:16 pm

Не звучи зле. Макар че за маговете времето ще тече няколко пъти по-бавно отколкто за крадци и войни :P
Отишъл принца при царя:
- Изпълних си обещанието, ето главата на дракона! А ще изпълните ли сега вашето?
- Да, ето ръката на принцесата...

Потребителски аватар
Gallean
Emo Slayer
Мнения: 221
Регистриран на: чет юни 09, 2005 9:05 pm
Контакти:

Мнение от Gallean » съб авг 18, 2007 11:32 pm

Само си представих какво объркване ще се получи ако полк воиници трябва да тръгне към врага след еди-колко си време, а командващия им е загубил пръст в предишната битка :lol: А ако има и ревматизъм или си е пукал кокалчетата много на младини-ептем...

Практически скоростта на това измерване е същата като на броенето (без пръсти).
Terminators came into being when an Imperium tactician realized that the only thing more deadly having an army of Chuck Norris clones was to wrap them in several tons of armor and hand them weapons normally found mounted to the sides of battleships.

Потребителски аватар
Miro
Биро
Мнения: 1083
Регистриран на: ср юни 23, 2004 3:45 pm
Контакти:

Мнение от Miro » нед авг 19, 2007 9:36 am

Gallean написа: Практически скоростта на това измерване е същата като на броенето (без пръсти).
Едно...две....седем (хмм, не бе май четири беше) та двее... четири... ъммм?
:D
Отишъл принца при царя:
- Изпълних си обещанието, ето главата на дракона! А ще изпълните ли сега вашето?
- Да, ето ръката на принцесата...

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » нед авг 19, 2007 2:03 pm

Абе никой ли не е чувал как са се справяли в реалността преди часовниците? Иначе с пръстите е по-вероятно да е на десетици, а не на дузини, тъй като кой от вас има дузина пръсти на ръцете си? И е поне толкова неточно, колкото и вдишванията, а на всичко отгоре изисва движения с ръцете и пак не може д асе отброява докато се катериш по стена (давам го като пример, не че е задължително да си броиш именно при катерене ;) )
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Gallean
Emo Slayer
Мнения: 221
Регистриран на: чет юни 09, 2005 9:05 pm
Контакти:

Мнение от Gallean » нед авг 19, 2007 2:27 pm

BatGojko, мисля, че това, което знем сме го казали в първите няколко поста. И според ме са си съвсем достатъчни и логични за нуждите и възможностите на хората. Туй то.
Terminators came into being when an Imperium tactician realized that the only thing more deadly having an army of Chuck Norris clones was to wrap them in several tons of armor and hand them weapons normally found mounted to the sides of battleships.

Потребителски аватар
Miro
Биро
Мнения: 1083
Регистриран на: ср юни 23, 2004 3:45 pm
Контакти:

Мнение от Miro » нед авг 19, 2007 3:10 pm

Опитваме се да наложим единна стандартизирана система за отмерване на всемето в свят, който далеч не е толкова глобализиран като нашия (а, забележете, дори на нашата глобализирана планета няма единни мерни единициза повечето неща - има СИ и Имперска система).
Отишъл принца при царя:
- Изпълних си обещанието, ето главата на дракона! А ще изпълните ли сега вашето?
- Да, ето ръката на принцесата...

Потребителски аватар
Andras
Гвардеец
Мнения: 706
Регистриран на: ср ное 03, 2004 9:48 pm

Мнение от Andras » нед авг 19, 2007 4:54 pm

Абе никой ли не е чувал как са се справяли в реалността преди часовниците?
Броене и ритъм. Не им е трябвало по-точно.

Потребителски аватар
lowstef
Phantom Lord
Мнения: 476
Регистриран на: нед фев 06, 2005 8:00 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от lowstef » пон авг 20, 2007 11:05 pm

Десет (двайсет/сто) удара с весла? Гребането е една от най-стандартизираните дейности, особено по търговски маршрути. А и нека напомним, че не е задължително да си отмерваш времето точно (крадците определно рядко се координират до секунда дори в наши дни, трудно и рисковано е, най-малкото). А дори и днес, като кажеш на някого "Идвам след пет/десет минути", той не вади веднага хронометър да засича. Така и магландиеца като каже "Петдесет удара с гребло" онзи отсреща знае, че иде реч за горе-долу десет минути (мисля че пет удара за минута на голяма галера са нормални, макар и принципно да съм бос по въпроса), но няма да тръгне да търси галера и да брои. А защо точно този начин? Ами той може първо да е добил популряност по крайбрежието и сред търговците. Те го вмъкват в жаргона си, а пътуват доста, так накрая дори хора, които не са виждали море знаят, че десет удара с весло са горе долу като да преброиш умерено бързо до сто. И съвсем не е задължително жаргона да е "световно разпорстранен". Сред хората обаче...
Който ме харесва е прав! Който не ме харесва е прав! Който не му пука за мен не е прав!
The leather armies have prevailed
The Phantom Lord has never failed...
Fall to your knees and bow to the Phantom Lord

Отговори