Фелини - базово инфо - обсъждане на статистиките

Фенски допълнения и неща в процес на тестване. Тук всеки би могъл да споделя и най-налудничавите си идеи за играта, за светове и за промени в правилата.

Модератори: hameleona, Модератори

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » ср юни 03, 2009 10:24 am

Mistral написа:
По точките ти, няколко бързи отговора, с риск пак да изтръпнеш:
1 - Не се отнася само за Фелините
2 - Все неща зависещи от разказвача. Пак, какво общо има Ф-те?
3 - Пак, какво общо има Ф-те?
4 - Очевадно, качването на умение до висока степен е по-евтино от качването на висок показател. ИЗ, ТЖ и Абсорбция.
5 - Това как е реален пример за какво?
6 - Пак идеята за представите... Пак, къде ти е реалната обосновка?
7 - Пак "граници"... Ако някоя нова раса е балансирана, защо да няма определени показатели превъзхождащи останалите?
П.П.Д - Погледни първия ред.
Бързите отговори са като бързия секс ... :wink: Внимавай все пак, защото ако дадеш още по-бърз отговор, може изобщо да успеем да го видим, като прелита.

Ще повторя с риск да стана досаден за тези, които вече са ме разбрали:

1. Напротив - фелините уж се дават като раса, която е слаба в началото и силна в един по-късен етап на играта. И за това питам - колко по-късен етап, как се изчислява това изпреварване и от кой момент стават категорично по-силни. Системата няма фиксиран праг на нивата и следователно на този отговор няма въпрос. Забелязвам обаче, че просто не разисквате този въпрос.

2. Няма изрична забрана да се почва от ниво, различно от нула. Няма и забрана като ти умре героя гигант на Х ниво, да си направиш нов на същото или приблизително същото ниво, само че фелин. А трябва да има такава забрана, защото колкото и жесток пазърлък да има между разказвача и играча, резултатът от него надали ще е: Гигантът ми умря на седмо ниво, почвам фелин от нулево". Все ще има някое и друго прехвърлено нивце, което прави идеята за левъл аджмънт раса порочна. За това - да се въведе двойната забрана - никакво начално ниво, различно от нула и никакви замени на умрял герой от обикновенна раса с фелин (или създание от друга раса с подобен замисъл).

3. Да, в Аксиом наистина няма механика за постепенното настигане и изпреварване на стандартните раси от лелъваджмънт. Виждам, че също като на първия ми довод, на това не сте отоговорили.

4. Взимането на високи нива умения е по-скъпо от взимането на високи нива показатели. И Войн и М. СТрелец дават бонус СУ/2, което ще рече, че трябва да го вдигна с четири степени, за да наваксам вдигане с две точки на първичен показател за стрелба или използване на даден клас ръкопашно оръжие. Вие ме гледате в очите и ми казвате, че вдигане на показател от 15 на 17 за 33 е по-скъпо от вдигане на Су Войн или Стрелец от 8 на 12 за 50!!

5. И да - номера, че развитието на една раса с показател може да се компенсира със взимане на СУ от друга го има и сега. Но в някаква граница - както сами признавате - остроухите са предназначени за стрелци и въпреки това джужде с макснати показатели и СУ Майстор Стрелец има категорично по-висока атака на стрелба от елф с макснати показатели и без умение.
Но при Ловкост 19 фелинът ще надмогне в клас мечове гигантът с 6 точки, които са равни на целия бонус от СУ Войн. Ще кажете - може да компенсира с безумната си сила, която ще му даде добър вторичен бонус - ама вторичният бонус пак е от статистика/2 - а това са ТР и още ТР.. при 22 срещу 15 или дори 23 срещу 16 след взимане на СУ Войн на 12 имаме разлика от 4-ри точки в полза на гиганта, която компенсира четири от шест... а гигантът е дал феноменално количество ТР - не че силата не се изплаща, но очевидно го задължаваме да хване една двуръчна брадва и да не поглежда към мечовете.

6. Това отказвате да го коментирате, така че пак питам. Ако ще има свръхсъщества, защо да не са толкиновите елфи? Те не са толкова милички и с дразнещо уреден живот като магланските си събратя - наистина са войни и то такива, които в продължение на хилядолетия са оцелели срещу всичко възможно, което въобръжението на Мелкор и Саурон е родило. Освен това са създадени от велик и признат в цял свят писател - защо не те, а рожбите на въобръжението на Мистрал?

7. Безрасъдната умора беше дадена в хода на дискусия, която убеждаваше някой хора да не прекрачват Някой граници и да потърсят алтернативни решения. И наистина е лошо решение - като ти е ниска издръжливостта, това трябва да има ясни и точни последици. Още по-лошо е, защото се предлага на хора, които приемат алтернативните предложения като допълнения към основната си идея, която не желаят да променят.

8. Дам - създаването на фелините може да не ощети елфите по отношение на стрелба (макар че май и това правят) и магии, но категорично ощетява други раси, които са много по-пригодени от остроухите за ръкопашен бой. С тях какво става? И щом самите фелини заемат нечие място, с каква наглост утре ще спорите с хората, които на свой ред създадат нещо по-добро за ръкопашен бой от фелините? Ще им кажете, че сте си заплюли мястото? И това ще спре споровете?
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » ср юни 03, 2009 10:59 am

Mistral написа: По-подробни доводи ще гледам да постна до края на седмицата, но както Бат Гойко каза - финалните статистики зависят от него. Вероятно и изцяло на него ще ги оставя, защото аз лично просто не виждам нищо, което да е показало че сегашните трябва да се променят. Пробните битки които сме правили най-малкото това направиха ясно.
Това, че ти не виждаш, означава само, че трябва да ти ги посоча. Спокойно, няма да спомена нищо за психологията на играчите...

Само ще ме извиниш, че няма да ги подреждам. Така или иначе за първоначалното ти предложение важат всички без изключение...

BatGojko написа:Това, което го искаме от елфите сме им го дали и сме го постигнали. Нека разглеждаме Фелините самостоятелно от елфите.
Просто приемете, че за база в системата е винаги вземан показателя на хората - 16. Следователно всички отклонения от него трябва да се обмислят много внимателно.
Най-голямото отклонение до момента е СИ на гигантите, но това е за сметка на всички останали техни показатели - Гигантите са най-слаби във всички останали свои показателие, совен СК и ИЗ, като и там са съответно -1 и +1 спрямо хората. СИ е показател, който дава АТ и БЩ, докатао Л е показател който дава АТ, БЗ и ТД - трите най-важни неща в битка. Да, проблемът всъщност е в силата на този показател, но системата е направена така и за момента ще трябва да се съобразяваме.
СИ на гигантите е с +6 спрямо тази на хората и това води до +6 АТ и до +8 БЩ (това обикновено се постига с оръжия за две ръце, тъй че бонусът е за сметка на защита от щитове).
Какво би дало +3Л? - +3 АТ, +1,5 ТД, +3 БЗ
И защо искаме да имат фелините ловкост с 20% повече от хората? Нима наистина хора-котки биха били с 20% по-ловки от хората? Кой е по-ловък, тигъра или шимпанзето?
Какво има повече тигъра от шимпанзето?
Определено не е нито ловкост, нито прецизност. По А16 би следвало да кажем, че има:
Повече ЖТ
Повече СИ
По-малко Л
По-малко ПР
По-малко ИН
По-голямо тегло
Може би относително еднаква бързина.
Може би по-малко ИЗ (с възможност да се изразходва по-бързо).

Айде сега да видим какви сикаме да са Фелините! (Ей, само Мистрал да не беше зачезнал така)
Специално обърни внимание - базовият показател е 16 според дизайнера на системата.
Оттам нататък аз смятам сегашните показатели на фелините за аберация.
Асен написа: А аз отново питам, защи за -предполагаемо- целите на ролевото разиграване, ви трябват ралзични то по-високи расови статистики?
Още един въпрос от тази тема. Още нямам отговор, и много държа да ми отговориш!
Искаш ловки и бързи бойци. Елфите са ловки и бързи и показателите им го подкрепят механично. Защо трябва фелините да са по-ловки, ако целта е ролево отиграване?
Да, определено не вярвам, че това е целта, а ако това ви е целта, предложените показатели са контрапродуктивни. Понеже стимулират мощно към съвсем друг вид игра, извеесттна с умалителното "пауърплей" 8)!
Асен написа:
hameleona написа: Продължавам да задавам въпроса: Защо няма да има по-ловки от елфите?
Защото и те са изроди, всичко с максимална ловкост над това е забранено да припарва до моя игра.
Някой замисли ли се за последствията от тези +2 Ловкост? Не, те не се равняват на 3 пъти повече от +1 Ловкост. Щеше да е така, ако Аксиом ползваше един зар!*
В момента обаче +2 или +3 Ловкост се равняват на около 20% до 40% процента по-малък шанс да бъдеш уцелен! Отделно този, който го уцелват по-често, му се налага да позлва по-често активна защита, с което губи ТД. А предвид, че се определят пак от Ловкост, познайте какво - другият и без това атакува по-често и по повече.
Да, ясно, че искаш да са най-добрите бойци. Аз пък не искам да си правя фелин всеки път, когато искам специалист в близкия бой.
cherno_slance написа:Повдигането на стари теми равносилно ли е на повдигане на старите дискусии, свързани с тях?
Помня, че имаше много спорове относно максималните статистики на расата. Елфите са на границата с бъгавостта при СК 17 и Л 17 спрямо гигант с СК 15 и Л 13, а един фелин с СК 19 и Л 19 отива оттатък всяко равновесие спрямо по-бавните раси.
Това ми беше и тогавашното възражение - хората са молко по-бързи и ловки от гигантите, елфите са малко по-бързи и ловки от хората и по тази логика фелините могат да са по-бързи и ловки от елфите с малко... обаче някъде в предния край на редицата гигантът и джуджето затъват все по-дълбоко! И не само с ТД, но и с разлики в БЗ.
Мда, не си го видял. Повтаря се само три пъти до момента, а го търсих по диагоналната система.
BatGojko написа:Няма да имат Л над 17! Най-вероятно няма да имат и СК над 17, но ще им се даде расов бонус към РЕакция.
Мисля, че ще станат много по-интересни, ако разликите им с другите раси не са толкова в основните показатели, а в расовите им умения. Повдигнах темата като важна, за да не я забравя и да пусна моята версия за фелините (базирана на идеите на Боби, разбира се), тъй като Мистрал не се е вясвал от доста дълго време, а фелините им е време да придобият финален вид и да се "официализират" :)
Подчертаното е от мен. Можеш да го имаш предвид като ми отговаряш защо ти трябват толкова високи показатели. Всъщност, настоявам да го имаш предвид!
Асен написа: Накратко, водете се от това ограничение. Ловкост до 17, сила до 20, двете заедно да не надхвърлят 32, скоростта да се води от ограничението за Ловкостта!
А предложението за по-лесни отклони е много добро и пасва идеално за "ловки", без да им дава прецакващи баланса атака, защита и ТД в едно.
Това ми е финалното предложение. Също не те убеждава? Нищо не мога да направя.

Забележка: пропуснал си оснвно мои постове. Да го приемам ли лично :P ?


П.П.: И една съвсем лека причина да не се компенсират раздути показатели с множество нови расови наказания. Всяка допълнителна механика, уникална за дадена раса, натоварва системата допълнително. В момента целта на системата е опростяване, не усложняване.
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » ср юни 03, 2009 12:03 pm

Айде със слънцето сме писали сравнително близко и може да не ми е видял, поста (последен на 10-та страница), ама Асен пише час по късно и мога само да приема, че долния цитат се отнася за него.
П.П.: И една съвсем лека причина да не се компенсират раздути показатели с множество нови расови наказания. Всяка допълнителна механика, уникална за дадена раса, натоварва системата допълнително. В момента целта на системата е опростяване, не усложняване.
Първо: Асене, щом си сложил ограничение веднъж от 32 (за сумата от Л и СИ), защо го слагаш втори път? Друг е въпросът, че СИ не е напълно равностойна на Л.

Но ако приемем до чиста механика:
СИ+Л=32
СК+ИЗ=26
При СК 18 и Л 19, писетата трябва да имат 13 сила и 8 изд, това от чисто механична гледна точка, което е сравнително добра механика за образуване на основни показатели, но нещата ще започнат да се израждат при туканите на Слънцето където се достига до: СК 22, Л19, СИ 13, ИЗ 4.
И двете раси претендират да са войни, ама какъв е тоя войн дето има 4 ИЗД?

Затова идва втория и по елегантен тип баланс където нещата се шлайфат с расови умения, което зволява война да е войн и да изглежда като войн, но нещо в „психиката” му да куца.
Примерно Туканите не се бият след 6 часа и почиват събота и неделя (за справка Астерикст и Британците).

Та както казвам, казахи в придишния пост дето сте ги изтървали (;, не пречи да има дори 30 ловкост, ако въпросните твари имат -10МЗ да речем, което позволява на всеки приличен маг да ги издуха с едно кихване.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » ср юни 03, 2009 12:18 pm

Vilorp написа:Айде със слънцето сме писали сравнително близко и може да не ми е видял, поста (последен на 10-та страница), ама Асен пише час по късно и мога само да приема, че долния цитат се отнася за него.
П.П.: И една съвсем лека причина да не се компенсират раздути показатели с множество нови расови наказания. Всяка допълнителна механика, уникална за дадена раса, натоварва системата допълнително. В момента целта на системата е опростяване, не усложняване.
Първо: Асене, щом си сложил ограничение веднъж от 32 (за сумата от Л и СИ), защо го слагаш втори път? Друг е въпросът, че СИ не е напълно равностойна на Л.

Но ако приемем до чиста механика:
СИ+Л=32
СК+ИЗ=26
При СК 18 и Л 19, писетата трябва да имат 13 сила и 8 изд, това от чисто механична гледна точка, което е сравнително добра механика за образуване на основни показатели, но нещата ще започнат да се израждат при туканите на Слънцето където се достига до: СК 22, Л19, СИ 13, ИЗ 4.
И двете раси претендират да са войни, ама какъв е тоя войн дето има 4 ИЗД?

Затова идва втория и по елегантен тип баланс където нещата се шлайфат с расови умения, което зволява война да е войн и да изглежда като войн, но нещо в „психиката” му да куца.
Примерно Туканите не се бият след 6 часа и почиват събота и неделя (за справка Астерикст и Британците).

Та както казвам, казахи в придишния пост дето сте ги изтървали (;, не пречи да има дори 30 ловкост, ако въпросните твари имат -10МЗ да речем, което позволява на всеки приличен маг да ги издуха с едно кихване.
Туканите ги обсъждай със Черно слънце в тяхната си тема, а з аоктопидите ще направя отделна ;). И не, съжалявам да те разочаровам, но не се отнася за теб - въпросите ми в случая са конкретно към Мистрал.

Ти си ми взел само сборовете, а не и ограничението за Ловкост и Скорост до 17. Ако искаш да слагаш Ск18 Ло 19, предлагам като расова механика за компенсиране "-3 Ат, -2 БЗ, -2 ТД, -2 РЕ". Ако това те урежда, аз нямам проблеми - щъкмо ще са най-добрите във въпросните показатели литературно, но няма да прецакват баланса на играта.
А можеш и ти да ми отговориш "защо една раса трябва да е по-бърза от елфите, за да се окачестви като бърза" (което не изключва отогвор от Мистрал ;)).
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » ср юни 03, 2009 1:44 pm

Асен написа: Ти си ми взел само сборовете, а не и ограничението за Ловкост и Скорост до 17. Ако искаш да слагаш Ск18 Ло 19, предлагам като расова механика за компенсиране "-3 Ат, -2 БЗ, -2 ТД, -2 РЕ". Ако това те урежда, аз нямам проблеми - щъкмо ще са най-добрите във въпросните показатели литературно, но няма да прецакват баланса на играта.
А можеш и ти да ми отговориш "защо една раса трябва да е по-бърза от елфите, за да се окачестви като бърза" (което не изключва отогвор от Мистрал ;)).
Асене, спиш! =)
Това че не е написано -3 Ат, -2 БЗ, -2 ТД, -2 РЕ, не значи че не се постига близко до това с расовите умения. Но ако се напише по твоето предложение просто се губи системния смисъл от по-високите показатели. Иначе нали това разправам от средата на дискусията, гледайте и расовите освен максиманите основни показатели.

Тебе те питах защо слагаш двойно ограничение! В частност защо двойното ограничени е на 17, а не на 16 примерно?

За бързината ти си си отговорил сам: Ако някой е по-бърз, от теб, значи е бърз.
При всяка раса има две положения бърз и бавен. Бързия е по-бърз от мене, а бавния е по-бавен от мен. От игруемите раси в момента джуджетата казват: Тролите са бавни, Хората, Гигантите и елфите са бързи. Толкова.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » ср юни 03, 2009 8:58 pm

Vilorp написа: Асене, спиш! =)
Това че не е написано -3 Ат, -2 БЗ, -2 ТД, -2 РЕ, не значи че не се постига близко до това с расовите умения. Но ако се напише по твоето предложение просто се губи системния смисъл от по-високите показатели. Иначе нали това разправам от средата на дискусията, гледайте и расовите освен максиманите основни показатели.

Тебе те питах защо слагаш двойно ограничение! В частност защо двойното ограничени е на 17, а не на 16 примерно?

За бързината ти си си отговорил сам: Ако някой е по-бърз, от теб, значи е бърз.
При всяка раса има две положения бърз и бавен. Бързия е по-бърз от мене, а бавния е по-бавен от мен. От игруемите раси в момента джуджетата казват: Тролите са бавни, Хората, Гигантите и елфите са бързи. Толкова.
Точно за да няма системен смисъл от певишените расови показатели го предлагам. Нали всичко беше заради литературното описание уж 8)?
Вече обясних какви недостатъци виждам във въвеждането на нови расови умения - на много хора и досегашната механика им е сложна, ти искаш фелините да ползват вариация на същата, защото ти нямаш проблеми със сметките в системата... ;)

Спасе, куца ти логгиката, или те е ударил пауърплеят. Ако аз съм най-бързият до момента и Х е бърз колкото мен, значи е бърз, ако малко по-бавен от мен, той пак е бърз, въпреки, че малко ми отстъпва!
Ако Х обаче е по-бърз от мен, той без съмнение е мутант или аберация :twisted: !
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » чет юни 04, 2009 10:14 am

Мале, мале - отдадох се на един ден социален живот, а то какво станало :lol: !

Сериозно...
Слънце, за няколко неща викаш, че "никой не ги бил дискутирал". Еми аз гледам и моя пост, и този на Мистрал и числата си вървят 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. Т.е., по мое виждане на всичко сме ти отговорили, че при това аз доста зор хвърлих за да ти обяснявам позицията си. А последния параграф си беше отговор на точка осем. Не го номерирах, защото нито е послепис, нито ти го беше номерирал някак, т.е. нямах си и идея как да го направя по-ясно ;) . Специално за 6. ще ти го кажа по-ясно.

Ти питаш: "Защо създавате егати имбите?"
Аз отговарям: "Ъъъм, ние не създаваме егати имбите. Във всеки случай, ние за това спорим."

Отметнах това, продължавам с по-сериозния проблем...

Не знам защо се възцари усещането, че всяка раса трябва да е равностойна на останалите във всяко отношение. За да цитирам Асен, "Не искам всеки път, когато си правя мечоносец, да трябва да си правя фелин".

Еми и ние не искаме това. Искаме фелините да са по-добри в някои начини за водене на бой от останалите, без това да налага задължителен избор на расата.

Сега, не ми казвайте, "еми и ние това искаме", защото вие искате, почти дословен цитат на Черния Асен: "по-големо от елфа не трябва да има". И що?

Не ми казвайте и "ти чуваш ли се? как тъй фелините ще са по-яки с мечовете, това е тотален дисбаланс, равенство за всички!" защото аз ще кажа: "вие чувате ли се?". Нека си направим сметка:
-има раса, с която се правят най-добри стрелци. Дали са джуджета или елфи - все тая
-има раса, с която се правят най-добри магьосници. Дали са хората или елфите - все тая
-има раса, с която се правят най-добри мечоносци. Дали са хората, гигантите или елфите - все тая
-има раса, с която се правят най-добри бойци с чукове. Дали са тези или онези - все тая
... и т.н.

Каква ми е идеята? Правейки фелините по-слаби във всяко отношение от някоя раса, то тя автоматично става слаба раса. Това ли се цели в цялата история?

Но ми прави впечатление и друго - ето че и Асен дръгна по струната на Хам: за какво ни е да се хабим да правим не-слаба раса, ако целта е ролево отиграване? Ми и аз не знам Асене, ако максимата ни е "ролевото срещу баланса", то и аз не знам, честно ;) .

И в крайна сметка: ок, няма да вдигаме ловкостта. Остава един забравен и неотговорен въпрос, който поставих преди много време. Слушайте внимателно...

Фелините нямат право на яка броня. Т.е. трябва им някакъв бонус към БЗ. Който да не е +1, защото това е подигравка.
Фелините по идея трябваше да са бързи. Ок, няма да им даваме СК, за да не ги направим яки стрелци. Ще им даваме бонус ТД (...което, както Къртача упомена, е далеч по-яко от бонус към максимума, особено при условие, че в началото почват с по-малко Ловкост, ама хайде, ще удовлетворяваме нуждите на групите "почваме от ниво, чиято стойност се равнява на десетото щастливо просто число. Който първи открие стойността, получава...бонус ниво!").

И какво остана? Само дето нямат бонус към атаката с някои оръжия. Което аз твърдя, че трябва да го има. Но да допуснем, че някак Батугой се е убедил за този вариант, без бонуса към атаката. Ама какво излезе сега: няма да им даваме ловкост, което дава хипер многото бонуси, ама ще им дадем... направо хипер многото бонуси. За ролево разиграване, съмнение няма, то в "ролевите показатели" не влизат такива, които се образуват от ловкост, само такива, като промъкването, които се образуват от БЗ и ТД...
シャマョツィ

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » чет юни 04, 2009 10:43 am

Вметка извън темата: Понеже не съм сигурен дали 1-цата е просто число: 29 е 10-тто а ко не я броим нея, а ако я броим 27. Което всъщност са си слънчевите нива за социални приключения. Може ли бонус нивото да си го избера? =)
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » чет юни 04, 2009 11:40 am

Shamajotsi написа: Не знам защо се възцари усещането, че всяка раса трябва да е равностойна на останалите във всяко отношение. За да цитирам Асен, "Не искам всеки път, когато си правя мечоносец, да трябва да си правя фелин".

Еми и ние не искаме това. Искаме фелините да са по-добри в някои начини за водене на бой от останалите, без това да налага задължителен избор на расата.

Сега, не ми казвайте, "еми и ние това искаме", защото вие искате, почти дословен цитат на Черния Асен: "по-големо от елфа не трябва да има". И що?

Не ми казвайте и "ти чуваш ли се? как тъй фелините ще са по-яки с мечовете, това е тотален дисбаланс, равенство за всички!" защото аз ще кажа: "вие чувате ли се?". Нека си направим сметка:
-има раса, с която се правят най-добри стрелци. Дали са джуджета или елфи - все тая
-има раса, с която се правят най-добри магьосници. Дали са хората или елфите - все тая
-има раса, с която се правят най-добри мечоносци. Дали са хората, гигантите или елфите - все тая
-има раса, с която се правят най-добри бойци с чукове. Дали са тези или онези - все тая
... и т.н.

Каква ми е идеята? Правейки фелините по-слаби във всяко отношение от някоя раса, то тя автоматично става слаба раса. Това ли се цели в цялата история?
Точно за мечовете не позна. Мога да равностоен с двуръчен меч, ако съм човек, а с едноръчнио мечове елфите ще са пак по-добри, но не с много. Опитът е фелините да изпреварят и двете раси накуп, при това с много.
Нещо не виждам как "равностойни на най-добрите" в това отношение правии фелините "слаба раса", така че аргументът ти издиша ;).
Shamajotsi написа: Но ми прави впечатление и друго - ето че и Асен дръгна по струната на Хам: за какво ни е да се хабим да правим не-слаба раса, ако целта е ролево отиграване? Ми и аз не знам Асене, ако максимата ни е "ролевото срещу баланса", то и аз не знам, честно ;) .
Не, аргументацията "така са описани, значи трябва да имат 19 ловкост" ми звучеше като аргументацията "ролевото срещу баланса". При което зададох въпроса, ако следвате тази логика, защо не я следвате докрай. Ако не я следвате, значи съм ви разбрал погрешно 8).
Shamajotsi написа: И в крайна сметка: ок, няма да вдигаме ловкостта. Остава един забравен и неотговорен въпрос, който поставих преди много време. Слушайте внимателно...

Фелините нямат право на яка броня. Т.е. трябва им някакъв бонус към БЗ. Който да не е +1, защото това е подигравка.
Фелините по идея трябваше да са бързи. Ок, няма да им даваме СК, за да не ги направим яки стрелци. Ще им даваме бонус ТД (...което, както Къртача упомена, е далеч по-яко от бонус към максимума, особено при условие, че в началото почват с по-малко Ловкост, ама хайде, ще удовлетворяваме нуждите на групите "почваме от ниво, чиято стойност се равнява на десетото щастливо просто число. Който първи открие стойността, получава...бонус ниво!").
Ок, радвам се, янам да вдигаме ловкостта над 16 или 17. Предполагам, че 17 е ок, за да са на едно ниво с останалите подобни раси. Сега да отговоря на останалите ти питания.
Бонусът от +1 към максималната ловкост не е подигравка. Справки защо максималната ловкост при създаване на нова раса в МАгландиум е 16 - изказването на БатГойко в темата. Ако дизийнерът обяснява логиката на системата, склонен съм да му вярвам.

Елфите по идея също са бързи. Някак си го постигат и в игра с "неадекватната си" 17 СКорост. Не виждам защо фелините трябва да са по-бързи от най-бързите, за да са бързи. (Излезеш ли ми на това с отговор, който засяга описанието им, те връщам към "ролевото срещу баланса").

Бонусът към защита се постига елементарно с предложената от БатГойко механика "Отклон за 2 ТД, но всяка допълнителна точка струва 1 ТД" (цитирам по памет). Което е същото, като правилото за Специалист в Защита, така че не натоварва системата много. Същевременно не я чупи, защото иска ТД, и прекрасно допълва "скромната" им БЗ при Ловкост "само" 17. При атака от опонент с едно и също оръжие, ударите могат да попадат в бронята им по-често, отколкото при също-толкова-ловък и бърз елф с по-голямата му броня от 6, при това с еднаква цена от ТД.
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » чет юни 04, 2009 12:45 pm

Дойдохме си на думата, в крайна сметка. Не че не трябвало да задминаваме елфите - не трябвало да го правим с много.

Ок, сега спорът е дали 19 е много.

Както обясних, трябва да има бонус към защитата. Ти предлагаш расово умение, което да дублира най-важния бонус на СУ Спец. в защита. Това добра идея ли е? Да видим...

Какво получава един фелин от СУ Спец. в защита?
-бонус към парирането, СУ/3. Т.е. максимум 4. Е, БЕБО дава повече. Не се брои.
-бонус към защитата с щит... който е дублиран, ограничен и напълно безполезен. Не се брои.
-бонус +1 ЗА на някои брони, който може би няма да го имат. Не се брои.
-бонус +2 БЗ... на 11. степен!
-бонус "вдигане на щит"... на 12. степен!

И какво излиза? Един фелин, който иска да е добър в защитата (а не просто да наваксва наказанието към защитата си) трябва да похарчи поне 66 ТР за да получи някакъв бонус? Че то качването на ловкостта от 17 на 19 при 17 максимум струва само с 8 ТР повече. За които получава не просто +2 БЗ, а и една ТД, както и +2/1/0 атака. Мда, това определено е по-добър баланс, да направим едно СУ безполезно...

Продължавам натам. Ок, фелините няма да са по-добри в кое да е отношение на боя (няма и да са като хората - косматите не са възприемчиви, а точно обратното). Няма и да са по-бързи от сегашните най-бързи*. Ще бъдат прецакани от липсата на хубави брони, което ще компенсират с бонус-псевдо-Спецвзащита. Хубаво, ама аз ли пропускам нещо или фелините така... нямат плюс? Връщаме се на ситуацията "защо тръгнах да играя с тях?"...

*сега си мисля за това - явно за да има баланс, трябва да има една имба, а.к.а. "елф", който да е:
-най-бърз
-най-добър стрелец
-най-добър магьосник
-най-добър мечоносец
И пазейки този стереотип (сакън фелините да не са по-бързи, защото елфите са замислени да са най-бързи) не отиваме ли в случая "ролево срещу баланс"? Или това е именно с цел баланс?
シャマョツィ

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » чет юни 04, 2009 3:41 pm

Shamajotsi написа:Дойдохме си на думата, в крайна сметка. Не че не трябвало да задминаваме елфите - не трябвало да го правим с много.

Ок, сега спорът е дали 19 е много.
Грешен отговор - не трябва да задминаваме хората с много.
Оттам нататък постът е не по темата, или по-точно, няма отношение към моя пост, на който се опитваш да отговориш.
И да, 19 е много, а аз чакам отговори от Мистрал!
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
Mistral
Гвардеец
Мнения: 585
Регистриран на: съб дек 29, 2001 12:08 am
Местоположение: Фелла / Montreal
Контакти:

Мнение от Mistral » чет юни 04, 2009 4:59 pm

Асен написа:...Опитът е фелините да изпреварят и двете раси накуп, при това с много...

...Грешен отговор - не трябва да задминаваме хората с много.
Оттам нататък постът е не по темата, или по-точно, няма отношение към моя пост, на който се опитваш да отговориш.
И да, 19 е много, а аз чакам отговори от Мистрал!
За отговор ще трябва да почакаш малко, налегнала ме е една тежка работа тия дни и вероятно няма да имам време днес да го напиша.

Ще те помоля обаче (че пък и Слънцето също) да вземете да го представите вече тоя пример в който Фелините са чак толкова имабави в предложеният им от мен вид. И не просто като сравнение на една ловкост с друга, а като реално развити персонажи със свички показатели.
"Аксиом16" - официален дом на фелинската раса...

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » чет юни 04, 2009 5:56 pm

Ехо, Мистрал? Отправяш недопустимо предложение. Под формата на заетост (да не кажа мързел) ми прехвърляш доказателствена тежест. Ама не става така - ти си този, който трябва да доказва че с тази скорост и ловкост фелините не изваждат окончателно от игра по-бавните раси.

Освен това, смятам, че е крайно време да ви се вземе свирката, която толкова дълго надувате. Говорите за фелините като художествен образ, изграден около идеята за раса-бойци. В същото време утвърждавате, че точно такъв тип боец досега не е имало в Магландиум и те заемат празна до сега ниша.

Да, ама първо не смятам, че заемата незаета ниша.

Второ - принципът "пръв по време, пръв по право, не важи в настоящия спор". Щом има незаета ниша на лек и маневрен боец, защо цяла една такава ниша трябва да бъде "заплюта". Трябва да има конкурс!
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
Ain alkar
Ahlen
Мнения: 686
Регистриран на: вт яну 03, 2006 6:15 pm
Местоположение: Русе

Мнение от Ain alkar » чет юни 04, 2009 9:36 pm

Навитак съм едно коте да стане на шиш от моя Кел на арената. Само кажете кои техни статистики да пробвам и ще си направя коте меченосец да го видим колко му е силата.
http://www.stihovebg.com/Proza/Razkazi/Pisak/45139.html
Кейт лежеше в леглото си будна…

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » чет юни 04, 2009 10:57 pm

Ей тия!
Vilorp написа:При връщане назад към дискусията:

Основни показатели
- Виталност: 2
- Жизненост: 32
- Сила: 5, максимално 17 (17 дава 1 БЩ и 1 атака евентуално, което си и наред)
- Ловкост: 3, максимално 18 (една идея по-добри от елфите накрая и доста по-зле в началото)
- Интелект: 7, максимално 14 (максимума така си е даден от Мистрал и ги ограничава до 3 зара ТР на ниво)
- Прецизност: 6, максимално 16 (защото фелините макар и да не са котки приличат на такива)
- Издръжливост: 3, максимално 6

Константни
- Скорост: 18
- Магическа защита: 0

Расови умения:
+4 към „Катерене” (национално хоби - Тъй като на Фела няма високи планини (ако имаше островът щеше да бъде открит далеч по-рано) традиция е останала от времето след втората война на боговете когато континентите са се разцепили и отделените на самотния остров фелини са се качвали по високите дървета на брега вглеждайки се до умора в хоризонта за да видят родния край. Тук мога да предположа, че Фела е бил полуостров или на Първия континент или на Магландиум.)
+1 към „Бдителност” (отпада, тъй като си имат прецизност висока)
+1 към „Воля”
+2 „Психическа устойчивост” срещу страх (идващо от другото им расово умение - разпознаването на велики същества, а и от живеещите в съседство такива)
+ 50% по-дълъг и по-висок скок от „нормалното” (заради антаомията на задните им крайници).
+ 2 НВП (начална височина на падане)
+ Устойчиво зрение (вертикални те заници позволяват цветно виждане дори при намалена светлина)
+ Изключително обоняние (+4)
- Забавена реакция -1 реакция дължаща се на спокойния им начин на живот.
- Неумела езда: Фелините по принцип не виждат конете като яздитни животни, само товарни. Самата идея за „езда” по природа им е чужда. -4 към умението. (за да се компенсира бонусът от ловкостта)

+ Безразсъдна умора: позволява ползване на умора в размер на максималния показател за ИЗ, независимо от моментното му състояние, с всички произтичащи от това последствия за моментната ИЗ. Ще им даде възможност да се изразходват адски бързо, ако го искат, но после ще им е много тежко.

+ Ноктеста лапа: +1 зар щета при удар с гола ръка (без ръкавица); +3 твърда щета при удар с бос крак (без ботуши) (съотвенетно которляка ще има 2зара ръка и 2з+6 крак, ако е гол и бос.)

- Брони:
По практически причини, Фелините отказват да носят брони. Това е и една от традициите, предавани от зората на времето, която не биха нарушили при почти никакви обстоятелства. А тези почти никакви обстоятелства са свързани с пришълците на островът им. Заради неразбориите в градът отделен само за тях майсторите ковачи на фелините започват да изработват защитни средства които обаче не надхвърлят 4 ЗА пак по практичните причини свързани с запарването на козината и скубането й от подвижните части на броните

- Отношение към вода
Фелините предпочитат да избягват големите количества вода, пък и не обичат да се разхождат под дъжда. Мократа козина има тенденция да се вмирисва, когато не я изсушиш както трябва. Миризливата козина е нещо неблагоприлично. Поради вродена липса на интерес към заниманието имат:
* Неумело „Плуване” (-2) (колкото и да не обичат да плуват все пак живеят на остров и рано ли късно се срещат с водата)

* Невъзможност да специализират в магическата „Водна Школа” (през и около островът им не минават достатъчно силни водни магически линии и с времето фелините са „ослепели” за тази магическа школа както и нямат защита срещу нея - търпят с 1/2 повече щети)

- Усет:
Фелините са способни да усещат присъствието на могъщи дракони и демони на големи разстояния (по-силно силно създание се усеща от по-далеч, в изключителни случаи на разстояния от порядъка на десетки километри) и да определят посоката и приблизителната дистанция до тях. Това важи и за други същества с голяма сила, но в далеч по-малка степен. Ефективността на това умение се определя по преценка на Разказвача.

Взимането на певец им коства +2ТР повече (заради бонуса към скорост на максималното ниво)
Взимането на Майстор стрелец им коства +2ТР повече (заради бонуса към Реакция)
Взимането на Специалст в защита им коства +3ТР повече (заради бонуса към БЗ на максималното ниво)
Взимането на Акробат им коства +3ТР повече (заради бонуса към скачане)
Взимането на твърда кожа им коства +5ТР повече (заради бонуса намаляващ щетите)
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Mistral
Гвардеец
Мнения: 585
Регистриран на: съб дек 29, 2001 12:08 am
Местоположение: Фелла / Montreal
Контакти:

Мнение от Mistral » пет юни 05, 2009 3:50 am

cherno_slance написа:Ехо, Мистрал? Отправяш недопустимо предложение. Под формата на заетост (да не кажа мързел) ми прехвърляш доказателствена тежест. Ама не става така - ти си този, който трябва да доказва че с тази скорост и ловкост фелините не изваждат окончателно от игра по-бавните раси.

Освен това, смятам, че е крайно време да ви се вземе свирката, която толкова дълго надувате. Говорите за фелините като художествен образ, изграден около идеята за раса-бойци. В същото време утвърждавате, че точно такъв тип боец досега не е имало в Магландиум и те заемат празна до сега ниша.

Да, ама първо не смятам, че заемата незаета ниша.

Второ - принципът "пръв по време, пръв по право, не важи в настоящия спор". Щом има незаета ниша на лек и маневрен боец, защо цяла една такава ниша трябва да бъде "заплюта". Трябва да има конкурс!
Заетост, часова разлика, мързел - както и да го наречеш, Слънце, по времето когато мога да постна отговор вече вероятно ти е минал вечерния час. Не, че това има каквото и да е общо с темата...

Въпроса е, че преди две години надълго ги блъскахме Фелините и шансовете им в битка не се показаха някакви извратени. Единствения проблем бе, че в прекалено много случаи получават първия ход. Не, че това им помагаше чак толкова, до колкото помня. Така че, освен ако в този период не е имало някакви пертинантни промени в системата за които да не съм чул, не виждам как се е изменило положението.

От друга страна ти, който критикуваш, си този който би трябвало основано и с реални примери да си покаже доводите. Това ли е "недопустимо предложение" за тебе? Ако Фелините "изваждат окончателно от игра по-бавните раси", вземи го демонстрирай най-после и ще се съглася с тебе.

Колкото за останалото от съдържанието на поста ти, аз лично за него основа никаква не съм ти давал.
"Аксиом16" - официален дом на фелинската раса...

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » пет юни 05, 2009 10:36 am

Значи критикът трябва да докаже бъгавостта на новата раса, при очевидно свръхвисоки максимални статистики? Бааа... може ли да повториш това свое изявление в една съседна тема, за една друга свръхбърза и ловка раса?

Изрично моля модераторите да не трият този въпрос - позовавам се на правото си на съвесен обитател на форума, който не злоупотребява с правото си на говорене. Въпросът ми е крайно съществен и по темата и засяга проблема, че едни и същи хора са едновременно новатори на една идея, когато тя ги ползва и нейни критици, когато я ползва друг човек. Бих могъл да взимам доводите им от тази тема и да ги пускам срещу собствената им критика в съседната тема - но подозирам, че дори и тогава няма да разберат намека.

А той е прост - не може да преместиш една граница до където на теб ти оттърва и да обясниш на останалите, че повече не може да се бута, защото нишата вече е заета. Нишата и сега е заета, и ако не се надцакват елфи, ще бъдат надцакани хора, гиганти, джуджета или нещо друго... все някоя от досегшните раси ще стане мъничко по-излишна.

П.П. И да напомня - в конкурса право на глас трябва да имат само първоначалните създатели на системата, да не кажа само Батугой, като всички останали имат съвещателен глас (тоест си казват публично мнението).
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пет юни 05, 2009 11:16 am

Аре стига с тези модератори - все едно трият по сто пъти на ден!

Еми в интерес на истината май в момента никой не счита Туиканите за бъгави, така че Мистрал няма смисъл да повтаря каквото и да е било, където и да е било.

И ми е интересно как адвокат толкова често използва тук, както му се вика на ингилизки, "лоджикъл фалъси". Очевидно свръхвисоки максимални статистики? Ама наистина е очевидно, даааа, никой не го отрича, естествено, че ние се опитваме да докажем небъгавостта на фелините въпреки този толкова известен и избождащ очите факт. Не че спорим върху неговата валидност вече десета страница, неее, емчи как?...

И за пореден път - тази логика на надцакването... искам да надцакам БЕБО с Туиканската ръченица, пък!

П.П. Нещо придобих лошия навик да не дочитам мненията... Естествено, сега елфите ще си нарежат вените, защото - омг! - станаха излишни! Ще ги лъжем, че е голяма работа да са егати магьосниците и стрелците, ама надали ще повярват на такава очевидна лъжа ;( . Пък и всички фенове на Толкин, от "Задругата..." на Питър Джаксън, мечтаят да бъдат Леголасовци с мечове, защото Леголас се бие именно с... ъм, меч? А и кой е чувал за магьосник-елф, това е почти като да имаш гоблини като антагонисти в някое фентъзи - абсурд! Не, не е като в ДнД 3 на елфите бонусът им да е към интелекта, не, не е и като "любимият им клас" да е Уизард. Пък и още помня времената, когато всеки си правеше в Аксиом 16х16 елф, когато искаше да е воин. Еееех, минаха тези хууубави времена с тези скапани фелини...

Основното предимство на елфите губим с тези фелини, слушайте какво ви казвам, основното! Гледам и не вярвам на ушите си, елфите да не са най-добрите мечоносци!
シャマョツィ

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » пет юни 05, 2009 12:01 pm

Ха сега де - не стига, че си ироничен, ами преминаваш и към самоирония. Така ме оставяш без работа - моля ти се, не се бий сам, аз винаги съм насреща! :wink:

Истината е, че елфите са бъгави заради Ск и Ловк и всяка раса, която ги надскача, просто става още по-бъгава.
Каза ви се, че няма да има Ск и Ловк над 17 - каза ви се от Батугой, който сигурно го е сепнало прозрението, че отсега нататък всички нови раси ще бъдат със СК и Ловк 17 и нито сантим по-назад.
Каза ви се, че оформлението на раса трябва да стане чрез интересни расови умения, Предложи ви се Ск 17 и Ловк 17, в съчетание с висока сила и задоволителен интелект, за сметка на ниска издръжливост, компенсирана от специално расово качество. Вие харесакте това специално расово качество и го взехте отделно от предложението, с което вървеше - за да се върнете на Ск и Ловк над 17. По някое време се чу от ваша страна - хайде нека е Ск 18 и Ск 18, тоест компромис. Тц. Това не е компромис - това е пазърлък.

Още по-смешно е твърдението ви, че създавате раса, която заема незаета ниша. Това е смешка, защото бъгавостта на елфите в областта на СК и Ловк сама по себе си представлява ниша. Лекувате ги, като им отнемате бъгавостта и я слагате на друга раса - но така отнемате и конкретна ниша.
Следователно аз съм против фелините изобщо да надскачат Ск 16 и Ловк 16 - това е максът на системата, извън който се намира една единствена раса. Едно изключение потвърждава правилото - две изключения премахват правилото. Следователно - Не! Границите трябва да бъдат Ск 16 и Ловк 16 и да се търсят косвени решения за достигането на образа.

Защото наистина е смешно да се критикува образа на толкиновите елфи (пък дори и тяхната изтънчена, магландска проекция) и да се твърди, че образа на фелините е по-удачен от техния за нещо си. Такива твърдения наистина превръщат иронията на казващия ги в самоирония - и то неосъзната.
Последна промяна от cherno_slance на пет юни 05, 2009 12:23 pm, променено общо 2 пъти.
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
Cocaine
Гвардеец
Мнения: 694
Регистриран на: вт окт 07, 2003 10:05 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Cocaine » пет юни 05, 2009 12:03 pm

Защо не заключите темата? Тя отдавна се изроди в непродуктивно заяждане. Видно е, вече има два лагера, нито един от които не се и опитва да докаже своята теза. А именно, с колко са бъгави фелините. Докато не видим това, явно няма да се стигне до компромис. Тогава защо си чешате езиците? И за какво е този ултиматум на Слънцето "добре, правете каквото щете, но аз ще ви надцакам с мойта си раса, пък!" Само на мен ли ми звучи инфантилно? Дайте малко по-сериозно.
И мълком по речното дъно във дълги редици
ний гоним миража на някаква светла страна.
И в нашите ледни и мътнозелени зеници
гори безнадеждния пламък на жълта луна.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пет юни 05, 2009 12:16 pm

За всичко съм съгласен с горния пост на Кокаин. Само смятам, че наистина трябва да се даде шанс на Слънцето и Асен да покажат имбав фелин. Инак темата от много страници насам (признавам, не без моето участие) е повтаряне на едно и също, че с едни и същи думи.
シャマョツィ

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » пет юни 05, 2009 12:25 pm

Шами, не става така, братко. Не се опитвай да ми прехвърлиш доказателствената тежест - ти си този, който трябва да оборва недоверието ми.

Освен това - имам да кажа и нещо ново и съществено:
В продължение на хилядолетия елфите и самодивите (респективно с недомлъвките за техните истински мъже, наречени "русалии") са били за човешкия ум израз на най-крайното в скалата на доброто и злото, носители на особеното, чудното, най-страшното и най-прекрасно в същото време. След Толкин образът на приказния народ е натоварен и с гръцката идея за калоагатия - тоест (най-елементарно казано) със стремежа на човека към пълнота на характера и съвършенство на телесната форма.
Това е, което най-много ни дразни и в същото време привлича в толкиновите елфи, наложили се като основен образ за целия приказен народ - тяхното съвършенство и стремеж към още по-голямо съвършенство. Те са това, което искаме да бъдем като човеци - това ни гневи и очарова.
Аз за това и много се ядосвах (но ми мина), на Хам за неговите елфи на Хоуланд - защото е освободил образа им от този стремеж към съвършенството - от приказния народ ги е превърнал в остроушковци - в създания, които с лекота би приел само читател от преди епохата на Толкин.

В тази връзка - може би е време да поговорим изобщо за концепцията на фелините - какво всъщност ми казват те - че мога да бъда космат, ловък и готин.. че любимата ми приказка е котаракът в чизми?
Питам, защото всички останали раси на Магландиум, носят някакво послание от дълбините на фолклорното ни минало - носят, ако щете задължително в своето присъствие клише - но не твърде натрапчиво, защото създателите на системата са се погрижили всички магландски раси да имат нещо особено, специфично спрямо основния калъп.
Питам, защото не ми е ясно какво всъщност изразяват фелините? Има стотици легенди, приказки, филми и романи за всяка от сега съществуващите раси в Магландиум, включително (косвено) и за щархите.
Фелините обаче никога не са заемали ( имам предвид всичките разновидности на прототипа им) особено място в човешкото въображение - особено като народ.
Тъй че съвсем оправдано недоумявам защо фелините трябва да са в каквото и да е равни на образа за съвършенство, наложен от един от най-великите писатели на двайсти век, използвал за основа на творбите си културните основи на западната цивилизация. И ви уверявам, че магландските елфи са просто изтънчена, по-миловидна проекция на този образ - но са генетично свързани с него.
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пет юни 05, 2009 12:39 pm

Хайдееее, къде го сега екипът, създал Ендивал, че да отговаря за нестандартните си раси пред Слънцето, а? Какви са тези бурхи, бе, какви пет лева?

И къде ги сега всички тези народи (като Татарстан), които дори са си сложили Снежен Леопард на знамето си? Къде са египтяните, за които котката е това, което за иднийците са кравите? Къде са бунтовниците от Шри Ланка, които са некви там "Тигри"? Къде са великобританците с трите лъва на герба си? Къде сме ние българите с нашите три лъва на герба и цялата култура, в която лъвът е символ за сила и могъщество? И къде ги тези идиоти, които кръстили хан Борис така, щото Борис ще се окаже, че означава именно тигър или нещо от сорта? Да го бяха кръстили хан Елф най-добре...

И така. Един адвокат току-що роди максимата "имбав до доказване на противното". Ок, темата е за ключ.
シャマョツィ

cherno_slance
Аша'ман
Мнения: 1333
Регистриран на: вт май 20, 2003 1:45 pm
Местоположение: burgas

Мнение от cherno_slance » пет юни 05, 2009 12:52 pm

Шами, братле, успокой се! :wink:
Въпросите ти са трезви, мъдри, разумни и ... неотносими към Магландиум. Като започнем да обсъждаме игра, в чийто сетинг има самодиви, юди, лесници, полудници, кравесмърт и тъй нататък, тогава може да говорим къде е мястото на упирите (определено не изглеждат като недоспали аристократи) и върколаците (не, нямат междинната кринос форма) и защо ги няма системно показани.
Обичта е по – силна от омразата. Сърцето е по – силно от огорчението. Усмивката на душата е по – силна от мрака. Великодушието надмогва мъстта.

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » пет юни 05, 2009 12:56 pm

Дай да пробвам и аз:
Въпроса е, че преди две години надълго ги блъскахме Фелините и шансовете им в битка не се показаха някакви извратени. Единствения проблем бе, че в прекалено много случаи получават първия ход. Не, че това им помагаше чак толкова, до колкото помня. Така че, освен ако в този период не е имало някакви пертинантни промени в системата за които да не съм чул, не виждам как се е изменило положението.
С други думи човека казва че ги е изправял срещу противници. Хам също беше правил тестове и заяви, че при него фелините едва ли не са били по-зле от другите.

Та затова Мистрал призовава Слънцето да даде варианта в който фелините са много повече то която и да е друга раса. С конкретен разигран пример.

Колкото до Шами и БЕБО...
В изискванията на БЕБО-то се дибавя: нужно му е Бой с 2 оръжия на 12 за придобиване на 0-ва степен, примерно и проблема ти е решен.

Много се изписали докато ми дойде реда и малко е загубило давност мнението , но смятам че все още върши работа.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » пет юни 05, 2009 4:51 pm

Кой, тези фелини ли са били тествани? От кого и кой е участвал в тестовете, освен Мистрал и надявам се, БатГойко?
Ако Кид е правил другите раси, равенството би трябвало да ви говори, че фелините са счупени, но това е смао предположение ;)!
Mistral написа:Ето и това, което наистина искам да се обсъди - характеристиките. Правил съм ги така, че да паснат на представата ми за расата. Моля само за обосновани критики. Който има време и желание, нека си сметне персонаж 3/5/8/10/15то ниво и да го пробва срещу подобен от другите раси.
/ от опитните битки бе установено (да ме поправи някой ако греша) че баланса е ОК /

------------------------------

Основни показатели
- Виталност: 2
- Жизненост: 32
- Сила: 5, максимално 17
- Ловкост: 8, максимално 19
- Интелект: (5)->9, максимално 14
- Прецизност: 4, максимално 15
- Издръжливост: 3, максимално 6

Константни
- Скорост: 19
- Магическа защита: 0

Допълнително
- Начални ТР -30 (задължително образование, точки разпределени на ИН)

Расови умения
- Тяло и воля
Фелините започват с +4 към „Катерене” (национално хоби) и +1 към „Бдителност”. Поради силния си характер (дължи се колкото на инат, толкова и на условията на живот на острова), получават бонуси от +1 към „Воля” и +2 „Психическа устойчивост”. Скачат 50% по-дълго и по-високо от „нормалното” и търпят щети от падане наполовина.
- Устойчиво зрение
- Отлично обоняние (+2)
- Неумела езда: Фелините по принцип не виждат конете като яздитни животни, само товарни. Самата идея за „езда” по природа им е чужда. -2 към умението.
- Брони: По практически причини, Фелините отказват да носят брони изработени изцяло от метал. Това е и една от традициите, предавани от зората на времето, която не биха нарушили.
- Отношение към вода
Фелините предпочитат да избягват големите количества вода, пък и не обичат да се разхождат под дъжда. Мократа козина има тенденция да се вмирисва, когато не я изсушиш както трябва. Миризливата козина е нещо неблагоприлично. Поради вродена липса на интерес към заниманието имат:
* Изключително неумело „Плуване” (-4)
* Невъзможност да специализират в магическата „Водна Школа”.
- Усет: Фелините са способни да усещат присъствието на могъщи дракони и демони на големи разстояния (по-силно силно създание се усеща от по-далеч, в изключителни случаи на разстояния от порядъка на десетки километри) и да определят посоката и приблизителната дистанция до тях. Това важи и за други същества с голяма сила, но в по-малка степен. Ефективността на това умение се определя по преценка на Разказвача.
Още при пускането им направих собствени тестове. При бойците двамата фелини изметоха всичко досегашно, усмихнаха се и поискаха още. След това обявих характеристиките на расата за счупени и не съм се отказал от това си мнение.
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Потребителски аватар
Shamajotsi
Тапака
Мнения: 1664
Регистриран на: ср ное 23, 2005 1:17 pm
Местоположение: Нангияла
Контакти:

Мнение от Shamajotsi » пет юни 05, 2009 9:12 pm

Слънце, аз съм напълно спокоен. Ама взе да търсиш от какви ли не кладенци вода, в следствие на което изписа доста интересни неща. Общо взето излезе, че котките са откритие на модерната астрономия и нямат място във фентъзи сетинг.

Вилорп, това, което си дал като решение на проблема с БЕБО не е решение... защото проблем с БЕБО няма. Проблемът е с логиката, че ако има нещо, което да надминава аналогично нещо, показано в книгата, то троши Великата китайска стена на нашето съзнание и разхерметизира самолета наречен баланс. Вярвате или не, така казано звучи точно толкова глупаво, колкото е и самата идея.

И последно - да, всеки е правел някакви тестове. Все пак затова имаме форум - нека тестовете се извършат тук. Нека Асен или Слънцето направят имбав фелин. Ние ще се опитаме да докажем, че не е имбав.

Хубаво е предварително да уточним разбира се какво е "имбавост". Очевидно критерият "фелинът печели битките" е неадекватен (иначе или всяка раса е имбава, или няма ама никаква разлика дали играем с гамбудур или демон от Бездната). Трябва да има и друго условие - например сляп фелин да печели срещу виждащо джудже, знам ли, вие кажете какво е имбавост.

Мисля, че това е последното, което може да се направи по този спор. Иначе - някой модератор бързо да се намеси, да тури ключа, че сме като в английския парламент в момента.
シャマョツィ

Потребителски аватар
Vilorp
Личен Маг На Краля
Мнения: 4252
Регистриран на: пон фев 07, 2005 12:42 pm
Местоположение: Княжево под Копитото
Контакти:

Мнение от Vilorp » пет юни 05, 2009 10:55 pm

Шами и тили си харчил фолумна пари за да си оправяш дограмата! (; (за англииския парламент)

Асен нека пусне тия фелини да ги видим що за животни са и да проверим как ще се справят срещу някой от представителите на арената, след като им се изравнят базите де.
Защото както аз виждам нещата, тези които твърдят че фелините са зле трябва да създадът фелините, а другите противниците им имаче има сблъсък на истереси. Отделно, че аз конкретно не си падам по войни и не бих ги създал оптимизирани.
Всичко на тоз грешен свят е относително...
Изображение помогни на форума!
Не се смей на този който прави крачка назад, защото може да се засилва !!!
А, да: татко съм.

Потребителски аватар
hameleona
Админ
Мнения: 3214
Регистриран на: пет яну 30, 2004 12:09 pm
Местоположение: Somewhere around nothing...

Мнение от hameleona » съб юни 06, 2009 1:55 pm

http://axiom16.com/forums/viewtopic.php?t=6688

Темата я има от много време.

Потребителски аватар
Асен
Гад със стил
Мнения: 1948
Регистриран на: съб юни 07, 2003 9:20 am
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Асен » съб юни 06, 2009 2:15 pm

hameleona написа:http://axiom16.com/forums/viewtopic.php?t=6688

Темата я има от много време.
И последното мнение от нея е моето, в което обяснявам как се оптимизира фелин за смазване на опозицията. Държа си на думите.
Shamajotsi написа: Хубаво е предварително да уточним разбира се какво е "имбавост". Очевидно критерият "фелинът печели битките" е неадекватен (иначе или всяка раса е имбава, или няма ама никаква разлика дали играем с гамбудур или демон от Бездната). Трябва да има и друго условие - например сляп фелин да печели срещу виждащо джудже, знам ли, вие кажете какво е имбавост.
Не четеш ли?
Асен написа: Да, ясно, че искаш да са най-добрите бойци. Аз пък не искам да си правя фелин всеки път, когато искам специалист в близкия бой.
"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why the poor have no food, they call me a Communist."
-Dom Helder Camara, former Archbishop of Olinda and Recife

Отговори