Има нещо гнило в паричната система...

Заповядайте в официалния форум на "Аксиом 16" или "Приключение с Меч и Магия". Това е втората българска ролева игра, излязла на пазара в средата на декември 2004 г. Тук можете да задавате своите въпроси за правилата или за светът (Магландия), да пишете своите коментари или да давате вашите предложения.

Модератори: hameleona, Модератори

Потребителски аватар
Ivan_Helsing
White & Nerdy
Мнения: 875
Регистриран на: вт май 30, 2006 8:23 pm

Мнение от Ivan_Helsing » пон яну 12, 2009 8:22 pm

Цена на стоманата като материал: 200 медника
Ризница стоманена плетена: 7кг, 1200 медника, материали - 1400. Загуба - 200.
Рризница стопанена на плочки: 10 кг, 1360 медника, метериали - 2000. Загуба - 660.
И т.н, не ми се изреждат всички стоманени брони. Както го виждам или цената на материалите трябва да е по-ниска, или тази на броните по-висока, или ковачите да фалират :?

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пон яну 12, 2009 10:15 pm

Цените на стоманените брони са ниски, защото никой не ги купува така или иначе, пък и явно ковачите са "прайс тейкърс", така че те при всички положения са пред фалит ;) .

Това в кръга на шегата (може и да не се е получила), иначе по-скоро трябва да падне цената на стоманата. Ако ще се вдига цената на броните, то направо да ги отпишем от списъка със стоки.
シャマョツィ

Потребителски аватар
Cocaine
Гвардеец
Мнения: 694
Регистриран на: вт окт 07, 2003 10:05 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Cocaine » пон яну 12, 2009 10:57 pm

Ами цените в Магландиум са бъгави, защото самата парична система е бъгава. Да, погледнете съотношението злато-сребро, а и вече някъде съм обяснил на какво се дължи цялата работа. Та, не е достатъчно да се променят само цените на броните, а да се измени цялата парична система. И докато сме на темата, забелязали ли сте нереално ниската цена на кило митрил? (да, той се добива по9трудно то златото, а в книгата пишеше, че е по-ценен от него!) Но, погледнете от добрата страна, Магландиум е рай за спекулантите. Само си помислете - купувате кюлче сребро за 8з, сечете монети от него и стойноста вече възлиза на 10з!!!!!
Последна промяна от Cocaine на нед дек 26, 2010 10:54 pm, променено общо 1 път.
И мълком по речното дъно във дълги редици
ний гоним миража на някаква светла страна.
И в нашите ледни и мътнозелени зеници
гори безнадеждния пламък на жълта луна.

Потребителски аватар
BatGojko
The Big Boss
Мнения: 2154
Регистриран на: пет яну 04, 2002 8:26 pm
Местоположение: София

Мнение от BatGojko » вт яну 13, 2009 12:19 am

Отделих темата, за да го разнищим тоя бъг веднъж завинаги и да го включа в официалните промени.
Така че, помогнете и листнете по-долу всички проблеми, които сте забелязали в цените, за да съм сигурен, че няма да направя грешен пач.
"Аксиом16" - правилната система :)
Вземете си 2 GB free space in dropbox (и увеличете моето пространство)
https://www.dropbox.com/referrals/NTExNzQxNzY5

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » вт яну 13, 2009 12:34 am

Ето откъде идела световната криза - ми то Бат'Гойко е правителството в сянка (навсякъде, където има правителства), пък като са тръгнали разните долни спекулации от Магландиум, та в Америка, та из целия свят ;) .

ОК, да обобщим, къде са проблемите:
-цената на ценните метали (злато, сребро и митрил, а защо не и адамантий - нека моля някой да изясни, онагледи и обясни ситуацията, че аз пак съм без книга) - казаното от Кокаин
-цената на броните и не баш толкова ценните метали - по-специално стоманата - казаното от Адаш_Хелзинг. Би ли проверил някой дали не се получава същото с другите метали?
Последна промяна от Shamajotsi на вт яну 13, 2009 1:10 am, променено общо 1 път.
シャマョツィ

Потребителски аватар
Sharky_Dog
Побеснял Пес
Мнения: 681
Регистриран на: чет юли 06, 2006 1:56 pm
Местоположение: Кучкарника в кв. Надежда
Контакти:

Мнение от Sharky_Dog » вт яну 13, 2009 12:44 am

Шарки тука не се е обаждал :lol: , Шама.. не съм навсякъде.. ( Е вече съм, ама .. айде )
Ама замисляте ли се, че една стоманена броня, може би не е 100% стомана.. в нея все пак се включва кожената подплата на която е закрепена стоманата, а самата стомана не обвива плътно тялото.. По ставите и подвижните места - просто липсва... Освен това цената предполага и качеството на изработката, както и чистотата на метала, понеже не ми се вярва всички ковачи да коват с чисти метали или сплави, без да смесват или да орязват за сметка на клиента :wink:

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » вт яну 13, 2009 1:10 am

Пардон, ще се поправя (като четете това навярно дори съм го сторил).

Иначе това за стоманата - ми то стана като с кремвиршите, които били по-евтини от самото месо, с което уж се правели. Ако ще приемаме, че стоманата не е баш стомана при броните, то тогава трябва да им се понижи устойчивостта.

Абе, че има бъг, има, и аз съм твърдо на мнението си, че трябва да се реши не чрез оскъпяване на броните, а чрез занижаване на цената на стоманата.

Което води до друг проблем - така биха паднали цените на оръжията, но ми се струва, че не чак толкова сериозно поевтиняването, че да се отрази на баланса на играта.
シャマョツィ

Елендил
Работник
Мнения: 123
Регистриран на: съб дек 20, 2008 9:44 am

Мнение от Елендил » вт яну 13, 2009 2:32 pm

То не само, че има бъг, ами той си е колосален: пълна кожена броня (за ръце, крака, тяло и глава)струва 760 медника ( според цените в А16-Класик ) срещу 1200 медника САМО плетена ризница. Добавете 1 дървен нагръдник, евентуално заздравен, -още около 5 сребърника. Равносметка : 1260 срещу 1200 медника, абсорбация : Щ/10 при до 4 успех срещу Щ/3 при до 6 успех, устойчивост 8( заздравения нагръдник да кажем 10, и поне 12 срещу трошащи ) срещу 16 при ризницата. А теглото на практика няма значение ( 6,5 кг+нагръдника срещу 7кг) при поне 9 сила. :shock: То стоманените брони ще излязат от употреба.

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » вт яну 13, 2009 3:44 pm

Стоманени брони не се ползват заради ограничената подвижност, която е мътна и тъмна Индия. А броните могат да им се намали цената ако им паднат килограмите. Та да може кована ризница да тежи 10 вместо 20 кила.
Като се докопам до книгата се погледна и цените на цените метали.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Gallean
Emo Slayer
Мнения: 221
Регистриран на: чет юни 09, 2005 9:05 pm
Контакти:

Мнение от Gallean » вт яну 13, 2009 8:20 pm

Кахъм, то цените при всички слуай няма как да са твърди- върху тях влияят регионални особености, пазари и пазарна среда, скорошни и бъдещи събития, различни такси, мита и данаци, наем, традиционно и момнетно състояние на изработващия, търговеца, (снабдителя, ивършващият транспорта, пласьори от всякакъв вид), куповача и тн.
Това, което казвам, е че Водещия просто трябва да им слага едни 50%-100% отгоре ако се купуват на голям пазар и намаление от 20%-30% в зависимост до колко натискат ножа в гърлото му докато се пазарят ;) Твърдите цени практически никога не биха могли да се използват...
Terminators came into being when an Imperium tactician realized that the only thing more deadly having an army of Chuck Norris clones was to wrap them in several tons of armor and hand them weapons normally found mounted to the sides of battleships.

Потребителски аватар
Cocaine
Гвардеец
Мнения: 694
Регистриран на: вт окт 07, 2003 10:05 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Cocaine » вт яну 13, 2009 8:45 pm

Галеане, прав си, нод дори да приемем, че цените в книгата са минимални (защото, ако са усреднени, то положението става много лошо), то в тях трябва да влизат материали, труд и печалба. А ако една стомамнена ризница с тегло от 6 кила струва точно колкото 6 кила сурова стомана, то тогава ковачи/търговци/дистрибутори работят на загуба.
Иначе, нещата със суровините ми се виждат зле. Митрилът, който трябва да е най-редкия метал в Магландиум, защото се добива само на едно място, при това от елфите, които (поне от описанието в книгата) не изглеждат готови да го продават на другите раси (помислете си само - този метал би им донесъл огромно предимство в битка), обработва се с магия и освен това в ограничени количества е по-евтин от златото, което, съгласете се, се добива и обработва доста по-лесно (и от повече находища). Тук не твърдя, че съм 100% прав, това са само мойте очаквания, изградени върху това, което пише за света.
И мълком по речното дъно във дълги редици
ний гоним миража на някаква светла страна.
И в нашите ледни и мътнозелени зеници
гори безнадеждния пламък на жълта луна.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » вт яну 13, 2009 9:34 pm

Абе изглежда, че си прав. Лошото е, че само оправяне на цените не е решение на проблема. Защото ако митрилът поскъпне, май няма да е "конкурентен" на майсторски изработените и олекотени брони и съответно, струва ми се, ще трябва да донагласяме нещата.

А иначе, Галеане, същото го каза и Андраш навремето. Да, и двамата сте много прави, разбира се, че цените варират, но винаги е хубаво да има една таблица с цени, по които разказвачът да се води. Той винаги може да се сети, че като се намира в пустинята, да кажем, бутилка "Девин" ще струва майка си и баща си, докато в Девин може за без пари да си сипе водичка от фонтанчето в празна бутилка "Девин". Пък и разказвачът винаги може да го мързи да измисля цени (щото, както е видно, не можеш да кажеш напосоки "ми това струва пет... нещо си... медника", щото играчите понякога са като гладни хиени и търсят навсякъде да счупят системата или, в случая, да осъществят арбитраж), като тогава просто гледа в книгата и разбира, че нещото струва пет медника.
シャマョツィ

Потребителски аватар
shizziss
Вречен
Мнения: 323
Регистриран на: съб мар 08, 2008 2:08 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от shizziss » ср дек 16, 2009 7:34 am

Я аз да повдигна тази тема малко защото в момента разработвам точно този аспект в системата на А16 "Древна магия на Титания".
Shamajotsi написа:Иначе това за стоманата - ми то стана като с кремвиршите, които били по-евтини от самото месо, с което уж се правели. Ако ще приемаме, че стоманата не е баш стомана при броните, то тогава трябва да им се понижи устойчивостта.

Абе, че има бъг, има, и аз съм твърдо на мнението си, че трябва да се реши не чрез оскъпяване на броните, а чрез занижаване на цената на стоманата.

Което води до друг проблем - така биха паднали цените на оръжията, но ми се струва, че не чак толкова сериозно поевтиняването, че да се отрази на баланса на играта.
За устойчивоста Shamajotsi мисля че това небитрябвало да се променя според мен това е устойчивостта за най-разпространената версия на стоманата реалната устойчивост би трябвало да е с 1-2 повече но както каза ти и крнвиршите не са от месо :twisted:
Gallean написа:Кахъм, то цените при всички слуай няма как да са твърди- върху тях влияят регионални особености, пазари и пазарна среда, скорошни и бъдещи събития, различни такси, мита и данаци, наем, традиционно и момнетно състояние на изработващия, търговеца, (снабдителя, ивършващият транспорта, пласьори от всякакъв вид), куповача и тн.
Това, което казвам, е че Водещия просто трябва да им слага едни 50%-100% отгоре ако се купуват на голям пазар и намаление от 20%-30% в зависимост до колко натискат ножа в гърлото му докато се пазарят ;) Твърдите цени практически никога не биха могли да се използват...
точно това се опитвам да постигна в моя списък със стоки! Първо цените на всички стоки в него варират, а не са твърди (на места варират доста всепак при джуджетата е нормално стоманата да е "без пари" а при елфите с техния "Митрил" да е 200 за кило) и второ към вече плаващата цена се добавя от 20 до 70% за всяка способна за търговия ръка през която минават.

Тук обче имам и няколко въпроса:
Има ли навити бели мечки които да се събудят за да ги доработим най-накрая тоя списък? :twisted:
Второ в тази тема ли да я постна моята разработка или в някоя от другите подобни?
Трето BatGojko може ли да се похвали с нещо разработено по темата което не е Топ-сикрет?
Аксиом 16 "Древна магия на Титания"... Около 1456 година...
Само един Разказвач знае, какво ще стане, ако боговете се върнат, магията удави света, а старите континенти изплуват...
Следва продължение...

Потребителски аватар
shizziss
Вречен
Мнения: 323
Регистриран на: съб мар 08, 2008 2:08 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от shizziss » пет дек 18, 2009 5:35 pm

Пак съм аз. Извинявам се за втория последователен пост.
Явно ще трябва да да изплюя камъчето за да се разсъбудите 8) .
Ето една Алфа версия за цените на матерялите в Аксиом 16 "Древна магия на Титания".

Метали Количество Цена Обяснение
Адамантий 1 кг 15000
Бронз 1 кг 100
Електрон 1кг 300000 Оранжева метална сплав, която предпазва от всякакви мълнии, Металът привлича всякакви мълнии на 1м разстояние от него, като при всяка погълната мълния се нагрява.
Злато 1 кг 100000
Итилдин 1кг. 1000000
Мед 1кг. 100
Митрил 1 кг 20000
Платина 1кг 140000
Сребро 1кг. 10000
Стомана 1кг. 16-200
Черен метал 1кг. 1800 Не е проводник на електричество.

Дървесина Количество Цена Обяснение
Въглища 1кг. 70
Дърво 1 кг 10
Дърво екзотично 1кг 160
Желязно дърво 1кг 180
Сияещо дърво 1кг. 300-11729 Магическо дърво, което защитава от въздушни магии и започва да сияе когато наблизо има силен ефирен източник.
Огнедъб 1кг 90 Дърво, което след като е обработено по определен начин добива способността да се възпламенява при силен удар.

Материали Количество Цена Обяснение
Вълна 1 метър 1кг 2-100 Минималната цена е за 1кг. Вълна в суров вид (тукущо одрана от овца)- максималната цена е за вълна изтъкана на фина материя с премахнат боцкащ ефект за купувачи пазаруващи на поне няколко стотин км от най-близкото стадо овце.
Драконова кожа 1кг 140 Твърда кожа покрита с люспи, която защитава от огън, огнени магии и молитви.
Кожа 1кв.м. 1 кг 10 Обработена, кожа, която може да се използва за правене на дрехи или други предмети от кожа.
Кожа волска 1 кг 15 Служи за изработка на кожени изделия и защитни средства (а също и за камшик).
Кожа екзотична 1кг 55 Одрана от животно кожа която не е обработена и служи за украса.
Кожа разпространена 1кг 4 Одрана от животно кожа която не е обработена и служи за украса.
Кожа рядка 1кг 18 Одрана от животно кожа която не е обработена и служи за украса.
Кожа средно рядка 1кг 25 Одрана от животно кожа която не е обработена и служи за украса.
Кожа уникална 1кг 60 Одрана от животно кожа която не е обработена и служи за украса.
Коприна 1кв м 56
Лен 1 кв м 10-50
Памук 1 метър 20
Сукно 1кв.м. 200

Минерали Количество Цена Обяснение
Диамант 100карата 500
Ефирист 100карата 800
Изумруд 100карата 400
Камък 1 кг 5
Карнеол 30
Кремък 4
Кристал 1
Кристали (магически) 0,1 100 Служи за вграждане на заклинания и за изобретенията на изобретателя. Цената се показва с +100 медника за всеки +100 грама тегло. Така, кристал от 300 грама ще струва 600 медника, тъй като цената на грамовете му между 101 и 200 е била 200 медника, а между 201 и 300 е била 300 медника.
Лунен камък 1кг 170000 Леко сияещ зелен камък, който се счита за най – здравата субстанция на Титания.
Моронит 90
Мрамор 1кг. 25 Кварц, Мрамор
Нефрит 180
Опал 100карата 250
Перла 1см. 275
Рубин 100карата 300
Сапфир 100карата 300
Смарагд 100карата 300
Тюркоаз 100карата 250
Огнедъб 1кг 90 Дърво, което след като е обработено по определен начин добива способността да се възпламенява при силен удар.

Кости Количество Цена Обяснение
Драконова кост 1кг 90
Слонова кост 1кг. 25000
Последна промяна от shizziss на вт дек 22, 2009 4:47 am, променено общо 3 пъти.
Аксиом 16 "Древна магия на Титания"... Около 1456 година...
Само един Разказвач знае, какво ще стане, ако боговете се върнат, магията удави света, а старите континенти изплуват...
Следва продължение...

Елендил
Работник
Мнения: 123
Регистриран на: съб дек 20, 2008 9:44 am

Мнение от Елендил » съб дек 19, 2009 11:03 am

Ще изкоментирам само "аксиомските" материали, на "ендивалските" (драконова кост, лунен камък, сияещо дърво, черен метал, електрон, драконова кожа, нефрит, карнеол, моронит) не им е мястото тук, поне за сега.

Адамантий: 15000 ми изглежда съвсем прилична цена предвид качеството му. Може и да е малко по-малка все пак, около 12-13 златни.
Бронз, въглища- добре.
Вълна: може да има драстични разлики в качеството, но подобен диапазон 2-100 ми изглежда немислим. може би 10-60?
Дърво 1 кг: 10-20 ми изглежда по-разумно предвид различните видове дърво.
желязно дърво не мисля, че има на Титания.
Злато 1кг 10000 медника. Множко ми се вижда, по-скоро трябва да се промени курса Златна: Сребърна: Медна монета.
Кожа 1 км.м. 1 кг 10 медника: добре, но мисля, че трябва да се каже 1 кг.
Кожа, волска: 15 нормално, тази кожа е по-здрава май :?:
Кожа разпространена 1кг 4 Одрана от животно кожа която не е обработена и служи за украса.
Кожа рядка 1кг 18 Одрана от животно кожа която не е обработена и служи за украса.
Кожа средно рядка 1кг 25 Одрана от животно кожа която не е обработена и служи за украса.
Кожа уникална 1кг 60 Одрана от животно кожа която не е обработена и служи за украса.
трудно ми е да преценя, но цените би трябвало да са 5,25,20,70;
Кристали (магически) 0,1 100 Служи за вграждане на заклинания и за изобретенията на изобретателя. Цената се показва с +100 медника за всеки +100 грама тегло. Така, кристал от 300 грама ще струва 600 медника, тъй като цената на грамовете му между 101 и 200 е била 200 медника, а между 201 и 300 е била 300 медника.
Лен 1 кв м 10-50
добре.
Митрил 1 кг 20000 медника: по-скоро 17-18 000 медника, при 20 000 не знам кой ще има пари за митрилен нож, за друго да не говорим.
Мрамор 1кг. 25 Кварц, Мрамор : добре
Памук 1 метър 20 : може би 15-40 медника е по-добре. Качеството може да варира.
Стомана 1кг. 8-200: немислимо голям диапазон. Под 80-100 медника е абсурд да се нарече стомана, задържам си коментара за устойчивостта. Бих предложил 80-180 медника за килограм.

Накрая 1 предложение: 1 златна монета да струва около 700-800 медника, а не 1000 и да се намалят цените на най-скъпите материали: те на практика са неизползваеми за всички освен най-богатите благородници.

За сапфирите, диамантите и прочее ми е трудно да преценя цената, затова си мълча.

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » съб дек 19, 2009 3:16 pm

1кг злато са 100 златни монети, така че точната му цена е 100 хиляди медника. Прекалено евтино го даваш.
За да се запази съотрношението, ще трябва да умножиш и цените на останалите скъпоценни метали по 10.
Елендил написа: Накрая 1 предложение: 1 златна монета да струва около 700-800 медника, а не 1000 и да се намалят цените на най-скъпите материали: те на практика са неизползваеми за всички освен най-богатите благородници.
Недостъпни са за всички, освен най-богатите, точка. Благородниците не винаги са най-богатите в сетинга, особено ако не смятат търговията за достойно занимание. Виж, зиползваеми са за всички, просто защото винаги е полезно да ги продадеш, а парите обикновено си намират приложение.
Това, че повечето хора никога няма да докоснат подобни материали, всъщност е напълно логично и полезно за играта. Ако искате да сте ги виждали и ползвали, трупайте опит и пари! Авантюристите и без това го правят, но още една мотивировка не е излишна.
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
shizziss
Вречен
Мнения: 323
Регистриран на: съб мар 08, 2008 2:08 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от shizziss » нед дек 20, 2009 11:29 am

Елендил написа:Ще изкоментирам само "аксиомските" материали, на "ендивалските" (драконова кост, лунен камък, сияещо дърво, черен метал, електрон, драконова кожа, нефрит, карнеол, моронит) не им е мястото тук, поне за сега.
Поставил съм ги не защото им е мястото тук а защото на някой от тях може да им стане в последствие (недай си боже някоя извратена група и с някой още по извратен разказвач успее да се справи с цял дракон и резултата е няколко тона материал от който играчите решат да се възползват - Аз искам да съм подготвен за всичко 8) ). Електрона определено не е за тук но предвит това, че Ендивал и Титания са свързани за сега го оставям. Колкото до нефрита, карнеола и моронита, те са скъпоценни или полускъпоценни кристали също като диамантите, рубините и т.н. (това че те са паричната система на Ендивал нищо не означава в "Древна магия на Титания").
Елендил написа:Адамантий: 15000 ми изглежда съвсем прилична цена предвид качеството му. Може и да е малко по-малка все пак, около 12-13 златни.
Вълна: може да има драстични разлики в качеството, но подобен диапазон 2-100 ми изглежда немислим. може би 10-60?
Дърво 1 кг: 10-20 ми изглежда по-разумно предвид различните видове дърво.
желязно дърво не мисля, че има на Титания.
Злато 1кг 10000 медника. Множко ми се вижда, по-скоро трябва да се промени курса Златна: Сребърна: Медна монета.
Кожа 1 км.м. 1 кг 10 медника: добре, но мисля, че трябва да се каже 1 кг.
Кожа, волска: 15 нормално, тази кожа е по-здрава май :?:
Адамантий е 15000 в земите на джуджетата - при останалите раси цената му може да нарасне неимоверно (до 5-10 пъти), но ако има желаещи за смъкване на 12000 при тези обстоятелства съм За.
Вълна: тук не упираме само до качество, а и до територия (дали е благоприятно да се отглеждат овце, хищници, отношения между раси, търговски отношения и т.н.)
Дърво: цената му варира според това колко често и на какво растояние се среща и специфичните му свойства, в диапазон 10-160 + надценка.
За златото май не си преброил правялно нулите :D . А за съотношението на монетите - Твърдо Не.
Елендил написа:Митрил 1 кг 20000 медника: по-скоро 17-18 000 медника, при 20 000 не знам кой ще има пари за митрилен нож, за друго да не говорим.
Памук 1 метър 20 : може би 15-40 медника е по-добре. Качеството може да варира.
Стомана 1кг. 8-200: немислимо голям диапазон. Под 80-100 медника е абсурд да се нарече стомана, задържам си коментара за устойчивостта. Бих предложил 80-180 медника за килограм.
За митрила и итилдина имам едно на ум, но ще го видите в готовият продукт 8).
При памука 20 е минималната цена.
Стоманата е с цена 8 за кг. само в земите на джуджетата (комунизъм) те я търгуват за около 80 със свойте съседи, а тавана от 200 е на промоция за дългоухи :twisted: .

Асене мислим в една и съща посока.

П.П. Елендил не се обиждай само се аргоментирам идеята ми не е да се превръщам в Андраш №2, а да изкоментираме матерялите да ги доработим и да ги официялизираме готов съм да правя промени и компромиси, но до извесна степен 8). Като приключим с това ще предтавя и останалите части от списъка със стоките за да ги разнищим и тях.
Аксиом 16 "Древна магия на Титания"... Около 1456 година...
Само един Разказвач знае, какво ще стане, ако боговете се върнат, магията удави света, а старите континенти изплуват...
Следва продължение...

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » нед дек 20, 2009 3:22 pm

Да, в една посока мислим.
Апропо, виждам, че златото ти е точно - така ли беше от началото? Признавам, че не гледах твоя пост - форумът няма функция за цитиране на много постове.
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
kartacha
Вечният новак
Мнения: 987
Регистриран на: съб дек 22, 2007 5:11 pm
Местоположение: Хасково
Контакти:

Мнение от kartacha » нед дек 20, 2009 5:18 pm

Няма, но има копи пейст...

Вижте, цената на много от материялите не може да е точна, камо ли пък на златото...да се изчисли минимума...после да се надбажя според мястото, на което се продава.
За феновете на Diablo:
http://diablo-bg.site50.net

Елендил
Работник
Мнения: 123
Регистриран на: съб дек 20, 2008 9:44 am

Мнение от Елендил » пон дек 21, 2009 10:35 am

Не мисля, че това е добра идея. По-добре е да създадем УСРЕДНЕН списък, и то с нормални цени защото иначе всички хора-войни отиват в Западния съюз (имам предвид в историята си), всички хора-стрелци и магове - в източния или даже град Сакриминел (май това беше елфическия град с хора постоянни жители), и тн.
Стоманата е с цена 8 за кг. само в земите на джуджетата (комунизъм) те я търгуват за около 80 със свойте съседи, а тавана от 200 е на промоция за дългоухи : Twisted Evil : .
Адски непрактично решение според мен. Дори и при продажба на 80 медника на килограм стомана, ако я продадеш на поне 120 медника в Централния съюз, имаш 50% печалба на килограм, което вече е много. Един товарен кон може да мъкне поне 80 кг стомона, която я продаваш на 300 километра за 120, даже 150 медника килограма: имаш 480 медника печалба без пътните. Един керван ще изкупи половин тон стомана и след 10-15 дни ще я продаде на елфите на промоция 199 или 198 медника :lol: .При 160 медника (сваляш им 20% като за елфи) този керван печели 500*80/100 сребърника, или 400 сребърника за 15 дни път. От тях можеш да се изръсиш и 100 сребърника за да имаш добра охрана, и още 50 за мита и такси, и още 50-100 за храна. Чиста печалба- поне 150 сребърника. Първият превозвач, който се сети за нещо такова, ще се наяде яко: добра душа е, ще облекчи елфите от парите, които имат, нали не ги ползват, и им носи нещо полезно, като стомана.

Още нещо: подобен диапазон 80-200 е немислимо голям за стомана. За вълната предложението 2-100 не докарва такава спекула, защото производителите на вълна не произвеждат толкова много вълна, че търговците-прекупвачи да изкарат такава печалба. Не че съм съгласен с долна цена 2 медника за кг, просто е малко според мен.

След това малко лирическо отклонение за спекулата, да се върна на ценовата листа: на един разказвач ще му е много по-лесно да получи примерната цена в някой човешки град на 300 километра от най-близкия производствен център на стомана/вълна/памук и подобни, и той да променя цените спрямо средната, вместо да му дадеш цена Х медника при джуджетата, айде смятай колко е при гигантите от някое племе.

Не съм и тръгнал да искам точна цена, но приблизителната върши чудесна работа в повечето случаи. Минималната цена не е добра идея, защото така караш играчите да си измислят такава история, че да са от този рай за войни/стрелци/магове и да си вземат по-яки предмети с доста оскъдните пари за начало.

Потребителски аватар
Cocaine
Гвардеец
Мнения: 694
Регистриран на: вт окт 07, 2003 10:05 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Cocaine » пон дек 21, 2009 10:39 am

Отново не виждам решение на основния проблем - промяна на съотношението на цените злато:сребро. Докато сребърните монети са част от паричната система на Магландиум, цената на суровото сребро не може да варира. Това е грешно по ред причини, които вече съм изтъквал, та се надявам да не ми се налага пак да го правя.

Другото е, че смятам, че 1кг митрил трябва да струва повече от 1кг злато (по-горе пише защо).
И мълком по речното дъно във дълги редици
ний гоним миража на някаква светла страна.
И в нашите ледни и мътнозелени зеници
гори безнадеждния пламък на жълта луна.

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » пон дек 21, 2009 11:08 am

1 златник = 10 грама
1 златник = 10 сребърника = 100 грама Ag
1 кг. Аg = 10 златника
1 кг. Аg се секат 100 монети (в идеалния случай) = 10 златника - сиреч проблем няма тука!
1 кг. Аu = 100 златника

Митрилът е по евтин от златото, защото не е парична еденица, а не е такава именно защото се добива „трудно” и е в гораничени количества, както адамантиума междувпрочем.

В общи линии проблема на тежките брони идва от ограничената подвижност, която определно трябва да се избистри и килограмите, не толкова от цената на метериалите, който както видяхте по горе са си тамън.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
kartacha
Вечният новак
Мнения: 987
Регистриран на: съб дек 22, 2007 5:11 pm
Местоположение: Хасково
Контакти:

Мнение от kartacha » пон дек 21, 2009 4:20 pm

Митрилът се среща в митологията като Mithril Silver, точно това е една от логичните, според мен причини, довели Ванката до идеята, че митрилът трябва да е по-евтин от златото.
Пък и има много материали в реалния свят, които са с много по-добри и полезни свойства от златото(Волфрам, Алуминий, Мед...как беше съединението на Бор с Въглерод...), точно поради красотата и блясъка, рядкостта и непривичността на златото. Защото една категория хора са склонни да дават луди пари, за да имат този метал. До сега виждали ли сте някого с ланец от Волфрам :?

П.П.: Много би било добре да се промени скъпотата на Адамантия или Митрила, за да се изравнят горе-долу! Ясно е на всекиго, че Адамантият е по-добър, заради това, че(не знам има ли такова правило или разказвачът ни си го измисли) Адамантият добавя +1 МЗ на кг, а митрилът добавя + 1 МУ на кг :? . Средно МЗ на расите е 1.5-2, май, а МУ при воините на 4-5 Ниво(не оптимизираните "математикси") е двойно на това... Ясно е, че джуджетата са много по-добри рударци, но това не е достатъчна причина за прескъпотата на Митрила.
За феновете на Diablo:
http://diablo-bg.site50.net

Потребителски аватар
Cocaine
Гвардеец
Мнения: 694
Регистриран на: вт окт 07, 2003 10:05 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Cocaine » пон дек 21, 2009 6:16 pm

Dude, митрилът се добива само от елфи. Елфите не търгуват с никой, защото просто няма какво да правят със златните монети в тяхното утопично кхъмкомунстическокхъм общество. Най-многото някои високопоставени членове на Източния съюз да се докопат до достатъчно митрил, за да изковат една-две брони, но ме съмнява дори Салион да са толкова безхаберни, а и просто хората като че няма с какво да ги изкушат в замяна.

Далеч съм от мисълта, че съм експерт в областта на икономиката, но разбирам достатъчно, за да ти кажа, че цените се определят главно от факторите търсене и предлагане. В случая с митрила се наблюдава нееластично предлагане - т.е. независимо от търсенето, предлагнаното количество е (почти) константно. При това положение цената ще се увеличи главоломно - представи си търг, в който 20-тина души се борят за 1 Макларън Ф1. Всички участници могат да покрият началната цена, но в крайна сметка колата е само 1. При това положение, всеки един от тях започва да наддава, докато накрая не остане само един. Горе-долу, такова е и положението с митрила. Примерът ми не е 100% точен, но върши работа.

С адамантия работата е друга - ако предложиш да купиш баба му, средностатистическото джудже ще отговори само "колко?". Накратко, ако имаш пари, нямаш проблеми да се сдобиеш с адамантий.
И мълком по речното дъно във дълги редици
ний гоним миража на някаква светла страна.
И в нашите ледни и мътнозелени зеници
гори безнадеждния пламък на жълта луна.

Потребителски аватар
kartacha
Вечният новак
Мнения: 987
Регистриран на: съб дек 22, 2007 5:11 pm
Местоположение: Хасково
Контакти:

Мнение от kartacha » пон дек 21, 2009 7:05 pm

Добра логика, но именно е, че не е логично търсенето да е еднакво... То също е фактор, както сам каза!
За феновете на Diablo:
http://diablo-bg.site50.net

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » пон дек 21, 2009 10:54 pm

Защо митрилът не е по скъп от златото:
а) обработва се само с магия
б) обработва се от ковачи
в) следствие от А и Б обработващия митрил трябва да е магьосник ковач!?!?
ПРиемаме, че елфите предлагат 300 кюлчета годишно митрил на хората (констната), 200 кюлчета биха били купени от маговете-ковачи и остават 100 които се купуват от разните благородници и богаташи просто, за да имат кюлче митрил. С други думи Търсенето ще варира около 80-120 кюлчета годишно при предлагане на 100 кюлчета.

Защо Адамантият не се обезценява въпреки големия износ на баби за Западния съюз?
а) Адамантият се извлича по джуджешка технология, а не е самороден метал
б) Джуджетата са затворено общество което си пази технологиите (За справка огромните гръмострели по стените на единствения надземен техен град).
в) Песента на Джуджетата е: Злато, злато злато злато, злато злато, злато! (;

Защо Златото е най-скъпия метал въпреки, че ланците от волфрам са много модерни?
а) Паричната система в Магландиум се гради на медни, сребърни и зланти монети.
б) „Обезпечено със злато” - надпис на банкнота от 10 лева
в) С две банкноти от пет лава мога да купя точно 5 банкноти от по два лева! - тоалетна мъдрост, добавено: Освен ако си на зор!
Извод, щом златото е пари тегглото му определя стойността му.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Cocaine
Гвардеец
Мнения: 694
Регистриран на: вт окт 07, 2003 10:05 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Cocaine » пон дек 21, 2009 11:43 pm

Изпуснал си думата "злато" на едно място в припева. :wink:
Защо Златото е най-скъпия метал въпреки, че ланците от волфрам са много модерни?
а) Паричната система в Магландиум се гради на медни, сребърни и зланти монети.
б) „Обезпечено със злато” - надпис на банкнота от 10 лева
в) С две банкноти от пет лава мога да купя точно 5 банкноти от по два лева! - тоалетна мъдрост, добавено: Освен ако си на зор!
Извод, щом златото е пари тегглото му определя стойността му.
Систематизирал си го отлично. Точно затова кило сребро не може да има цена, различна от 10 златника!
Добра логика, но именно е, че не е логично търсенето да е еднакво... То също е фактор, както сам каза!
Фактор, който не влияе на предлагането по никакъв начин. Това имах предвид. Със сигурност обаче надхвърля предлагането, защото е рядка стока, следователно притежанието на митрил показва богатво, стил, класа и тем подобни.

За адамантият не съм спорил и не смятам, че следва да се обезцени. Ако тръгнеш да се пазариш с джудже, вероятно ще си треснеш поне 10% надценка :D
И мълком по речното дъно във дълги редици
ний гоним миража на някаква светла страна.
И в нашите ледни и мътнозелени зеници
гори безнадеждния пламък на жълта луна.

Потребителски аватар
shizziss
Вречен
Мнения: 323
Регистриран на: съб мар 08, 2008 2:08 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от shizziss » вт дек 22, 2009 4:46 am

Така, преди да започна по темата, едно малко лирично отклонение:
"Кервана си върви, кучетата си лаят!"
До сега не си бях изваждал извода от тази хубава поговорка, но ето че дайде момента да си га извадя!
Кучетата (тоест ние) спяхме да лаем и кервана (тоест Форума) спя да върви! : Twisted Evil :
Носега всичко е наред и за това мисля да започна по темата.
Елендил написа:Адски непрактично решение според мен. Дори и при продажба на 80 медника на килограм стомана, ако я продадеш на поне 120 медника в Централния съюз, имаш 50% печалба на килограм, което вече е много. Един товарен кон може да мъкне поне 80 кг стомона, която я продаваш на 300 километра за 120, даже 150 медника килограма: имаш 480 медника печалба без пътните. Един керван ще изкупи половин тон стомана и след 10-15 дни ще я продаде на елфите на промоция 199 или 198 медника :lol: .При 160 медника (сваляш им 20% като за елфи) този керван печели 500*80/100 сребърника, или 400 сребърника за 15 дни път. От тях можеш да се изръсиш и 100 сребърника за да имаш добра охрана, и още 50 за мита и такси, и още 50-100 за храна. Чиста печалба- поне 150 сребърника. Първият превозвач, който се сети за нещо такова, ще се наяде яко: добра душа е, ще облекчи елфите от парите, които имат, нали не ги ползват, и им носи нещо полезно, като стомана.

Още нещо: подобен диапазон 80-200 е немислимо голям за стомана. За вълната предложението 2-100 не докарва такава спекула, защото производителите на вълна не произвеждат толкова много вълна, че търговците-прекупвачи да изкарат такава печалба. Не че съм съгласен с долна цена 2 медника за кг, просто е малко според мен.

След това малко лирическо отклонение за спекулата, да се върна на ценовата листа: на един разказвач ще му е много по-лесно да получи примерната цена в някой човешки град на 300 километра от най-близкия производствен център на стомана/вълна/памук и подобни, и той да променя цените спрямо средната, вместо да му дадеш цена Х медника при джуджетата, айде смятай колко е при гигантите от някое племе.

Не съм и тръгнал да искам точна цена, но приблизителната върши чудесна работа в повечето случаи. Минималната цена не е добра идея, защото така караш играчите да си измислят такава история, че да са от този рай за войни/стрелци/магове и да си вземат по-яки предмети с доста оскъдните пари за начало.
Първо, преработих списъка, така че да е по лесно да сравняваме и коментираме (фиксирах и цената на среброто на 10000).

За спекулациите на Елендил. Точно това имах предвид и аз но го гледам от друга гледна точка. ако един човек с един кон или по добре едно магаре (излиза доста по евтино а КПД-то не е много по малко), направи описаната от теб врътка получава супер производство (на кинти), но шанса да го набарат разбойници е доста голям. Ако пък имаме керван от твоя пример в него не се включва само един Търговец и много охрана така че печалбата ще трябва да се дели :twisted: . При това мисля че всичко е наред и всепак май диапазона е голям за това вдигам стоманата на 16 при Джуджетата.
Сега за въппроса ти за Гитантите- до колкото се спомням те търгуваха с ЦС ако те взимат стманата за 96-136 средно 116 то биха им я продали за 140-197 средно 168 при това прокълнатите и и онез дето се кланяха на Кали биха я получили за около 200 8) .
И аз искам да постигна приблизителна цена за районите в които са произвежда/добива даденият материал и надценка от 20 до 70 % за всяка граница която преминава :wink:
Cocaine написа:Отново не виждам решение на основния проблем - промяна на съотношението на цените злато:сребро. Докато сребърните монети са част от паричната система на Магландиум, цената на суровото сребро не може да варира. Това е грешно по ред причини, които вече съм изтъквал, та се надявам да не ми се налага пак да го правя.

Другото е, че смятам, че 1кг митрил трябва да струва повече от 1кг злато (по-горе пише защо).
Цената на среброто е корегирана :wink:
Сега за митрила - с риск да ме изядете ще изплюя камъчето :? . Мисля да пооправя една, според мен небивалица в ПММ свъързана с Митрила тои няма да се добива като руда за сега от никой а в последствие можеби от Елфи, Гиганти и Гобрини по простата причина, че главното находище се намира в източният Колос дълбоко под планината където извират реките Лия и Неделорн. техните подземни притоци бавно отмиват жилата и отнасят малки частици митрил надолу по течението към Лунното езеро, където тези частици се утаяват на дънота и под действието на една от луните са превръщат в Итилдин.
Vilorp написа:1 златник = 10 грама
1 златник = 10 сребърника = 100 грама Ag
1 кг. Аg = 10 златника
1 кг. Аg се секат 100 монети (в идеалния случай) = 10 златника - сиреч проблем няма тука!
1 кг. Аu = 100 златника

Митрилът е по евтин от златото, защото не е парична еденица, а не е такава именно защото се добива „трудно” и е в гораничени количества, както адамантиума междувпрочем.

В общи линии проблема на тежките брони идва от ограничената подвижност, която определно трябва да се избистри и килограмите, не толкова от цената на метериалите, който както видяхте по горе са си тамън.
Между в прочем и при цена на среброто от 10000 продължава да съществува проблема какво аджеба печелят Ковачите сечащи монети? Знам че въпроса е задаван и преди и не се чувствам като откривател на топлата вода. Но предлагам две решения: първо ако се зачетете между редовете на ПММ в секцията за света пише че монетите тежат 5гр. И второ ако тава не ви устроива можем да приемем че тежат 9 гр.
Вторият вариянт е по добър ако приемем че цените на Злато, сребро и мед са строго фиксирани (което само по себе си не е реално -не няма да захващам тая тема за реалноста и баланса че ще стане страшно)
А първият е по добър ако приемев че това е минималната цена и към нея върви 20 до 70 %-та надценка.
Така като се замисля на фона на Митрила и Итилдина адамантия може и де попоскъпне като максимална цена?
За ОП и аз имам проблеми с нея в ДМТ :oops:

П.П. Vilorp в ония джуджешки химн си припуснал ужасно много пъти думата МНОГО :twisted:
Аксиом 16 "Древна магия на Титания"... Около 1456 година...
Само един Разказвач знае, какво ще стане, ако боговете се върнат, магията удави света, а старите континенти изплуват...
Следва продължение...

Елендил
Работник
Мнения: 123
Регистриран на: съб дек 20, 2008 9:44 am

Мнение от Елендил » вт дек 22, 2009 1:02 pm

За въпросните спекулации се изразих лошо: половин тон стомана го слагаш в една, максимум 2 каруци, или по-скоро 1-2 фургона. Това не е точно керван, а със сигурност ще намериш превозвач с 2 фургона и 2 впряга :P . Иначе за охраната: намираш 16 опитни и с добро реноме охранници, и дори по 50 медника на ден на човек не е скъпо, предвид печалбата. А група от двайсетина човека, от които поне 16 са опитни бойци... разбойниците трябва да са или много смели, или много глупави, или просто много. Току що се сетих, че вече няма да има обедняли благородници: който обеднее, взима заем, отива да спекулира, и за 2-3 месеца пак е богат, след което връща заема и може пак да обеднее :P .

Потребителски аватар
kartacha
Вечният новак
Мнения: 987
Регистриран на: съб дек 22, 2007 5:11 pm
Местоположение: Хасково
Контакти:

Мнение от kartacha » вт дек 22, 2009 3:21 pm

Виж, Шизис. Може да приемем, че 1 кило чисто злато е по-евтино от 100 златни монети, защото те са претърпяли обработка. И ако искаш от 1 кило злато да си направиш 100 златника, то трябва първо да си намериш някой да ти ги изсече точно. Може първо да определим от колко до колко би ти взел един ковач, да извадим цената от 100 златни монети и да получим цената на златото. :roll:
За феновете на Diablo:
http://diablo-bg.site50.net

Отговори